REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Picture

O cultură de rapiţă curată, premisa unei producţii bune

15/7/2019

0 Comments

 
Picture
Datorită avantajelor economice pe care le asigură, rapiţa a devenit una dintre culturile preferate ale agricultorilor şi astfel a câştigat o pondere din ce în ce mai mare în structura culturilor practicată la nivelul fermelor vegetale. Pentru reuşita culturii, trebuie respectate o serie de măsuri tehnologice, iar printre acestea combaterea buruienilor reprezintă o verigă importantă pentru ca plantele de cultură să beneficieze de nutrienţii, apa şi spaţiul necesar dezvoltării în condiţii optime.

Este cunoscut faptul că rapiţa este sensibilă la îmburuienare şi distrugerea buruienilor înainte ca acestea să afecteze cultura este o lucrare importantă, iar pentru acest lucru fermierii trebuie să monitorizeze gradul de infestare al solelor, să identifice paleta de buruieni existentă şi să aplice tratamentele specifice de protecţie, utilizând erbicide eficiente, cu spectru larg de combatere şi flexibile sub aspectul utilizării. Totodată, nu trebuie neglijat nici efectul rezidual pe care unele din erbicidele existente pe piaţă îl pot avea, asigurând astfel o protecţie pentru o perioadă de timp mai îndelungată. Concurenţa rapiţei cu buruienile pentru hrană şi apă produce efecte negative asupra culturii: plante debilitate şi cu şanse reduse pentru a trece cu bine peste iarnă; un aparat foliar şi un sistem radicular slab dezvoltat - rezultat al parcurgerii cu întârziere a stadiilor de vegetaţie; reducerea densităţii, care se reflectă asupra nivelului de producţie. De multe ori, din cauza secetei fermierii se confruntă în câmp cu răsărirea târzie a buruienilor, aceasta coincizând cu cea a culturii de rapiţă - caz în care lucrarea
de erbicidare nu trebuie amânată, cu atât mai mult cu cât unele specii de buruieni au un ritm de dezvoltare mai rapid. Rezultatele obţinute în urma lucrării de erbicidare sunt influenţate şi de momentul de aplicare, pentru fiecare produs chimic de protecţie făcându-se recomandări privind perioada optimă de utilizare, în funcţie de stadiul de dezvoltare a buruienilor. De asemenea, eficacitatea erbicidelor depinde şi de gradul de umiditate din sol - lipsa apei fiind un factor limitativ al aplicării produselor chimice, în special al celor preemergente. Principalele buruieni care se regăsesc în cultura de rapiţă sunt: muşeţelul, romaniţa, turiţa, muştarul sălbatic, ştirul, traista ciobanului, samulastra de cereale, macul. Pentru a pune în valoare potenţialul productiv al hibrizilor şi pentru a obţine un randament ridicat şi recolte de calitate, fermierii pot alege mai multe soluţii de combatere oferite de companiile producătoare şi distribuitoare de pesticide, în funcţie de condiţiile din teren, astfel încât să obţină cea mai ridicată eficienţă.

Soluţii de erbicidare eficiente

Corteva Agriscience propune fermierilor utilizarea a doua erbicide: Galera Super, cu trei substanţe active, care combate buruienile dicotiledonate anuale şi perene. Produsul se poate aplica preemergent sau postemergent timpuriu (stadiu de 1-3 frunze) sau se poate aplica postemergent în toamnă, în stadiul de 3 până la 9 frunze a plantelor de rapiţă, sau primăvara, înainte ca mugurii florali să fie vizibili; Lontrel, în doză de 0,3-0,5 l/ha, combate buruienile monocotiledonate şi poate fi aplicat primăvara de la stadiul de 2-8 frunze ale rapiţei până la apariţia mugurilor. De la compania Bayer se poate utiliza erbicidul Centurion Plus, pe bază de cletodim, în doză de 0,8 litri/ha, pentru combaterea buruienilor monocotiledonate. Un erbicid sistemic postemergent, foarte activ în combaterea buruienilor monocotiledonate anuale şi perene la cultura de rapiţă este Fusilade Forte al companiei Nufarm, cu substanţa activă fluazilofop-P-butil. Pentru combaterea samulastrei de cereale şi a buruienilor graminee, reprezentanţii ALCEDO recomandă folosirea în primăvară a produselor Leopard şi Rango, fabricate de Adama, respectiv Arysta. BASF are în ofertă mai multe produse de protecţia plantelor utilizate pentru combaterea buruienilor din cultura de rapiţă. Unul dintre acestea este Cleranda, aplicat la hibrizii de rapiţă rezistenţi la imazamox, utilizaţi în sistemul de producţie Clearfield, în stadiul de 2-6 frunze ale buruienilor şi de  2-8 frunze ale rapiţei. Cleranda combină acţiunea a două substanţe active cu moduri diferite de acţiune: imazamox, din grupa imidazolinonelor, şi metazaclor, din grupa cloroacetamidelor. Plantele monocotiledonate absorb substanţa activă metazaclor predominant prin coleoptil, iar cele dicotiledonate o preiau în special prin rădăcini şi, adiţional, prin hipocotil. Imazamoxul este absorbit prin frunze, dar şi prin rădăcini, apoi este translocat prin plantă până la nivelul zonelor de creştere, unde blochează sinteza aminoacizilor esenţiali, responsabili de creşterea şi diviziunea celulară.

O altă soluţie de erbicidare presupune utilizarea produsului Cleravo, cu aplicare în primăvară tot în culturile de rapiţă Clearfield. Acest erbicid, mai puţin dependent de condiţiile de mediu, are în componenţă două substanţe active: imazamox şi quinmerac. Pentru distrugerea buruienilor din cultura de rapiţă convenţională se poate aplica erbicidul Stratos Ultra, pe bază de cicloxidim. Acesta acţionează asupra buruienilor monocotiledonate (mohorul, iarba vântului, samulastra de cereale păioase) şi se aplică postemergent un singur tratament în perioada de vegetaţie BBCH 12-32, respectiv de la două frunze până la apariţia celui de-al doilea internod vizibil. Doza recomandată este de 1-2 l/ha, când este folosit singur, sau de 1 l/ha, când se utilizează împreună cu adjuvantul Dash (1 l/ha). Indiferent de soluţia de erbicidare aleasă pentru combaterea buruienilor, fermierii trebuie să urmărească obţinerea unei eficacităţi maxime, luând în calcul situaţia existentă în teren.

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE