REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

O nouă ediție a programului de pregătire dedicat fermierilor

15/10/2021

0 Comments

 
Picture
​Pentru a progresa este nevoie de cunoaștere, iar managerii de ferme trebuie să fie la curent cu noutățile din domeniu, fie că este vorba de genetică, tehnică agricolă, produse de protecția plantelor sau instrumente digitale specifice. Nu trebuie neglijat nici aportul pe care îl au interacțiunea cu ceilalți colegi de breaslă, schimbul de experiență și diseminarea bunelor practici agricole.

Firma Amazag alături de companiile partenere a creat un cadru propice pentru fermierii interesați să acumuleze cunoștințe menite să crească profitabilitatea exploatațiilor agricole.
Programul de perfecționare de tip MBA se numește MBAG, se adresează managerilor din cultura mare și a fost lansat anul trecut. Festivitatea de deschidere pentru noul sezon a avut loc pe 28 septembrie a.c la București.
Potrivit lui Laurențiu Asimionesei, director Amazag, în seria din 2021 sunt înscriși 34 de fermieri ale căror exploatații totalizează o suprafață agricolă de 67.000 ha.
„Sesizăm o creștere a numărului de femei înscrise în program. Dacă anul trecut au fost cinci femei, anul acesta au fost admise 8. Media de vârstă a fermierilor participanți la program este de 34 ani. Sunt persoane cu studii superioare încheiate iar unele au parcurs cursurile a doua, dacă nu chiar trei facultăți. Sunt oameni care provin din diverse medii, unii au renunțat la diverse cariere în IT sau banking pentru a dezvolta o afacere în agricultură. Printre participanți se află chiar și un olimpic național la matematică. Ce lucruri au în comun participanții? Toți sunt fermieri și oameni faini”, a spus Asimionesei.
 
MBAG este un program de pregătire în management și business în agricultură dedicat fermierilor și susținut de companii de renume din domeniul agricol precum Agrii, Cargill, Raiffeisen Bank, Syngenta și We agri.
Anul acesta o companie nouă participă la program și dorește să își aducă aportul în eficientizarea activităților din fermele autohtone, respectiv Microsoft România.
Bogdan Nițulescu, responsabil pe segmentul de business IMM în cadrul Microsoft România, a declarat: „Suntem în postura de a încuraja foarte puternic transformarea digitală a companiilor din România și nu numai. Credem că nu putem să neglijăm o ramură de activitate ce contribuie an de an la PIB-ul țării. Pentru acest program ne-am gândit la un conținut foarte interesant și adecvat. Vedem un apetit pentru soluții în agricultură, motiv pentru care suntem aici.”
 
Evenimentul a fost structurat in doua paneluri, in cadrul cărora reprezentanții companiilor partenere au abordat subiecte relevante privind educația si inovația în agricultură.
Monalisa Ungureanu, director general al Agrii România, a afirmat: „Educația este primordială mai ales în ceea ce înseamnă agricultura astăzi. Suntem implicați atât intern in acest proiect, cât și la nivel internațional din perspectiva grupului din care facem parte. Derulăm în acest sens două proiecte: Innovar, în cadrul căruia testăm în țară diferite soiuri de grâu în doua locații; Consus, unde acordăm input pentru dezvoltarea de produse de inteligență artificială. În general acesta este modelul Agrii: încurajăm schimbul de informații și accesul la acestea.”
Referitor la piața de inputuri agricole, a menționat faptul că există multe incertitudini, mai ales în ce privește îngrășămintele chimice și că prețurile cunosc o volatilitate destul de mare - prețurile cel puțin dublându-se.
„Este un context mondial, sunt lanțuri logistice blocate, cererea și oferta se află în dezechilibru și prețurile sunt în creștere. Să nu uităm că nu este vorba doar de preț, ci și de lipsa de disponibilitate.” Cursanților programului MBAG Monalisa Ungureanu le-a recomandat, având în vedere faptul ca vor urma o instruire managerială, să ia în serios planificarea acțiunilor la nivelul fermei.
„Planificarea este foarte importantă în agribusiness. Luați-o serios în considerare. Totodată, să va înarmați cu mult curaj și să nu uitați că aveți misiunea nobilă de a ne hrăni.”
Gabriela Dragoș, specialist în cadrul companiei Syngenta România, a vorbit despre trendurile din domeniul agricol.
„În viitor fermierii vor fi din ce în ce mai aplecați către zona digitală pentru a beneficia de oportunitățile pe care le oferă. Totodată în urmatoarea perioadă se va vorbi tot mai mult de sustenabilitate și practicile agricole sustenabile. Politica agricolă comună vine să sprijine aceste practici. Syngenta desfășoară proiecte în acest sens, unul fiind în derulare cu una dintre cele mai mari asociații de producători din România tocmai pentru a vedea cum putem să implementăm la nivel de fermă practicile sustenabile. Cu siguranță că acestea vor trebui coroborate cu profitabilitatea. Digitalizarea vine să mijlocească, împreună cu sustenabilitatea, această creștere a profitabilității.”
O soluție digitală pentru ferme a fost dezvoltată de We agri- o altă firmă participantă la program. Reprezentanta companiei, Alexandra Nicolae, a spus: „Suntem specializați în analiza de business, în design de produse de software și dezvoltare. Ne diferențiem prin faptul că avem fermieri în echipă, iar rolul nostru este să îi sprijinim pe agricultori să își imbunătățească activitățile și să ia decizii rapide și concrete pe baza unui sistem digital. Practic aducem date concrete pentru decizii corecte.”
Cursurile a căror tematică este educația financiară vor fi susținute de Raiffaisen Bank. Raluca Nicolescu, reprezentanta instituției, a declarat că politica internă este axată pe încurajarea mediului antreprenorial, un program de încurajare fiind Factory, dedicat finanțării startup-urilor și care de anul acesta a fost îmbogățit cu o componentă educațională.
„Susținem câteva zeci de idei de afaceri din zona agriculturii. Sunt proiecte pe partea de automatizare, de construire de platforme, obținerea de sucuri etc. Sunt idei frumoase și fermieri deschiși la inovații și la tot ce ține de nou.”

Obținerea de producții agricole, în cantitatea și calitatea dorite, nu este singura preocupare a fermierilor. Valorificarea recoltelor la prețuri mulțumitoare este o altă grijă a acestora.
Cargill, companie americană specializată în comerțul cu cereale și alte produse de mai bine de 150 de ani, își aduce expertiza în cadrul programului MBAG.
Vasile Varvaroi, director executiv al Cargill România, a spus că pandemia de Covid-19 a adus suplimentar pe piață un nivel mai mare de incertitudine și că orice incertitudine aduce după sine o creștere a volatilității.
„Mesajul meu către fermieri este că trebuie să se obișnuiască cu volatilitatea pieței. Sunt multe riscuri în agricultură dar cred că încă mai există tendința de a ignora volatilitatea pieței. Nu cunosc fermier care să nu îmi fi vorbit vreodată despre riscul de secetă, de boli ș.m.d.p, dar încă se întâmplă să nu fie înțeles foarte bine riscul evoluției prețurilor. Soluția este informarea. Avem acces la informații chiar de pe telefonul mobil însă problema care se pune este cum le interpretăm și cum luăm decizii în baza acestora.”
 
Programul MBAG - ediția 2021, se va întinde pe o perioadă de opt luni, timp în care 35 de specialiști vor susține cursuri cu diferite tematici, precum agricultura, managementul afacerilor, educație financiară, comercializare și tehnologie.
 
Ana Ioniță
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE