REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

O nouă ediţie a celei mai mari expoziţii în câmp din România

1/6/2019

0 Comments

 
Picture
În perioada 16-19 mai a.c., s-a desfăşurat expoziţia AgriPlanta - RomAgroTec, la Fundulea, judeţul Călăraşi, unde firmele reprezentative din domeniul agricol, cu precădere din cel al tehnicii agricole, şiau prezentat produsele, iar fermierii vizitatori au putut afla inovaţiile şi noile tendinţe din sector. În cadrul târgului am avut ocazia să vorbim cu câţiva reprezentanţi ai companiilor participante, care ne-au oferit mai multe informaţii privitoare la produsele din portofoliul comercial, precum şi ofertele promoţionale practicate în această perioadă.
Paul Popescu, specialist tractoare IPSO Agricultură

„La expoziţia din acest an prezentăm 10 tractoare John Deere, cu puteri de la 75 până la 620 CP. Patru tractoare se află în zona de demonstraţii, iar unul dintre ele este echipat cu sisteme inteligente. Din cauza ploii nu am reşit însă să facem demonstraţiile programate. Pentru tractoarele din gama de putere mică, IPSO Agricultură împreună cu producătorul american John Deere au dezvoltat o campanie promoţională care a fost activă şi anul trecut, însă acum numărul tractoarelor disponibile, cu puteri de la 50 până la 130 CP, este de 10. În stand avem trei modele alocate acestei acţiuni, respectiv JD 5075E, JD 5100M - cel mai vândut tractor John Deere în România şi JD 6135M. Îi invităm pe fermieri să discute cu consilierii noştri comerciali pentru a afla mai multe despre toate ofertele active. IPSO Agricultură mai desfasoară două campanii promoţionale: «6 cilindri», valabilă pentru două modele de tractoare, respectiv JD 6155M şi JD 6195M; garantarea consumului de combustibil pentru tractoarele din seriile 6R, cu şase cilindri, 7R şi 8R. De anul acesta garanţia este valabilă şi pentru lucrul în câmp. Tractoarele sunt monitorizate prin intermediul JDLink, cu ajutorul căruia se urmăreşte optimizarea parametrilor de functionare ai maşinilor agricole. Avem, de asemenea, oferte avantajoase de preţ pentru tractoarele din gama mare de putere, cum sunt cele din serile 7R, 8R, 9R şi 9 RX. O noutate este faptul că joystick-ul Command Pro este disponibil acum şi pe tractorul JD 6230, iar cu ajutorul lui putem gestiona cu uşurinţă toate comenzile tractorului. În stand avem şi un tractor pentru vie, modelul JD 5090 GV, echipat în faţă cu un utilaj pentru desfrunzit de la Pellenc, şi unul de curăţare a viilor.“

Alexandru Antonesei, manager de produs General Leasing

„La această expoziţie am adus şase tracoare Massey Ferguson, cu transmisii mecanice pentru cele de 95, 110 şi 120 CP, cu transmisii PowerShift pentru cele de 140 şi 255 CP, şi cu transmisie Vario pentru tractorul MF 8737, de 370 CP. De asemenea, expunem încărcătorul telescopic MF 6330, care ridică 3 tone la o înălţime de 6 m. La combine prezentăm maşina MF Activa 7347 S şi, în premieră în România, gama Ideal, din care fac parte trei serii: 7, 8 şi 9, iar modelul pe care l-am adus la târgul AgriPlanta - RomAgroTec este Ideal 8, cu motor de 538 CP şi un design nou al rotorului. Combina Ideal este rezultatul unui proiect demarat în 2011, iar în ultimii 3 ani 70 de unităţi au făcut înconjurul lumii, recoltând în diferite condiţii şi regiuni, pentru a culege date care să ducă la perfecţionarea maşinilor şi îmbunătăţirea lucrării de recoltare. Combinele sunt vopsite în negru deoarece Massey Ferguson afirmă că va revoluţiona tehnica de recoltare. La Agritehnica, combina Ideal a luat premiul de inovaţie, precum şi titlul de combină a anului 2018. Modelul de faţă are două rotoare, motor MAN şi, ceea ce este unic, viteza mare de recoltare. La această combină setăm parametrii de recoltare (de pierderi, de spărturi etc.) şi maşina va creşte sau va reduce turaţia, reglând în mod automat toţi parametrii pentru a obţine o calitate superioară a materialului recoltat. Un alt caracter unic al combinei Ideal este că, spre deosebire de celelalte maşini de recoltat axiale din piaţă, nu toacă paiele şi astfel există posibilitatea de a le balota. Ea este echipată şi cu un sistem pentru a uniformiza seminţele pe plan înclinat pentru separare, un sistem ciclonic de curăţare. Buncărul are o capacitate de 17.100 de litri şi poate fi descărcat în 80 de secunde (210 l/sec.). Acest lucru l-am am aflat anul trecut, la Praga, împreună cu un grup de fermieri care au solicitat să cronometrăm timpul necesar pentru a goli buncărul combinei. Ne putem lăuda deja cu faptul că am vândut modelul Ideal 9, vârful de gamă, de 647 CP, echipat cu şenile, care a fost solicitat de un fermier din zona Ialomiţei.“

Bogdan Mavrodin, vânzător regional Farm Tech

„La Agriplanta 2019 ne prezentăm cu toată gama noastră de utilaje destinate zootehniei şi manipulării cerealelor: încărcătoare frontale articulate marca Schäffer, remorci tehnologice şi de transport Strautmann, cositori şi greble de adunat marca Sip, tocatoare de paie Teagle. Avem mai multe noutăţi: - grebla de adunat, cu pick-up, frontală sau tractată; - un model de tocator cu o capacitate de 11 tone per oră; remorca de transfer Strautmann cu o capacitate de 25 tone, care descarcă întreaga cantitate în 5-7 minute; - remorcile tehnologice autopropulsate cu pick-up pentru lucernă şi un încărcător Schäffer pentru construcţii, modelul 6680T, vopsit în galben. În stand prezentăm şi presa de balotat Goweil, de fabricaţie austriacă, şi un înfoliator de baloţi. Totodată, expunem o vidanjă Kotte Garant, cu o capacitate de 8.000 de litri, cu o axă, un tocător de paie clasic pe care fermierii îl cunosc, respectiv Teagle 505 M, ce poate procesa un balot de paie în câteva minute şi un tăietor de siloz Strautman ce poate tăia blocuri de siloz de la 1,75 până la 3,5 mc. Pentru acest târg am am creat promoţii speciale şi oferte de finanţare avantajoase pentru toţi clienţii interesaţi, cu dobândă de la 2% şi avans de la 0%. Fermierilor care doresc să se convingă de performanţa produselor pe care le comercializăm le punem la dispoziţie utilajele pentru demonstraţii practice în fermele lor, iar în 99% din cazuri avem răspunsuri pozitive.“

Bogdan Ciobanu, manager de produs AgroConcept pe partea de tractoare

„La târgul AgriPlanta - RomAgroTec prezentăm tractoare New Holland de la 35 până la 435 CP. Vedetele standului nostru sunt trei modele de tractoare care au primit diferite distincţii la târgurile internaţionale de profil. T7. 315, de 300 CP, cu transmisie Auto Command, a fost declarat tractorul anului 2016. Cu acest tractor, New Holland a inaugurat noul design de cabină şi capotă. Toate tractoarele din seria T7 vin, standard, cu suspensia pe puntea faţă, cu cilindrii de ridicare măriţi. Modelul T5 Electro Command a fost desemnat tractorul cu cel mai bun design în 2017. Acesta este disponibil în variante cu puteri de la 99 până la 117 CP şi are o capacitate de ridicare de peste 5 t. Are o greutate de aproximativ 5 t şi este pretabil pentru multe lucrări agricole, precum arat, semănat etc., ceea ce-l face necesar pentru toate fermele agricole. Tractorul anului 2018, prezentat şi la târg, este T6 Dynamic Command, care face parte dintr-o generaţie nouă de maşini agricole, având o transmisie cu o eficienţă ridicată, un consum mic de carburant şi asigurănd un confort crescut al operatorului. Seria T6 cuprinde modele cu puteri cuprinse între 115 şi 145 CP, iar tractorul de 145 CP este disponibil inclusiv în varianta cu şase cilindri. Începând din acest an, de la expoziţia Sima de la Paris, T6 Dynamic Command poate asigura controlul automat al vitezei, ceea ce înseamnă că operatorul setează viteza de deplasare, iar tractorul îşi setează singur parametrii motorului şi de transmisie astfel încât să menţină viteza dorită. Având în vedere faptul că Kverneland, producător norvegian, împlineşte în acest an 140 de ani de la înfiinţare, prezentăm la acest târg trei modele de utilaje pe care noi le vom acorda, prin tragere la sorţi, celor care achiziţionează tractoare New Holland: noua semănatoare de porumb de viteză care poate lucra cu până la 17 km/h, la o precizie înaltă, un plug cu tăvălug încorporat şi o maşină de împrăştiat îngrăşăminte chimice de precizie care realizează şi un control automat al secţiunilor. De la Kverneland am mai adus semănători de păioase, o maşină de erbicidat cu un sistem nou, paralelogram şi cu o gardă la sol mai mică, cu sistem de virare şi de orientare automată pe urmele tractorului pentru a nu călca plantele la întoarcerile la capetele de rând, un combinator dezmiriştitor, de 4 m, care lucrează la adâncimi de 30 cm şi necesită o putere a tractorului de minimum 300 CP.“

Radu Grigoraşcu, manager de produs AgroConcept pe partea de combine

„Am adus maşini de recoltat destinate fermelor mici, mijlocii şi mari. Modelele expuse au puteri cuprinse între 200 şi 700 CP. Cele clasice, cu scuturători, ca modelul NH TC 5.80, sunt dedicate fermelor de dimensiuni mai mici. Urmează gama CX, cu şase scuturători, modelul expus fiind NH CX 6.80, care este pretabilă pentru ferme medii. Combinele New Holland din gama CR, cu tehnologie biaxială sunt pretabile pentru ferme mari şi foarte mari, iar din această gamă prezentăm modelele CR 7.90 şi CR 9.90, cel de-al doilea fiind echipat cu sistemul IntelliSense, de automatizare completă a recoltatului. Combinele prezentate sunt echipate cu hedere de la diverşi producători: New Holland, Oros sau MacDon. De asemenea, am adus şi o combină de recoltat struguri Braud, modelul 9070L, cu tehnologie de vârf şi o cotă de piaţă majoritară oriunde în lume, în regiuni viticole. Sistemul de selectare şi colectare a boabelor de struguri este superior comparativ cu cel de la alţi producători din piaţă.“

Liviu Zimcea, country manager Amazone România

„La ediţia din acest an am adus un distribuitor de îngrăşăminte, ZA-TS Hydro, cu o capacitate de 4.200 şi cu un sistem de cântărire care poate fi adaptat la orice model de tractor, cu ajutorul unui terminal Isobus. De asemenea, prezentăm clienţilor noul terminal de control Amatron 4, care are un meniu asemănător cu cel al unui iPhone, cu ajutorul lui putându-se schimba foarte uşor modul de lucru şi având o construcţie care se pretează mai bine la condiţii dure de lucru (carcasa este din metal). Din gama echipamentelor de prelucrare a solului am adus grapa cu discuri Catros 8003, cu o lăţime de lucru de 8 m şi care poate lucra la adâncimi de 5 până la 15 cm. Începând cu acest an avem mai multe variante de discuri, respectiv: crenelate, lise şi zimţate. Pentru cei care doresc să niveleze suprafeţele am adus un tăvălug, modelul AW, de 6,6 m, dar în portofoliu avem variante cu lăţimi de lucru de până la 15,4 m. Echipamentul de erbicidat autopropulsat Pantera prezentat la târg are multe opţiuni, respectiv sistemul cu închidere individuală pe fiecare duză, inclusiv portul de duze este cu patru duze, clientul putând alege două dintre ele, ghidarea automată etc. Anul acesta o să promovăm un echipament special, Ceus - un utilaj aflat între un cultivator şi o grapă cu discuri, cu lăţimi de lucru începând cu 5 m. Acesta are în faţă două baterii de discuri, în mijloc nişte gheare, iar în spate alte două baterii de discuri şi un tăvălug. Este un echipament care printr-o trecere realizează o prelucrare foarte bună a solului, precum şi o scarificare.“

Mariana Vucheva, director de marketing Vantage Balkans

„Vantage este partenerul autorizat al companiei americane Trimble şi face parte dintr-un grup de companii, iar compania-mamă se află în Bulgaria. Pe piaţa bulgară am început activitatea în urmă cu 15 ani, când am adus primul GPS pentru agricultură şi prin intermediul nostru fermierii au aflat ce înseamnă agricultura de precizie. Suntem implicaţi şi în România pentru a pune la dispoziţia agricultorilor tehnologii noi. Important este faptul că noi oferim un portofoliu complet de servicii şi produse pentru agricultura de precizie, iar prin asta ne diferenţiem de celelalte firme din piaţă. Noutatea din acest an constă în parteneriatul cu compania-mamă Nik, care a intrat şi ea pe piaţa din România oferind utilaje inteligente, adică maşini de fertilizat cu rate variabile de aplicare a îngrăşămintelor chimice. Oferim diverse servicii, începând cu prelevarea de probe de sol, recomandări pentru aplicarea ratei variabile de fertilizare, întocmirea de hărţi, monitorizarea stării culturilor agricole şi distribuţia de utilaje inteligente pentru aplicat îngrăşămintele chimice. Punem accent şi pe programul Geoscan, folosit şi de societatea Agricost din Insula Mare a Brăilei, cu care am încheiat un contract pe 3 ani, iar dr. ing. Lucian Buzdugan a apreciat foarte mult ajutorul oferit de informaţiile furnizate prin acest program. Încercăm să promovăm utilizarea GPS şi în timpul operaţiei de recoltare pentru a face un plan mult mai eficient pentru administrarea îngrăşămintelor chimice.“

Angelo Niculescu, specialist tehnic Eurochem

„Pe piaţa din România, am intrat în urmă cu doi ani cu îngrăşăminte chimice granulate, standard, iar din 2017 am adus şi îngrăşăminte premium, de ultimă generaţie, cu inhibitori ai ureii şi ai amoniului. Cele din urmă se folosesc în aceleaşi condiţii ca şi îngrăşămintele clasice, numai că parametrii tehnici sunt diferiţi. În cazul ureii inhibate, sunt prevenite pierderile prin evaporare, iar azotul este eliberat lent. În situaţia administrării îngrăşămintelor cu inhibitori ai amoniului, plantele beneficiează mai mult timp de azot amoniacal, care aduce o serie de beneficii precum dezoltarea sistemului radicular. În România, în momentul de faţă, distribuim şase produse din gama premium, exclusiv prin Alcedo. Îngrăşămintele din gama premium sunt împărţite în trei categorii: Entec, Utec şi Nitrophoska. În privinţa utilizării acestora, recomandăm fermierilor să ne consulte astfel încât să obţină beneficii substanţiale. Pe piaţa românească ne dorim să avem o creştere lentă, organică, şi nu ne grăbim să ne mărim portofoliul, cu toate că producem, spre exemplu, şi îngrăşăminte foliare.“

Mariana Dumitru, vânzător regional Doctorul de Utilaje

„Avem în portofoliu tractoare marca Carraro, italiene, pentru lucrul în vii şi livezi, de la 47 până la 115 CP. La expoziţie am venit cu trei modele noi: de 100 şi 105 CP pentru livezi şi de 95 CP pentru vie. În fabrica din Italia se fac şi punţi şi transmisii pentru tractoare agricole, ele fiind montate pe circa 90% din brandurile din piaţă, cum ar fi pe John Deere, Massey Fergusson, Claas etc. Noi suntem o firmă 100% românească, care a pătruns iniţial pe piaţa pieselor de schimb şi a utilajelor pentru construcţii, iar din anul 2016 a intrat şi pe piaţa maşinilor agricole. Avem o echipă de vânzători care acoperă întreaga ţară, două puncte de lucru, la Chiajna, în judeţul Ilfov, şi în Satu Mare, precum şi echipe de service mobile dotate cu absolut tot ce este nevoie pentru a soluţiona orice problemă s-ar ivi. Dorim să ne găsim câţiva subdealeri, care să preia în custodie câteva tractoare şi să menţină relaţii mai strânse cu clienţii. În perioada următoare dorim să organizăm o caravană în câteva regiuni din ţară, cu precădere în cele viticole şi pomicole, pentru a promova brandul de tractoare Carraro.“

Bajcsi Akos, manager Agrowest

„Suntem o prezenţă constantă la târgul AgriPlanta - RomAgroTec, cu utilaje specializate pentru cartof şi rădăcinoase, şi suntem distribuitori ai mărcilor Grimme, Asalift, Lemken şi Krone. Anul acesta am adus o combină de recoltat morcovi, fabricată de Asalift (care a trecut la culorile Grimme) şi un buncăr de sortare-recepţie-curăţare care poate fi utilizat şi pentru cartof, ceapă, morcov. Este un utilaj foarte popular în România. Pe maşinile de făcut straturile de biloane la cartofi putem monta dispozitive de precizie, în cazul în care acestea nu se regăsesc pe tractoare. Însă, pe unele maşini autopropulsate de la Grimme avem dispozitive care pot corecta eroarea GPS de pe tractor la plantare, dar nu şi pe cele tractate. Maşina de plantat poate lăsa urme de erbicidator, iar în zona respectivă plantează mai des pentru a compensa eventualele pierderi şi numărul de plante/ha să fie cel care trebuie.“

Gabriel Olaru, manager, GrainBags, Piatra Neamţ

„Am început afacerea acum 4 ani, din dorinţa de oferi fiecărui fermier un spaţiu de depozitare la un preţ accesibil. Am găsit acest sistem, pe care l-am introdus prima dată în regiunea noastră, un siloz tip sac, ieftin şi uşor. Poate fi amplasat oriunde: pe platformă betonată sau pe pământ. În el se pot depozita cereale (grâu, porumb, soia, floarea-soarelui), furaje (porumb-siloz, lucernă, porumb cu umiditate 30%), borhot de bere, tăieţei de sfeclă, diferite tipuri de deşeuri, chiar şi sare pentru drumuri sau alte materiale care necesită depozitare în condiţii ermetice. Materialul este elastic (se poate extinde cu 10%), o polietilenă în trei straturi, dar avem şi o tehnologie mai nouă, în şapte straturi, care asigură o izolare şi mai bună. Pentru fermierii care vor să testeze aceste silobaguri, oferim utilajele noastre. Încărcarea şi descărcarea sacilor necesită un anumit tip de utilaj, care însă nu este scump (undeva la 20.000 de euro nou). Capacitatea de încărcare este de la 150-200 de tone până la 400 de tone într-un silobag, cu lungimi de la 60 până la 120 m. Odată deschis, silobagul are posibilitatea de a se închide la loc, pentru a păstra în continuare produsul în condiţii optime. Sistemul este foarte flexibil şi instalarea rapidă, cu avantaje multiple pentru ferme: instalare şi depozitare rapidă, rezistenţă în orice anotimp (de la -30 la +50 de grade C). Ne adresăm tuturor categoriilor de ferme, de la mari la mici, pentru că toţi au nevoie de diverse forme de depozitare, mai ales la recoltare, când se creează blocaje. Dacă produsul este condiţionat, silobeagul îl poate păstra în condiţii bune până la 2 ani. La nivel naţional suntem parteneri în programul BayerFidelis. Livrarea are loc direct în ferme, în circa 48 ore, cu utilajul şi sacul.“

Răzvan Ungurelu, General Project Manager, Syswin Solution

„SysAgria, sistemul inteligent pentru agricultura de precizie a fost conceput şi dezvoltat de către compania cu capital privat românesc Syswin Solutions. O echipă de aproximativ 30 de ingineri şi IT-işti a lucrat aproape 2 ani pentru a putea veni în ajutorul agricultorilor din România cu un produs performant. SysAgria culege informaţii importante privind solul şi factorii de mediu şi le trimite în timp real, direct pe telefonul mobil, punând astfel la dispoziţia fermierilor date vitale pentru gestionarea eficientă a culturilor şi reducerea cheltuielilor. Sistemul dedicat agriculturii 4.0, de precizie, are două componente: partea de hardware şi cea de software. Dispozitivul hardware, compact si rezistent la factorii de mediu, este total independent energetic şi poate încorpora până la 92 de senzori. Pe lângă aceştia, staţia este dotată cu senzori de vibraţii, accelerometru şi GPS pentru securitatea sistemului. Prin intermediul senzorilor, SysAgria monitorizează şi înregistrează parametri importanţi ai aerului, precipitaţiilor şi luminii, iar în sol, ca noutate, în plus faţă de staţiile meteo, măsoară temperatura, umiditatea, electroconductibilitatea şi pH-ul. În funcţie de pachetul de software, aplicaţia poate oferi şi prognoza meteo exact pe coordonatele unde este instalat aparatul. Cei mai utilizaţi parametri monitorizaţi în aer sunt viteza şi direcţia vântului, puterea luminoasă, presiunea atmosferică, cantitatea de precipitaţii, temperatura şi umiditatea absolută, temperatura şi umiditatea relativă, evapotranspiraţia la nivelul frunzei. Pentru toţi aceşti parametri se pot face măsurători pe mai multe niveluri, atât în aer, cât şi în sol pe adâncime, astfel încât, pe baza citirilor să putem face prognoze şi evaluări exacte. Pe baza măsurătorilor vitezei vântului putem recomanda începerea sau nu a tratamentelor de fertilizare sau fitosanitare, pentru a se evita pierderile. Softul avertizează fermierul când se îndeplinesc condiţiile specifice de apariţie a unei boli pentru fiecare tip de cultură. Informaţiile primite de la senzori sunt extrem de importante pentru aplicarea tratamentelor doar atunci când este nevoie şi exact în cantitatea necesară, realizându-se astfel economii financiare considerabile. Aplicaţia SysAgria poate transforma dispozitivele mobile iOS sau Android în adevărate centre de comandă. Se conectează direct şi permite controlul şi gestionarea tuturor sistemelor automatizate, printre care sistemul de irigaţie, lumini, temperatură, umiditate, CO2 şi altele. Integrăm hărţi/imagini din satelit sau drone, inclusiv hărţi ale cartărilor agrochimice. Cu cât sunt mai multe staţii, algoritmul de interpolare a datelor acumulate şi predicţiile realizate pe baza acestuia sunt mai precise. Cu ele se creează o reţea informativă, pe baza căreia se alcătuiesc hărţi similare celor satelitare. Preţul este accesibil şi variază în funcţie de numărul de senzori şi tipul de transmisie. Informaţiile oferite de SysAgria ajută la reducerea costurilor pentru apă, fertilizatori şi produse de protecţie, combustibili, forţă de muncă şi altele, care pot fi de până la 30-40% pe cultură.“

Liviu Gruia, product manager Yara Digital

„Yara este un cunoscut producător de îngrăşăminte chimice specializate, pe culturi şi pe fenofaze. Anul acesta prezentăm la expoziţia AgriPlanta - RomAgroTec Yara Digital, care înseamnă toate aplicaţiile pe care noi le punem la dispoziţie pentru orice tip de dispozitiv smart şi pentru calculator. Una dintre aplicaţii se numeşte CheckIT şi ajută la identificarea simptomelor de pe plante, a posibilelor deficienţe nutriţionale (de exemplu, când frunzele îşi schimbă culoarea şi manifestă anumite carenţe/excese de nutrienţi). Aplicaţia oferă cultura, cu imagini ale dereglărilor pentru fiecare element, şi poate oferi şi recomandări de produse. Ea a fost adusă într-o versiune superioară, mai prietenoasă şi integral în limba română şi conţine 25 de culturi, atât cereale cât şi culturi horticole. Am menţinut în portofoliu o altă aplicaţie, de asemenea foarte uşor de folosit, YaraTankmixIT în care se regăsesc tabele de compatibilitate ale tuturor îngrăşămintelor din portofoliu în diverse combinaţii între ele sau cu alte substanţe de protecţie a plantelor (cu nume substanţă activă sau nume comercial) cu care se pot combina în condiţii sigure. Dacă vorbim de necesarul real de azot al cerealelor păioase, unde de obicei se aplică în cantitate suficient de mare, ar trebui să se ţină cont de masa vegetală existentă. Dacă se neglijează acest parametru, excesul de azot aplicat se pierde şi bineînţeles şi banii. De aceea, am adus în România, momentan la nivel de încercări, aplicaţia ImageIT, care, pe baza fotografierii plantei, poate estima azotul consumat, sugerând tratamente suplimentare cu îngrăşământul adecvat. Aplicaţia poate face, cu ajutorul fotografiei, în stadiile mici de dezvoltare până la faza de trei frunze, o evaluare a densităţii plantelor şi cât azot a fost consumat sau cât ar putea să consume în acest stadiu. Ea poate fi folosită şi în zonele cu semnal slab.“

Dragoş Stoica, director tehnic, APH Group

În cadrul grupului APH, specialistul în producerea sistemelor de irigaţie prin aspersie este T-L Irrigation din Hastings (Nebraska, SUA), o firmă modernă care a reuşit să revoluţioneze piaţa în cei 60 de ani de activitate. Aceasta produce o mare varietate de instalaţii liniare sau pivotante, fixe sau deplasabile, de la 36 m până la 800 m lungime. T-L propune un nou sistem total diferit ca structură, manevrabilitate, deplasare - Sistemul Hidraulic. Antrenarea hidrostatică propusă de T-L are multe avantaje în comparaţie cu cea electrică. Fiecare aripă de ploaie are o mişcare continuă, şi nu una start-stop, ceea ce asigură uniformitate în distribuţia ploii, ceea ce este salutar în cazul în care se aplică concomitent ierbicide, pesticide şi îngrăşăminte. În principiu, sistemul hidraulic este format din grupul de pompare (motor+pompă), tranmisie, sistem de aliniere. Aceasta împinge uleiul prin conducte către motoarele hidraulice montate pe reductoarele de antrenare a roţilor. Nu conţine componente electrice (contactori, relee, senzori etc.), motiv pentru care sistemul este extrem de fiabil şi sigur în funcţionare. Şi «alinierea» este realizată prin intermediul unui dispozitiv hidraulic. Cele mai utilizate motoare pentru pompe sunt cele termice, dar pot fi folosite şi electrice. Transmisia este foarte simplă şi fiabilă. În funcţie de tipul de instalaţie ales, fix sau transportabil, de gradul de denivelare al terenului, pot fi alese două variante, cu reductor «melc roata melcată» sau «planetar». Coliniaritatea aripilor de ploaie se realizeaz simplu, cu ajutorul unui distribuitor hidraulic acţionat prin cablu de un mecanism cu pârghii. De remarcat că această aliniere se face lin, din mers, tronsonul nu se opreşte şi reporneşte, ceea ce asigură o cantitate uniformă de apă pe suprafaţa de teren. Sistemele de reglare şi control pot fi de la cele mai simple până la cele mai complexe, în funcţie de opţiunea clientului.“

Ana IONIŢĂ & Roxana DRĂGHICI
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE