REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

O afacere de familie de succes - Jumătate de hectar și peste 30 de specii pomicole rare

1/11/2023

0 Comments

 
Picture
​Marin Constantin și soția sa Anamaria, un constructor și un economist, sunt printre cei mai cunoscuți și probabil printre cei mai vechi cultivatori de goji din România. Cu această specie au pus bazele afacerii de familie, pornind de la dorința de a consuma fructe cu un complex de vitamine cât mai mare. Practic, pasiunea pentru aceste fructe și pentru lucrul în grădină a propulsat dezvoltarea afacerii. 
​În prezent, în pepiniera și grădina de la Dârza, județul Dâmbovița, numărul speciilor este mult mai mare, asta și la sugestia primilor cumpărători care îi vizitau.
„Prima dată am început cu goji, acum 12 ani. Eu consumam deja fructele deshidratate, am citit multe despre calitățile lor terapeutice și complexul de vitamine. Apoi m-am interesat cum cresc, unde se cultivă și așa am văzut că se potrivesc și la clima noastră.
Am vrut să pun și în grădina mea, dar nu am găsit furnizor în România. Apoi am găsit pe cineva în Germania, dar care vindea doar semințe. Am cumpărat ceva mai mult de 1 gram și le-am semănat, dar cu oarecare teamă. Nici noi nu aveam prea mare încredere la început, dar am obținut plante care s-au dezvoltat foarte frumos și au fructificat. La ideea soțului am vândut o parte din ele. Am început să dezvoltăm culturile pe terenuri și sere închiriate. Pentru pepinieră ne-am cumpărat 0,5 hectare pe care producem acum mai multe specii de arbuști și pomi și fructiferi considerați aproape exotici la noi.
Am continuat cu aronia, destul de puțin cunoscut atunci. Am observat ulterior, dintr-o întâmplare, că se cultiva și la ICDP Mărăcineni. Însă prima dată am cumpărat din Bulgaria, de la un târg, apoi le-am înmulțit noi”, spune Anamaria Marin.
Au trecut de la goji și aronia la coacăze, banana nordului, schizandra, curmal chinezesc, păr asiatic, kiwi, moșmon, plante aromatice etc.
O altă pasiune a Anamariei Marin sunt trandafirii de dulceață, la care a adunat în jur de 500 de plante. Acum sunt producători autorizați de material săditor, produc în jur de 30-40 mii puieți înrădăcinați/an, deocamdată pentru cultivatorii pasionați.
O altă provocare este să găsească și portaltoi potriviți pentru aceste specii de pomi fructiferi.
Picture
​Trecând de la consum propriu la vânzare, crescând producția, au înțeles că doar valorificarea de puieți sau fructe și petale proaspete (foarte perisabile) nu este cea mai bună metodă.
În plus, unii dintre clienți au dorit să le returneze o parte din recolta obținută de la plantele vândute. Așa au ajuns să se gândească la procesare.
„Partea acesta a afacerii a început odată cu fructele de goji și aronia nevalorificate. În plus, aveam trandafirii de dulceață.
Prima și prima dată am procesat trandafir, apoi aronia, goji ce rămânea. Nu am căutat rețete, le-am tratat ca pe orice fructe cu care noi suntem obișnuiți, încerc să folosesc zahăr în cantitate minim necesară, cât să se păstreze aroma și culoarea specifică, dar să se și conserve. Am pornit cu ceva mic, cu ajutorul unui prieten are avea deja un laborator de procesare și care ne-a ajutat să construim cel mai mic spațiu care se putea autoriza DSV.
A durat vreo trei ani până am obținut autorizația. Tot ce am câștigat din vânzarea de plante s-a investit aici, plus un mic credit spre finalul lucrărilor”, explică Anamaria.
Mare parte din lucrări în câmp, cules sau procesat sunt făcute doar de ei patru, în special culesul fructelor și petalelor. Din trandafiri, certificați acum ca și cultură ecologică, se prepară dulceață, sirop, petale uscate și apă de trandafiri. Apoi diverse combinații de sucuri, dulcețuri și alte subproduse cum ar fi pulberi din fructe deshidratate. Cantitățile nu sunt mari, iar sortimentul variază funcție de sezon.
Cele mai cerute sunt plantele, toamna și primăvara; apoi spre vară cresc vânzările de plante aromatice, trandafiri decorativi și de dulceață pe care îi vând cu floare, la ghiveci. Dintre produsele procesate au crescut vânzările de sucuri de aronia, aronia cu afine, pulberi din fructe deshidratate care se pot adăuga în iaurturi, musli, prăjituri etc. Fructe proaspete se vând mai puțin, din cauza intervalului scurt.
Între timp, Marin Constantin a absolvit și Facultatea de Horticultură și a ales chiar și un master în ecologie, dorind să își educe și copii în spiritul protejării naturii și al conservării resurselor. De altfel cei doi băieți, acum de 10 și 12 ani, au fost și sunt un real ajutor în treburile zilnice. Li s-a oferit un spațiu pentru a-și crește plantele lor și sunt îndrumați la fiecare pas. Toată munca le este răsplătită de părinți: ”a fost o metodă foarte bună de a-i educa și de a-i stimula să ajute, și să o facă cu plăcere. De exemplu, pentru pachetele expediate, la fiecare AWB primesc 3 lei” spune mama.
Este o afacere de familie care s-a dezvoltat în 12 ani, nu au avut vreun plan bine structurat, mai degrabă s-au ”lăsat duși de val”.
Toate investițiile au venit pe rând, atunci când s-a ivit nevoia.
„Pentru noi ca familie, pentru așteptările noastre, ne merge bine. Dar produsul, oricât de bun ar fi, nu se vinde de acasă, chiar dacă online-ul ne-a ajutat foarte mult. Trebuie promovare, trebuie ieșit la târguri. Dar trebuie să avem și disponibilitate pentru cei care ne sună ulterior, să răspundem la întrebări și la orice curiozitate legată de cultivare și produse”, mai spune cu mândrie Anamaria Marin, care a făcut dintr-un principiu de viață o afacere și un brand: SanatatedinPlante.ro.
 
Roxana Drăghici
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE