REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

O fabrică Timac Agro în România și o gamă nouă de produse

13/12/2022

0 Comments

 
Picture
​La cea de-a 16-a ediție a Convenției comerciale Timac Agro România, organizată pe 24 noiembrie la Poiana Brașov, a fost anunțată deschiderea unei fabrici de producere a îngrășămintelor chimice lichide cu aplicare la sol în județul Brăila și lansarea unei noi game de produse – SynerTech.
​La eveniment au participat peste 350 de fermieri și distribuitori, echipa comercială din România, care numără peste 150 de oameni, reprezentanți din diverse țări: Ungaria, Republica Moldova, Polonia și Austria dar și CEO Timac Agro International, Karina Kuzmak.
„Avem o experiență de peste 60 de ani în producerea îngrășămintelor, iar ceea ce prezentăm astăzi nu reprezintă chestiuni clasice de marketing, ci soluții reale, concrete, gândite pentru această zonă. Nu suntem o companie nouă pe piața din România, am adus de-a cursul timpului tehnologii și produse, iar pasul următor este acela de a deveni o companie industrială în România, cu o producție locală și cu soluții la nivel local. Principala noastră strategie este să aducem agricultorilor o opțiune nouă și mai bună de fertilizare”, a afirmat Karina Kuzmak.
Adrian Drăgan, CEO Timac Agro pentru regiunea Nordul Mării Negre, a declarat: „Timac Agro este rezultatul unui vis și al unei viziuni. Visul a constat în a revoluționa modul în care sunt aplicate îngrășămintele chimice în România și viziunea a fost aceea de a crea o companie unică, modernă, care să fie responsabilă sub aspect social și să aducă soluții inovatoare și să fie creatoare de profit pentru fermierii români.”
În cadrul conferinței, Ionel Bursuc, director comercial Timac Agro România, a vorbit despre piața îngrășămintelor chimice la nivel global și european, marcată de creșterile foarte mari de preț la gazul natural, ceea ce condus la închiderea mai multor unități de producție.
„Specificul uzinelor din grupul Roullier este că nu utilizează gazul natural ca materie primă ci alte produse precum ureea, sulfatul de amoniu etc., care ne-au permis să avem o producție relativ constantă  și să nu avem fabrici oprite.
În acest context nou și greu de gestionat, în care companiile erau precaute și mai puțin dispuse să investească, Timac Agro a ales să investească în capitalul uman. În 2020, în pandemie, nu am făcut disponibilizări, din contră, am angajat 38 de colegi noi și încă recrutăm.
O altă investiție curajoasă facută în România a fost finalizarea construcției fabricii din județul Brăila”, a precizat Bursuc.
În privința cifrei de afaceri, acesta a declarat că în anul 2019 a fost de cca 48 de milioane euro, în 2021 de 73 milioane euro și la sfârșitul acestui an va atinge 100 milioane euro.
 
„Aducem viitorul astăzi”
Despre gama de produse SynerTech a vorbit Marius Marica, director de marketing, care a precizat că în țări dezvoltate agricol, precum Franța și Statele Unite ale Americii, îngrășămintele chimice lichide reprezintă cca 40% din piața îngrășămintelor pe bază de azot, în timp ce în România acestea ocupă doar 1 – 2%. În Ucraina, o piață de interes pentru Timac Agro, îngrășămintele chimice lichide reprezintă cca 20% din piața de azot, aproximativ 1 milion de tone din punct de vedere cantitativ.
„Fermierii care vor să aplice îngrășăminte chimice lichide trebuie să știe că noi le vom asigura consultanța necesară, echipamentul pentru aplicare și soluția de depozitare.
Noi vom fi promotorii unor astfel de produse. Problematica privind aplicarea și depozitarea i-a oprit pe mulți care doreau să propună această tehnologie pe piață.
Fermierii din Franța sau SUA folosesc îngrășăminte lichide de 20 - 30 ani. Lumea a evoluat, în schimb noi ne-am blocat că nu avem soluții de depozitare sau utilaje pentru aplicarea acestora și nimeni nu le-a promovat. Mulți fermieri au auzit de ele, ar vrea să le aplice dar nu știu cum și aici intervine rolul nostru, ca prin cei 100 de oameni pe care îi avem în teren, să asigurăm consultanță. Vom propune un pachet integrat (produs, soluție de aplicare și depozitare) iar prețul acestuia va fi compensat de surplusul de producție”, a susținut Marica.
Noua gamă de îngrășăminte chimice lichide cu aplicare la sol, destinate mai multor culturi: grâu, porumb, floarea-soarelui, cuprinde, la ora actuală, 11 produse omologate în România, cu 4 specificități și toponimice latine ale unor orașe românești (Tomis, Pelendava, Sarmizegetusa etc). Produsele pot fi grupate în 4 grupe: NPK, N, Startere (NP) și Ultralocalizate.
Putem spune că gama nouă de produse lichide este în trend cu cerințele de la nivelul UE privind protecția mediului înconjurător.
Îngrășămintele chimice lichide au un efect rapid, sunt eficiente în situații de secetă, și nu numai, iar specificitățile înglobate în produse au diverse roluri, nu doar nutrițional, ci și de a potența solul și de a ajuta fiziologic plantele.
„Cu fabrica de la Brăila încercăm să acoperim anumite nișe. Suntem foarte buni în a vinde produse pentru grâu, rapiță dar putem crește și la culturile de primăvară, porumb și floarea-soarelui, și, în consecință, o mare parte din soluțiile pe care le-am gândit în această fabrică se referă la aceste culturi și la asigurarea eficienței în condiții de secetă”, a mai spus directorul de marketing.
Conf.Dr. Raus Lucian, director executiv al Stațiunii Didactice Iași din cadrul Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, a vorbit despre beneficiile aplicării îngrășămintelor lichide în materie de producție și a prezentat rezultatele testelor efectuate pe o perioadă de cinci ani la culturile de grâu, porumb și floarea-soarelui.
 
O fabrică ultramodernă
Cristian Oanță, Supply Chain și Industrial Timac Agro România, a vorbit despre fabricile din cadrul grupului Roullier, precum și despre unitatea de producție de la Brăila - Centrul Industrial Danubius. Aceasta a fost finalizată în 12 luni, este cea mai mare de acest gen din centrul și estul Europei din cadrul companiei franceze și este unică pentru că aici pot fi incluse în amestec mai multe materii prime chimice (în număr de 16).
Până la acest moment, investiția în construcția fabricii se ridică la 5 milioane de euro, dar până la finalizare va ajunge la cca 10 milioane de euro. Fabrica este automatizată și funcțională iar primele produse formulate au fost pentru campania de toamnă la cultura de grâu.
Capacitatea de producție a fabricii este de 100 mii de tone/an.
„Uzina are capacitate de export pentru că avem lângă noi cea mai mare piață din Europa.
Piața îngrășămintelor chimice din Ucraina este de 6 milioane de tone, de trei ori mai mare decât cea din România, fiind în creștere. Noi nu ne propunem să ocupăm mai mult de 10% din aceasta pentru că ne situăm pe o nișă, cu specificitățile înglobate în produse.
Totodată, în UE avem acel „Green Deal” care ne spune să scădem cantitatea de îngrășăminte chimice aplicată cu 20%, iar acest lucru este o oportunitate pentru noi pentru ca întotdeauna am militat pentru aplicarea inteligentă a îngrășămintelor chimice”, a afirmat Adrian Drăgan.
 
Prin deschiderea fabricii de la Brăila, Timac Agro va juca un rol important pe piața de profil din regiune, va crește volumele livrate, precum și cifra de afacere, care se va dubla în următorii 5 ani. Totodată, va servi cu rapiditate fermierii și va promova local o tehnologie care eficientizează lucrarea de fertilizare a plantelor de cultură.
 
Ana Ioniță
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE