REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Nutriţia plantelor,  în atenţia fermierilor

15/7/2018

0 Comments

 
Picture
Lebosol, producător german de îngrăşăminte foliare lichide, este prezent pe piaţa de profil din România din anul 2011. Soluţiile sale sunt perfect adaptate culturilor agricole, asigurând astfel o nutriţie corespunzătoare pentru dezvoltarea optimă a acestora, astfel încât producţiile rezultate să fie la înălţimea aşteptărilor.
Despre produsele marca Lebosol, importanţa nutriţiei foliare a plantelor, prevenirea şi corectarea carenţelor de macro- şi microelemente şi multe alte informaţii folositoare am stat de vorbă cu Marius Cioboată, directorul regional al companiei. În rândurile care urmează este relatat interviul realizat cu domnia sa.

  • Am observat că aveţi o prezenţă activă pe piaţă şi că participaţi la majoritatea târgurilor agricole din ţară. Care este scopul acestor acţiuni?

Suntem prezenţi deoarece dorim să promovăm mai bine produsele Lebosol pe piaţa din România, iar expoziţiile de profil reprezintă o bună oportunitate să ne întâlnim cu partenerii noştri, distribuitori şi fermieri care ne cunosc şi folosesc produsele noastre, dar şi cu cei care doresc să afle mai multe informaţii despre portofoliu şi companie. Am fost prezenţi la AgriPlanta, dar şi la AGRARIA - un eveniment de anvergură pentru zona de vest a ţării, pentru că dorim să ne promovăm mai bine produsele şi în această regiune. Am mai aflat, de exemplu, că mulţi fermieri au probleme cu animalele sălbatice şi au fost interesaţi de un produs pe care îl comercializăm şi are efect repelent pentru mistreţi.

  • Care sunt produsele de top din portofoliul Lebosol?

Produsele noastre de top sut mixurile speciale pentru culturile agricole. Unul dintre ele este Aminosol, pe care fermierii au început să-l cunoască şi să-l aprecieze. Din analizele noastre se clasează în fruntea produselor existente în piaţă deoarece are cel mai mare conţinut de aminoacizi. Dacă fermierii vor analiza conţinutul de substanţă activă vor constata că produsele noastre sunt cu mult mai ieftine faţă de alte produse. Suntem motivaţi de dorinţa de a ajuta fermierii, de a veni în sprijinul lor şi datorită acestei concepţii am rezistat pe piaţă şi suntem apreciaţi. Calitatea produselor este de necontestat, au o formulare completă, conţinând o serie de adjuvanţi (de aspersie, de asimilaţie, de penetrare etc.) pentru a creşte eficienţa fertilizanţilor. Cu produsele noastre, nu ne adresăm doar fermierilor mari, ci şi celor care lucrează suprafeţe agricole mai mici, dar care doresc să facă tehnologie şi să afle mai multe informaţii privitoare la nutriţia plantelor.

  • Aţi observat vreo schimbare în modul în care fermierii efectuează lucrarea de fertilizare?

Producţiile agricole medii au crescut de la an la an, fermierii s-au tehnologizat, au căpătat experienţă şi au înţeles că pentru a atinge potenţialul de producţie maxim trebuie să-i asiguri culturii nutriţia corespunzătoare. Este foarte important ca o plantă să fie sănătoasă pentru că se va îmbolnăvi mai greu decât una care nu este hrănită corespunzător. Fermierii încep să acorde importanţă şi calităţii apei folosite la tratamentele fitosanitare, pentru că de aceasta depinde eficienţa unui tratament. Printr-o fertilizare optimă culturile agricole pot trece mai uşor peste anumite fenomene climatice nefavorabile, chiar peste secetă, dacă se face un minim de fertilizare de bază şi se intervine cu fertilizanţi în vegetaţie care să conţină elementele necesare, precum potasiu, care are rol în reglarea echilibrului hidric în plante. Foarte puţini fermieri aplică îngrăşăminte cu potasiu la sol, deşi este mai economic decât aplicarea foliară, însă în condiţii de secetă acest lucru este necesar. Un microelement care îşi arată valoarea în situaţii de secetă este manganul, care intră în componenţa peretelui celular al plantelor şi manageriază mai bine apa la nivelul celulei. Ni s-a întâmplat de multe ori să salvăm culturile afectate de grindină cu un produs pe bază de aminoacizi - Aminosol. Este important şi când cade grindina, în ce stadiu este cultura, de exemplu dacă porumbul nu şi-a format organele productive sunt şanse mari să se refacă. Cu produsele noastre am efectuat mai multe teste în România, atât pentru omologare, cât şi în condiţii de fermă. Am avut loturi comparative, iar rezultatele au fost pozitive. Suntem conştienţi că o investiţie trebuie să aducă plus valoare, însă pentru aceasta produsele trebuie aplicate la momentele potrivite, în funcţie de nevoile plantei, faza de vegetaţie şi condiţiile pedoclimatice.

  • Cum putem pune în valoare potenţialul productiv al culturilor agricole?

Pentru a avea un potenţial ridicat de producţie este important startul culturii. Există tendinţa de a se semăna cât mai devreme, dar o dată cu aceasta avem şi condiţii improprii de dezvoltare pentru plante, dar aplicând foliar fertilizanţii putem avea rezultate bune. Ne-am întors iar la nutriţia plantelor. Dacă facem bine partea de nutriţie, putem rezolva multe lucruri. Cel mai bun specialist din fermă este fermierul, acesta trebuie să aibă răbdare, să înţeleagă şi să respecte plantele, acesta îşi cunoaşte cel mai bine terenul şi condiţiile climatice din zonă. Mesajul meu către fermieri este să pună accent pe nutriţia plantelor şi să aplice două reguli simple: să aleagă un produs de calitate, în funcţie de conţinutul de substanţă activă, şi să recurgă la fertilizarea foliară. În această primăvară, din cauza zăpezii târzii, mulţi fermieri nu au reuşit să fertilizeze la sol, dar cei care au efectuat fertilizarea foliară au avut un start bun al culturii. În primele faze de vegetaţie planta are nevoie de azot, dar şi de fosfor, pentru că atunci îşi formează sistemul radicular. Atunci când condiţiile climatice nu sunt propice, adică avem exces sau lipsă de umiditate sau temperatură scăzută, fertilizanţii trebuie aplicaţi foliar. În acest fel, efectul asupra plantei este mult mai rapid, dar acest lucru nu exclude fertilizarea la sol.   

  • Care sunt elementele nutritive care au „câştigat“ teren în schema de fertilizare?

Borul a început să fie absolut necesar în culturile de floarea-soarelui şi rapiţă şi sunt fermieri care au înţeles acest lucru şi îl aplică an de an. Sulful împreună cu azotul au la rapiţă rol în acumularea de proteină. Eram obişnuiţi cu ideea că plantele preiau sulful din atmosferă, dar asta se întâmpla în anii '90, când gradul de poluare în Europa era mai mare şi se acumulau chiar 40-50 kg de sulf pe hectar. Actualmente, nu mai avem acest nivel de poluare şi sulful trebuie aplicat de către fermier. În urmă cu 3 ani am făcut analize în zona Olteniei şi cu cât mă îndepărtam de oraşul Slatina (unde era combinatul) cu atât apăreau deficienţe mai mari de sulf. Zincul este necesar în cantităţi mici, dar pentru cultura de porumb este foarte important, având rol în determinarea numărului de boabe pe ştiulete şi a calităţii boabelor. Sunt ţări care au probleme foarte mari cu deficitul de zinc şi sulf, două elemente cu rol în calitatea alimentelor. În Marea Britanie, anumite studii au relevat faptul că deficienţa de sulf determină la procesarea cerealelor apariţia unei substanţe toxice. În Turcia, fertilizarea cu zinc este chiar subvenţionată. Acum, fermierii sunt canalizaţi pe nivelul producţiei, dar va veni timpul când vor conştientiza că va trebui să producă o hrană sănătoasă.

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE