REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

O nouă serie de fermieri campioni la porumb cu hibrizii Pioneer

15/4/2018

0 Comments

 
Picture
Chiar dacă mai este  foarte puţin timp până la semănatul porumbului din acest an, vă prezentăm o nouă serie de agricultori care au ales cu încredere hibrizii Pioneer şi care au avut recolte bogate în 2017, indiferent de zona în care îşi desfăşoară activitatea.
În localitatea Brateiu din judeţul Sibiu, fermier campion a devenit agricultorul Alexandru Aflat, care a obţinut 14.653 kg/ha cu hibridul P9241 şi 13.753 kg/ha cu hibridul P9903.

În judeţul Prahova, localitatea Cătunu, fermier campion a devenit dl Alexandru Boeru, care a obţinut 13.100 kg/ha cu hibridul P0216. „Lucrez 550 ha, iar anul trecut am semănat cu porumb 230 ha. Culturi premergătoare au fost porumb, grâu, rapiţă sau floarea-soarelui. În toamnă am arat, adâncimea a diferit în funcţie de solă, între 25 şi 35 cm, iar în primăvară am efectuat o trecere cu combinatorul, după care am semănat în jurul datei de 3 aprilie, când am aplicat triplu 16 - 300 kg/ha şi biostimulator starter. Am fertilizat şi în vegetaţie, mai bine spus când am prăşit în faza de 8 frunze, cu 300 kg/ha de azot. În ceea ce priveşte erbicidele, unde a fost cazul am folosit şi preemergent, iar în postemergenţă, în 3-4 frunze, când am aplicat erbicide monocotiledonate şi dicotiledonate. Iar în faza de 10 frunze am mai efectuat o fertilizare. Recoltatul porumbului l-am început după 15 octombrie. Pot spune că a fost un an fără probleme la culturile de porumb cu hibrizii Pioneer, de aceea pe 90% din suprafaţa cultiv doar hibrizii Pioneer. Pentru acest an am ales deja hibrizii P0216, P9911, P9903, P9900“, a punctat fermierul campion.

Următorul fermier campion, dl Emil Turdean, îşi desfăşoară activitatea în judeţul Cluj, localitatea Bădeni. Din cele 800 de hectare pe care le lucrează, pe 187 a semănat anul trecut porumb, iar hibridul P9241 i-a asigurat producţia de 10.688 kg/ha. „În toamnă am dezmiriştit cu un disc mare şi am aplicat 100 kg/ha de triplu superfosfat, iar în primăvară am efectuat o trecere cu combinatorul şi am aplicat 200 kg/ha de azotat de amoniu. Apoi am semănat după jumătatea lunii aprilie. Am ales să aplic un erbicid şi un tratament şi un îngrăşământ foliar înainte de formarea ultimei perechi de frunze. Nu am prăşit şi nu am mai aplicat altceva culturii, iar recoltatul l-am început la sfârşitul lunii octombrie. Anul acesta voi semăna 100 ha cu porumb şi merg pe acelaşi hibrid Pioneer - P9241“, a declarant Emil Turdean.

Următorii fermieri campioni îşi desfăşoară activitatea în judeţul Mureş. Cu producţia de 9.300 kg/ha obţinută cu hibridul P8567, primul fermier campion este dl Lajos Szabo. Acesta lucrează 57 ha în localitatea Găneşti, iar porumb a semănat anul trecut pe 27 ha. „Am semănat porumb după grâu, rapiţă sau sfeclă. În toamnă am arat la cel puţin 30 cm adâncime, iar în primăvară am intrat cu combinatorul de două ori. Însă nu toată suprafaţa a fost arată din toamnă, am avut şi sole arate primăvara, iar acolo am intrat cu freza. Am semănat după 15 aprilie, am terminat pe 5 mai şi am aplicat îngrăşăminte - 350 kg/ha, dintre care jumătate triplu 16 şi jumătate azot. Am erbicidat o singură dată în vegetaţie. Pe unele sole am mai aplicat 150-200 kg/ha de azot, în faza de 6-7 frunze. Am recoltat între 25 septembrie şi 15 decembrie. Anul acesta am ales P8567, P9903 şi P9241“, a menţionat agricultorul.

PR34Y02 este un hibrid tardiv, recomandat în special fermierilor din centrul ţării care cultivă porumb pentru siloz. Prin adaptabilitatea sa deosebită, le-a oferit următorilor trei agricultori din judeţul Mureş producţii mulţumitoare şi statutul de fermier campion.

În localitatea Chirileu, cu producţia de 75 t/ha, fermier campion a devenit dl Paul Covrig. Următorul fermier campion, dl Radu Moldovean, îşi desfăşoară activitatea în localitatea Lechinţa, unde a obţinut 68 t/ha. „Lucrez 50 ha, iar porumb am avut anul trecut pe 35 ha, dintre care pe 22 ha am sem[nat porumb pentru siloz. Cultura premergătoare a fost tot porumbul, am pregătit terenul din toamnă când am arat la 25-30 cm şi în primăvară am efectuat o lucrare cu freza. La semănat, în data de 1 mai, am aplicat complexe 20.20.0 - 150 kg/ha şi 200 kg/ha de azot. Am erbicidat o singură dată, doar asta am aplicat culturii. Am recoltat în luna septembrie şi am fost foarte mulţumit de producţie. Anul acesta am ales acelaşi hibrid Pioneer“, a punctat fermierul.

Cel de al treilea fermier din judeţul Mureş care a devenit fermier campion cu hibridul PR34Y02 este Tamaş Nagy, care a obţinut 63 t/ha. „În fermă gestionăm 580 ha, cu tot cu păşuni. De obicei semăn porumbul după lucernă, pentru că avem multe culturi ce ne sunt necesare în zootehnie. În general cultiv mai mulţi hibrizi Pioneer şi pentru boabe, dar pentru siloz am avut nul trecut PR34Y02. Pentru că am animale, terenurile beneficiază şi de gunoi de grajd. Am început pregătirea terenului în toamnă, am arat, iar în primăvară am efectuat o lucrare cu freza. Am semănat, la sfârşitul lunii aprilie, început de mai şi am făcut două loturi, pe care le-am semănat la distanţa de două săptămâni. Am aplicat îngrăşăminte 20.20.0 - 300 kg/ha, iar în vegetaţie am mai dat între 150 şi 200 kg/ha uree. Am aplicat un singur erbicid. Pe lotul semănat mai târziu am avut producţii mai bune pentru că au fost precipitaţii exact când se forma ştiuletele. Am recoltat la mijlocul lunii septembrie, porumbul pentru siloz, iar la început de octombrie am recoltat celelalte loturi unde am avut hibrizi pentru boabe. Producţiile au fost bune în acest an, mai ales unde am semănat după lucernă. Acum am ales deja hibrizii, dar mă interesează mai ales cei pentru siloz, de aceea voi face şi câteva loturi demonstrative pentru a avea şi pe viitor o colaborare cât mai bună pe această parte“, a declarat fermierul campion, Tamaş Nagy.

Tot în judeţul Mureş, agricultorii CălinFlorin Simon şi Constantin Pogalean au devenit fermieri campioni datorită hibridului P0725. Primul dintre ei îşi desfăşoară activitatea în localitatea Raciu şi a obţinut 60 t/ha, iar cel de al doilea în localitatea Batoş şi a obţinut 50 t/ha.

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE