REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

O companie nouă pe piaţa de profil

1/3/2019

0 Comments

 
Picture
Olmix Group este o companie din Bretania, o regiune din partea de vest a Franţei, şi are o tradiţie de mai bine de cinci decenii în domenii precum sănătatea animală, a plantelor, a solului şi cea umană. Despre planurile companiei în ceea ce priveşte dezvoltarea pe plan local, care prevede şi construirea unei noi linii de producţie la Giurgiu, în Zona Liberă, ne-a vorbit Benoit Le Rumeur, sales development manager în cadrul companiei.
Compania Olmix Group s-a dezvoltat puternic de-a lungul timpului, fiind astăzi prezentă în peste 100 de ţări din lume. Divizia Animal Care dezvoltă produse pentru sănătatea animalelor şi pentru creşterea imunităţii. Unul dintre produsele sale, care se bucură de o largă notorietate, este Mistral. O altă preocupare a companiei este să dezvolte produse pentru a creşte productivitatea solului şi capacitatea plantelor de a rezista la stresul abiotic care poate fi cauzat de fenomene climatice, pesticide, atacul de boli, dăunători, buruieni etc. Scopul companiei este de a îmbunătăţi calitatea producţiei agricole pentru ca populaţia umană să poată fi hrănită în cel mai bun mod posibil. Pentru aceasta foloseşte în procesul de producţie trei materii prime: micronutrienţi, cu precădere oligoelemente, argilă şi extract de alge. Compania se implică în mod direct în întregul proces de fabricare şi comercializare a produselor, pornind de la colectarea şi până la transformarea algelor în extract şi folosirea acestuia în produse specifice.

„90% din produsele de pe piaţa fertilizanţilor conţin extract de alge brune, însă Olmix Group s-a specializat pe extractul de alge roşii şi verzi care au proprietăţi mult superioare, iar rolul lor este acela de a îmbunătăţi productivitatea. Sunt companii care cumpără extractul de alge din diferite părţi ale lumii. În Bretania avem o calitate foarte bună a apei, aceasta determinând-o pe cea a algelor care nu conţin, de exemplu, metale grele. Colectăm algele direct din mare, înainte ca ele să ajungă la ţărm. De asemenea, am cumpărat, de curând, în Portugalia şi Marea Britanie, mici lacuri de unde se extrăgea odată sarea din mare şi am început să testăm producţia de alge. Acest aspect este important deoarece ne asigurăm că avem destulă materie primă şi îi putem asigura pe fermieri că le oferim produse de calitate, având aceeaşi concentraţie de elemente active“, a susţinut specialistul.

Solul este „temelia“ producţiilor

O mare parte din interviul realizat s-a concentrat asupra importanţei calităţii solului în activitatea agricolă. Compania studiază de mai bine de trei decenii managementul solului şi diferite soluţii pentru a îi îmbunătăţi capacitatea productivă, pentru a putea pune la dispoziţia plantelor mai multe elemente nutritive astfel încât acestea să crească viguros şi să fie capabile să asigure recolte ridicate şi de calitate. „Nu căutăm să adăugăm fertilizanţi în sol atâta vreme cât elementele necesare există, iar noi trebuie doar să le facem accesibile pentru plante. De fiecare dată când planta primeşte mai multe elemente nutritive din sol, nevoia de a administra îngrăşăminte chimice este mai mică. Noi trebuie să producem mai mult folosind mai puţine inputuri. Pe un sol sănătos productivitatea trebuie menţinută pe termen lung, iar în opinia mea acest aspect este mult mai important decât sporul imediat de producţie.

«Reconstruim» solul acum pentru mâine şi pentru a-i da plusvaloare. Fertilizarea are importanţă, însă nu este singulară. Putem, de exemplu, să folosim cea mai bună sămânţă însă doar ea, singură, nu înseamnă nimic. Solul este baza pentru întreaga tehnologie aplicată de fermieri. Când vorbesc despre productivitate mă gândesc, în primul rând, la cea care vine de la sol. Le explic fermierilor că este nevoie de o schimbare a modului în care lucrează pământul. Mergem în ferme pentru a face analize, dar şi pentru a urmări profilul solului, făcând gropi de 2 m adâncime, pentru a analiza cu atenţie tot ce există în sol. Dacă tratăm solul cu produsele noastre vom vedea că sistemul radicular al plantelor se va dezvolta mult mai bine, plantele vor fi mai puternice şi atunci producţia creşte. Nu ne trebuie zeci de ani pentru a vedea primele rezultate deoarece acestea vin după primul an de la utilizarea produselor specifice. Treaba noastră nu se termină însă după primul an deoarece pentru a creşte calitatea solului avem nevoie de timp, iar rezultatele sunt cumulative. Totodată, avem propriile experienţe efectuate timp de zeci de ani pe acelaşi sol şi suntem capabili să le spunem cu certitudine fermierilor care sunt beneficiile asigurate de produsele noastre şi în asta constă şi atuul nostru.“

Un sol mai viu şi mai bine structurat Potrivit lui Le Rumeur, în România sunt foarte multe soluri cu un grad ridicat de compactare, iar acest fenomen este influenţat de tipul de agricultură practicat. Una dintre soluţiile propuse constă în îmbunătăţirea activităţii biologice din sol, cu rol asupra structurii solului, facilitând astfel infiltrarea apei şi efectuarea lucrărilor agricole. „O tonă de râme per hectar pot transloca 240 de tone de sol. Dacă aş fi fermier, mi-aş dori să am cât mai multe râme în solul pe care îl lucrez deoarece ele fac treaba în locul plugului. Pentru ca plantele să poată produce cât mai mult trebuie să aibă un sistem radicular puternic şi pentru aceasta avem nevoie de o structură bună a solului - dacă este compactat, rădăcinile nu se pot dezvolta şi pierd din capacitatea de absorbţie. Cu produsele noastre dezvoltăm viaţa microbiană nativă din sol, iar apoi aceasta începe să lucreze pentru agricultori şi nu împotriva lor. Dacă ai o singură cărămidă, nu poţi face nimic cu ea, dar dacă ai mai multe şi le pui împreună poţi construi ceva, iar acest lucru este valabil şi pentru sol. Avem tractoare şi utilaje bune, seminţe, fertilizanţi şi un plan bun de protecţie însă dacă solul nu lucrează rezultatele nu sunt la înălţime.“

O fabrică în România

Olmix Group are deja la Giurgiu, în Zona Liberă, o fabrică specializată în utilizarea oligoelementelor pentru diferite ramuri ale industriei, iar intenţia sa este s-o extindă. Planul de dezvoltare al companiei prevede ca în 2-3 ani să construiască o nouă linie de producţie şi produsele fabricate aici vor fi destinate sectorului agricol şi celui zootehnic din 10 ţări. Pe plan local, compania îşi dezvoltă echipa şi anul acesta a organizat o serie de simpozioane pentru a le face cunoscute fermierilor autohtoni istoria şi produsele sale. Din echipa formată în România face parte şi Tudor Baki, director regional sud-centru, care a susţinut unele dintre aceste manifestări, dar care a facilitat şi interviul de faţă. Pe piaţa românească, compania a omologat deja trei produse, urmând ca în cursul acestui an să mai înregistreze alte cinci. Neosol este un ameliorator de sol care se prezintă sub formă de granule de o calitate excelentă. Datorită principiului activ pe care-l conţine, MIP soil, produsul permite stimularea activităţii biologice a solului, având ca rezultat ameliorarea fertilităţii acestuia. Tehnologia MIP (Mineral Inducer Process) se bazează pe utilizarea unor minerale specifice. Varianta destinată solului, principiul activ MIP soil, integrat în Neosol, stimulează producţia enzimelor de către microorganismele din sol.

Algomel Push, o gamă de produse a companiei, stimulează dezvoltarea sistemului radicular, ceea ce sporeşte capacitatea de absorbţie a substanţelor nutritive. Manganul este necesar pentru convertirea energiei şi creşterea vegetativă. Aplicarea foliară a acestui tratament optimizează creşterea iniţială a plantei. Beneficiile acestui debut reuşit se vor simţi pe tot parcursul ciclului de cultură. Aceasta duce la un randament superior, fără compromisuri în ceea ce priveşte calitatea recoltei. Testele în câmp realizate cu acest produs în Franţa în anul 2015 au demonstrat diferenţe nete în ceea ce priveşte precocitatea dezvoltării plantei în comparaţie cu lotul-martor. Plantele tratate se dezvoltă mai devreme în comparaţie cu martorii convenţionali. Ameliorarea de bază şi fertilizarea solului constituie punctul de plecare al ciclului de cultură. Monoculturile prezintă un comportament de creştere diferit de cel al plantelor, care cresc în habitatul lor natural, unde producţia nu este o problemă. Când vine vorba de culturi la scară largă, precum culturile în câmp, factorii de stres şi bolile pot fi evitate. Practica curentă constă în concentrarea pe invadatorii care cauzează bolile. Cu toate acestea, pagubele colaterale ale unei biodiversităţi reduse sunt uriaşe. Din acest motiv, Olmix Group îşi propune să imite rezistenţa naturală pe cât de mult posibil, furnizând energie şi substanţe nutritive şi principii active.

Programul oferă optimizare prin absorbţie foliară şi cele mai bune practici de ameliorare de bază şi fertilizare a solului. „Pentru a înregistra produsele noastre în diferite ţări colaborăm inclusiv cu universităţile de profil şi toate rezultatele testelor au ieşit pozitive. Testele independente au arătat că produsele au adus eficienţă, au îmbunătăţit calitatea solului şi au favorizat dezvoltarea plantelor, iar toate acestea au condus la creşterea recoltelor. Aş dori să mai punctez faptul că nu venim în România din oportunism, ci acesta reprezintă planul nostru de dezvoltare pe care îl urmăm pas cu pas, iar pentru ca am construit aici o fabrică demonstrează seriozitatea noastră. Suntem o companie dinamică, tânără şi care alocă o treime din cifra de afaceri activităţii de cercetare“, a afirmat în încheiere Benoit Le Rumeur, sales development manager în cadrul departamentului Plant Care al Olmix Group.

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.








    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright © 2019 AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.

Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE