REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

O noua provocare: utilizarea durabila a produselor de protectia plantelor

15/7/2010

0 Comments

 
Picture
Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România (AIPROM), cu sprijinul Asociației Europene de Protecția Plantelor (ECPA), a organizat la București, la data de 10 iunie 2010, seminarul național având ca temă „Utilizarea durabilă a produselor de protecția plantelor - cerințele Directivei-Cadru 2009/128/CE”. Directiva-Cadru a fost adoptată la Bruxelles, la sfârșitul anului 2009.


Scopul directivei vizează reducerea riscului și a impactului utilizării produselor de protecția plantelor asupra sănătății umane și a mediului, stimularea unei abordări integrate de protecție a culturilor cu includerea metodelor alternative, nechimice, pentru controlul bolilor, dăunătorilor și buruienilor.

Pentru transpunerea și implementarea acestei directive sunt prevăzute termene fixe și apropiate de momentul actual. Astfel, statele membre trebuie să asigure până la data de 14 decembrie 2011 transpunerea în legislația națională a prevederilor directivei și până la data de 14 decembrie 2012 trebuie să comunice Comisiei Europene și celorlalte state membre Planul Național de Acțiune.

În directivă se recomandă ca în procesul de transpunere autoritățile din fiecare stat membru să organizeze consultări cu toate părțile interesate: industrie, asociațiile fermierilor, distribuitori etc., seminarul având ca principal scop conștientizarea cu privire la importanța creării unui cadru în care să fie consultate toate părțile vizate de această directivă, având în vedere impactul pe care aceasta îl va avea asupra agriculturii. Pentru asigurarea implementării prevederilor directivei, statele membre trebuie să elaboreze planuri naționale de acțiune cu obiective cantitative, măsurabile, cu calendare și indicatori, în vederea reducerii riscului și a efectelor utilizării produselor de protecția plantelor (PPP) asupra sănătății umane și a mediului.

În procesul elaborării Planului Național de Acțiune, statele membre trebuie să țină cont de implicațiile utilizării PPP asupra sănătății, asupra aspectelor sociale, economice și de mediu, precum și de situația națională, regională și locală specifică și de toate grupurile relevante de părți interesate (asociații de fermieri, distribuitori, companii etc.).

Impactul în agricultură
Fermierii, cei care folosesc în mod regulat produse de protecția plantelor, sunt cei care vor simți cel mai mult efectele implementării acestei legislații. Implementarea corectă și echilibrată a acestei directive va stabili dacă fermierii vor avea în continuarea mijloacele necesare să poată obține culturi profitabile, în același timp reducând riscul asupra sănătății lor și a celorlalți, precum și asupra mediului înconjurător. Directiva vizează crearea unui set de reguli de urmat de către fermieri, prin care să se obțină ca rezultat final reducerea riscului cauzat de utilizarea pesticidelor. Succesul transpunerii legislative a directivei în legislația națională, precum și elaborarea unui Plan Național de Acțiune, care să asigure stabilirea de bune practici și de măsuri de mitigare, prin care să se mențină buna desfășurare a producției agricole, cad în sarcina autorităților. Sprijinul pentru o implementare corectă și echilibrată va fi reprezentat de contribuția tuturor celor care au interes în agricultură.

Principalele prevederi ale directivei
Prevederile directivei vizează cursuri de instruire și dovedirea nivelului de cunoștințe în vederea certificării obligatorii pentru achiziționarea și folosința pesticidelor. Distribuitorii de produse pentru protecția plantelor vor trebui să îndeplinească noi cerințe privind vânzarea de pesticide, prin asigurarea de personal calificat, posesor de certificat, și abilitatea de a oferi informații privind utilizarea pesticidelor și gestionarea riscurilor legate de sănătatea umană și de mediu. Utilizatorii de echipamente de aplicare a pesticidelor (fermierii) vor trebui să respecte anumite intervale de inspecție obligatorii, în vederea verificării echipamentelor, dacă îndeplinesc cerințele relevante în vederea obținerii unui grad ridicat de protecție asupra sănătății umane și a mediului. Fermierii vor trebui să adopte măsuri de protejare a apei și a mediului acvatic, prin respectarea unor zone-tampon de anumite dimensiuni stabilite, care să asigure reducerea riscului poluării cauzate de devierea pulverizării de drenare și de scurgere, de asemenea să adopte tehnici de aplicare a pesticidelor prin echipamente de aplicare cu deviere mică. Agricultorii, utilizatorii profesionali ai produselor de protecția plantelor, precum și distribuitorii vor trebui să respecte măsurile adiționale privind depozitarea, manipularea, amestecul, curățarea echipamentului prin metode nechimice și prin utilizarea unui consum redus de pesticide. În cazul în care utilizarea pesticidelor are efect negativ asupra unor zone publice sau asupra biodiversității, se pot lua măsuri de reducere a utilizării sau chiar de interzicere. Pe baza unui set de indicatori armonizați la nivel european, precum și pe baza celor utilizați la nivel național se va evalua reducerea riscului și a cantității utilizate, obținută în urma implementării prevederilor directivei, conform Planului Național de Acțiune.

Opinia AIPROM
AIPROM consideră că principalul obiectiv al seminarului „Utilizarea durabilă a produselor de protecția plantelor – cerințele Directivei-Cadru 2009/128/CE” a fost acela de a prezenta tuturor părților interesate importanța și impactul acestei piese legislative și de a transmite celor cu responsabilități în transpunerea și implementarea directivei dorința AIPROM de a participa activ la acțiunile care vor conduce, în final, la elaborarea Planului Național de Acțiune, dar și la implementarea măsurilor legate de acesta. Dl Paul Claxton, președinte al AIPROM, a declarat la începerea seminarului următoarele: „Directiva urmărește să umple un vid legislativ în ceea ce privește utilizarea pesticidelor la nivelul Uniunii Europene, prin stabilirea unor reguli minimale pentru utilizarea pesticidelor, astfel încât să se reducă riscurile pentru sănătatea umană și pentru mediu, iar punerea în aplicare a directivei va avea un impact major asupra agriculturii și practicilor agricole. Pentru România, o țară cu o situație unică în UE și un potențial uriaș de creștere în agricultură, este esențial ca, atunci când transpune și pune în aplicare prezenta directivă, autoritățile să se asigure că agricultorii vor avea instrumentele și cadrul legal pentru a folosi acest potențial pentru avantajul lor reciproc, al comunității și al economiei țării. Cu toții știm că la o fermă se desfășoară o activitate economică și că aceasta trebuie să fie profitabilă.”

Vorbitorii s-au axat pe prezentarea de modele de aplicare a Directivei de Utilizare Durabilă (SUD) și au dat exemple de soluții realiste, care pot fi luate în considerare pentru elaborarea Planurilor Naționale de Acțiune (PNA).

„Normele obligatorii pe care le aduce directiva pot fi exploatate de agricultori ca oportunități de a crea valoare pentru comunitate. Asociația este dispusă să sprijine autoritățile române în elaborarea PNA și, în același timp, de a facilita accesul la experiența pe care o au companiile multinaționale care operează în toate statele membre. În conformitate cu spiritul directivei, noi, ca industrie, considerăm că transpunerea și punerea în aplicare este bine să fie făcute printr-o consultare la nivel național.”

Prof. univ. dr. Valeriu Tabară, președinte al Comisiei de Agricultură din cadrul Camerei Deputaților a Parlamentului României, s-a adresat reprezentanților instituțiilor guvernamentale, solicitând „o punere în aplicare pragmatică a directivei, astfel încât să fie asigurată păstrarea competitivității agricultoriilor la nivelul pieței agricole”.

Doamna Elena Leoată, directorul Agenției Naționale Fitosanitare din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a arătat că legislația românească care reglementează produsele fitosanitare acoperă deja o parte din obiectivele principale ale Directivei de Utilizare Durabilă, cum ar fi formarea profesională a operatorilor de produse pentru protecția plantelor, precum și sistemul de licențiere. Desigur, sunt necesare activități suplimentare atât pentru extinderea dispozițiilor existente la nivelul cerut de directivă, cât și pentru reglementarea acelor cerințe care nu sunt încă acoperite în acest moment. În ceea ce privește punerea în aplicare a directivei, s-a arătat că Agenția Națională Fitosanitară este organismul responsabil în România și că aceasta va efectua consultarea la nivel național a părților interesate în elaborarea și implementarea Planului Național de Acțiune.

AIPROM este convins că inițiativa organizării acestui seminar a fost bine primită și considerată utilă. Factorii de decizie de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Mediului și Pădurilor și Ministerul Sănătății vor participa la o consultare la nivel național a tuturor părților interesate, pentru stabilirea Planului Național de Acțiune.

Ana MUSTĂȚEA
revista, agricultura, evenimente, vegetal, aiprom, ecpa, protectia plantelor, protectia mediului, fitosanitar, ministerul agriculturii, ministerul sanatatii, ministerul mediului, fitotehnie, comisia europeana, daunatori, buruieni, ansvsa
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE