REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

O colecţie impresionantă de hibrizi la Ziua Porumbului

15/9/2017

0 Comments

 
Picture
Nicolae Sitaru, administrator al SC Elsit din localitatea Orezu, judeţul Ialomiţa, în colaborare cu compania de produse de protecţia plantelor Bayer, i-a invitat şi în acest an pe agricultori, reprezentanţi oficiali şi firme producătoare de seminţe, furnizoare de tehnică agricolă, şi nu numai, la evenimentul „Ziua porumbului“, ajuns la cea de-a VIII-a ediţie.

Manifestarea s-a bucurat de prezenţa ministrului Agriculturii, Petre Daea, care a vizitat toate standurile firmelor participante şi s-a interesat de activitatea acestora. Nu au lipsit nici firme din domeniul maşinilor şi utilajelor agricole, precum IPSO Agricultură, MEWI, General Leasing, Claas, Mecanica Ceahlău, Agromec Ştefăneşti, Grain Bags, AMPA Agri, dar şi al nutriţiei plantelor, cum sunt Albitcom, ICL Specialty Fertilizers şi Bioaktiv Professional Plante. Din domeniul producţiei de seminţe au participat 12 companii şi fiecare a avut în lotul demonstrativ câte şase hibrizi de porumb dintre cei mai productivi, cultivaţi în regim neirigat. S-au făcut determinări privind producţia obţinută, la o umiditate de 14%. Din testele efectuate compania Monsanto a realizat cele mai mari producţii, de 15.207 kg/ha şi 14.975 kg/ha, cu hibrizii DKC 5830 (FAO 480), respectiv DKC 5068 (FAO 450), iar Pioneer a obţinut cu P0412 (FAO 480) o cantitate de 14.691 kg/ha. Summit Agro s-a putut lăuda cu hibridul ZP 488 (FAO 360), care a asigurat o producţie de 13.057 kg/ha, Caussade Semences cu hibridul Gasti (FAO 450), care a obţinut 14.958 kg/ha, KWS cu hibridul Kapitolis (FAO 410) - 13.193 kg/ha, Saaten Union cu SUM 305 (FAO 370) - 12.439 kg/ha, Maisadour Semences cu MAS 48L (FAO 410) - 14.560 kg/ha, iar Euralis cu ES Method (FAO 380) a înregistrat 13.022 kg/ha. Cel mai productiv hibrid al Institutului Porumbeni din Republica Moldova a fost 461 MRF (FAO 460), care a realizat o recoltă de 11.741 kg/ha. Syngenta a obţinut cu SY Dartona (FAO 400) o producţie de 13.177 kg/ha, Limagrain cu LG 30500 (FAO 470) - 14.012 kg/ha, iar Donau Saat cu hibridul Corasano - 14.155 kg/ha.
Tehnologia de erbicidare a fost asigurată de Bayer, cu produsele Adengo, Equip şi Buctril Universal. Alianţa Industriei de Seminţe din România (AISR), reprezentată de dna Antonia Ivaşcu, a fost prezentă şi în acest an la evenimentul „Ziua Porumbului“. Ministrul Agriculturii a vizitat standul acesteia şi a aflat mai multe informaţii cu privire la implicarea industriei în promovarea utilizării de seminţe certificate şi în dezvoltarea agriculturii româneşti, per ansamblu. A făcut cunoscut faptul că în ultimii doi ani AISR are o bună colaborare cu Federaţia Asociaţiilor Apicole din România - ROMAPIS, iar în 2016 aceasta s-a concretizat prin elaborarea unui ghid cu cei mai importanţi hibrizi de floarea-soarelui şi de rapiţă din punct de vedere al producţiei melifere. „Stuparii au înţeles că nu pot exista albine fără agricultură şi agricultură fără albine, iar acum avem o bună colaborare“, a subliniat dna Ivaşcu. Ministrul Agriculturii s-a arătat interesat de o colaborare cu AISR privind elaborarea unui ghid de bune practici agricole. Cu privire la suprafeţele, încă însemnate, însămânţate cu sămânţă necertificată, cu precădere la cultura de porumb, dl Petre Daea, ministrul Agriculturii, a precizat: „România ar putea creşte cu uşurinţă, prin folosirea unor seminţe de calitate superioară, producţia cu 2 tone/ha. Raportat la suprafaţa totală cultivată cu porumb, de 2,5 milioane ha, acest lucru ar însemna o cantitate de 50 milioane de tone la nivelul ţării, adică o producţie pe care astăzi România o exportă.“
Sorin Daraban, director de marketing Bayer CropScience România „Pentru noi este o onoare să fim prezenţi la domnul Sitaru în fermă. Acest parteneriat
se derulează de câţiva ani şi este pentru noi o confirmare a angajamentului pe care îl avem faţă de fermierii din România, de a fi alături de ei nu doar prin produse de protecţia plantelor şi sămânţă de rapiţă, ci şi prin factorul uman. Avem ocazia ca în fiecare an să vedem această colecţie impresionantă de hibrizi de porumb peste care s-a aplicat o tehnologie de protecţie a companiei Bayer. Practic, variabila rămâne hibridul. Condiţiile climatice sunt aceleaşi, tehnologia de protecţie este aceeaşi şi atunci se vede performanţa hibrizilor în condiţiile pedoclimatice din sudul României. În acelaşi timp se poate vedea şi performanţa produselor Bayer pe toţi hibrizii etalaţi şi practic recoltele vor vorbi de la sine. Cred că pentru fermierii din sudul României, şi nu numai, este un lucru de mare importanţă să vină şi să vadă în câmp până unde ajunge performanţa atât a hibridului, cât şi a tehnologiei de protecţia plantelor, în anumite condiţii de climă şi de sol.“
Daniel Stanciu, director de marketing Monsanto România „Suntem campioni din punct de vedere al producţiilor realizate de către hibrizii noştri, pentru al doilea an consecutiv, şi o spunem cu mare mândrie. În acest an am demonstrat, în primul rând, performanţa productivă prin faptul că ocupăm locul 1 şi locul 2 la general, dar nu numai atât. Avem 5 hibrizi în Top 10 şi observăm stabilitatea acestora, precum şi diferenţele clare de producţie între noi şi competitori dacă ne raportăm la aceeaşi grupă de maturitate. Să nu încercăm să comparăm un hibrid tardiv cu unul timpuriu sau semitimpuriu pentru că au alte potenţiale de producţie. Am văzut cum, în condiţii favorabile de cultură,  la neirigat, se poate vedea potenţilalul hibrizilor Dekalb, iar cel de pe primul loc a asigurat o producţie de 15 t/ha. Pe lângă genetica Dekalb, recomandăm fermierilor să acorde mare atenţie sfatului specialiştilor Dekalb şi mai ales la tehnologia de cultură şi aici mă refer, în primul rând, la densităţi. Încercăm să ne dezicem de vechea zicală care spune că rarul umple carul. Aici vorbim de genetică nouă, de hibrizi noi care suportă densităţi mari. Avem hibrizi toleranţi la secetă şi arşiţă şi hibrizi care se pretează pentru diverse tehnologii de cultură.“
Maria Cîrjă, director de marketing DuPont Pioneer România şi Republica Moldova „În fiecare an ne dorim ca hibrizii noştri să intre în competiţie. Este al treilea an de când venim cu aceeaşi hibrizi pentru că sunt cei mai bine adaptaţi zonei de cultură în care ne aflăm şi pentru că am dorit să demonstrăm cultivatorilor de porumb performanţa, adaptabilitatea, stabilitatea şi toleranţa la secetă pe care o au hibrizii Pioneer. Nu am încercat să introducem hibrizi din maturităţi mai mari deoarece cei peste grupa 480 FAO nu se pretează a se cultiva în această zonă. Avem un campion la grupa 300 FAO, iar ceea ce trebuie să specificăm şi să ştie toată lumea este că hibrizii Pioneer au performat în fiecare an, nu avem suişuri sau coborâşuri în ceea ce priveşte productivitatea. În condiţiile acestui an şi în zona de sud-est, unde se află şi judeţul Ialomiţa, aportul de precipitaţii a fost prielnic culturii de porumb. Hibrizii Pioneer au realizat producţii de peste 14 tone/ha.“
Răzvan Neagoe, specialist produse şi servicii agronomice Vantage „În cadrul acestui eveniment nu prezentăm întreg portofoliul de produse, ci doar sistemele Trimble de ghidare prin satelit
şi serviciul de cartare agrochimică. Anul acesta am efectuat la ferma Elsit o cartare agrochimică în zona loturilor demonstrative, pe circa 62 de hectare, iar rezultatele obţinute le-am afişat şi în standul nostru. Am prelevat monstre de sol cu ajutorul ATV-urilor, dotate cu sonde automate, le-am analizat în laboratorul propriu, care este cel mai mare din sud-estul Europei, iar apoi am făcut recomandările de fertilizare şi am stabilit programul de monitorizare a culturilor agricole. În urma analizelor de sol am observat carenţe de azot şi în unele locuri de fosfor. Am mai descoperit un exces de potasiu, precum şi un deficit de zinc. În perioada de vegetaţie, la 8-10 frunze ale porumbului, am efectuat şi analize de plante care au relevat o deficienţă de fosfor şi zinc. Specialiştii noştri au realizat în final hărţile digitale cu distribuirea elementelor nutritive şi planul de fertilizare.“
Alina Creţu, director executiv Asociaţia Producătorilor de Porumb din România „Noi suntem fermieri şi suntem aici pentru că este un eveniment organizat de dl Sitaru, care este unul dintre membrii fondatori ai APPR şi unul dintre cei mai importanţi susţinători spirituali ai acestei organizaţii. Este normal ca şi fermierii să fie implicaţi în astfel de evenimente şi nu doar să fie invitaţi. Fermierii din APPR au înţeles acest lucru şi doresc să fie implicaţi atât în aspectele organizatorice, legislative, dar mai ales în cele tehnice. Nu putem să avem doar rol de invitaţi, trebuie să fim şi parte a acestor evenimente şi parte a deciziilor tehnice care se iau în fermă pe baza unor informaţii obiective şi coerente. Aşa a pornit şi proiectul APPR, pentru faptul că fermierii doreau să aibă informaţii concludente şi obiective legate de produsele pe care le folosesc în ferme. Suntem prezenţi şi la Ziua porumbului, dar şi în alte locaţii din ţară cu loturi demonstrative la diferite culturi agricole. Un eveniment de acest gen, unde mai multe companii concurente producătoare de seminţe îşi prezintă rezultatele comparativ, este foarte rar în ţară,  pentru că, de obicei, firmele organizează singure prezentări unde vorbesc despre produsele lor. Acest eveniment trebuie privit ca un eveniment
de întâlnire în primul rând a diferitelor tipuri de genetică, dar şi a fermierilor. Rezultatele sunt importante şi este bine să observăm un trend al unei producţii medii în zonă la cultura de porumb, dar şi micile diferenţe dintre hibrizi. Suntem aici să ne întâlnim, să discutăm, iar testările făcute în câmp sunt realizate cu mare grijă şi atenţie. Este un eveniment care a devenit o referinţă pentru fermierii din sudul ţării şi trebuie privit cu foarte mare deschidere de cât mai multe companii care vor să aibă un dialog şi o întâlnire directă cu fermierii. Sunt interesante evenimentele proprii ale companiilor, dar noi credem că cele în care se regăsesc mai multe firme sunt mai utile fermierilor.“
Tudor Irimia, director de vânzări Albitcom „Este pentru prima oară când participăm la evenimentul Ziua Porumbului şi când prezentăm fermierilor din România biostimulatorul Albit. Produsul este fabricat la Moscova, are o vechime de 18 ani şi este folosit în peste 30 de ţări din întreaga lume.Cu ajutorul lui s-a obţinut în anul 2015 recordul mondial la rapiţă, de 6,86 t/ha, iar produsul Albit a fost inclus în schema de fertilizare. Albit are la bază mecanisme naturale, conţine acid poli-beta-hidroxibutiric (biopolimer natural ce conţine bacterii benefice din sol) şi microelemente esenţiale pentru creşterea şi dezvoltarea plantelor. Ingredientele produsului sunt benefice plantelor de cultură, ajutându-le să absoarbă mai bine substanţele nutritive, reglează flora microbiană din jurul rădăcinilor şi conduce la creşterea calităţii şi cantităţii de recoltă. La cultura de porumb biostimulatorul poate fi folosit la tratamentul seminţelor, în doza de 50 -100 ml/tonă, iar în vegetaţie se aplică două fertilizări foliare, în doză de 40-60 ml/ha. În această perioadă avem o ofertă de preţ: 1 litru costă 700 lei. Cu această cantitate se poate trata o suprafaţă de 12,2 ha de porumb. Printre avantajele produsului amintesc: costuri reduse de transport şi depozitare, poate fi folosit în combinaţie cu alte produse, nu are contraindicaţii, chiar contribuie la diminuarea fenomenului de stres al plantelor la tratamentul cu diferite pesticide.“

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE