REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

O nouă viziune asupra rapiţei

15/7/2017

0 Comments

 
Picture
ANTONIA IVAŞCU, director executiv al Alianţei Industriei Seminţelor din România

Inovaţia în domeniul agricol este una dintre cele mai rapide cercetări, aducând permanent noi soluţii în susţinerea hranei populaţiei Terrei, în creştere rapidă în ultimii ani.


Zeci de companii din toată lumea născute iniţial pentru a selecta cereale şi seminţe au devenit cu timpul mari companii de seminţe cu propriile activităţi de multiplicare chiar pentru alte pieţe străine. Acest lucru a fost posibil datorită entuziasmului cercetătorilor, al proiectelor de cercetare constantă asupra calităţii soiurilor, dar mai ales datorită satisfacţiei clienţiilor, adică a fermierilor. Calitatea seminţelor este legată atât de caracteristicile produsului, şi anume soiul în sine trebuie să aibă caracteristici agronomice superioare (ex. randament, rezistenţă la boli, cădere, rezistenţă şi toleranţă la solicitările abiotice - frig, secetă), precum şi o capacitate tehnologică ridicată (ex. la grâu: produse de panificaţie şi paste de înaltă calitate). Cu această ocazie putem vorbi şi de calitatea legată de producţia de seminţe (germinaţie bună, selecţie atentă, uniformă şi un tratament eficient al seminţelor la ambalare). În acest sens, Alianţa Industriei Seminţelor din România (AISR) şi Federaţia Asociaţiilor Apicole din România (ROMAPIS) şi-au propus să contribuie la dezvoltarea unui parteneriat activ pentru promovarea şi realizarea obiectivelor comune în sprijinul creşterii eficienţei şi competitivităţii agriculturii şi apiculturii naţionale.

O nouă broşură elaborată cu contribuţia USVAMV Bucureşti - Centrul Biotechgen oferă informaţii pentru cultura de rapiţă, care are o importanţă tot mai mare pentru fermieri, dar şi pentru apicultori, fiind o generoasă sursă de nectar şi polen. Progresele realizate prin crearea de noi hibrizi de rapiţă se reflectă în calităţile culturii pentru fermier, ca productivitatea, rezistenţa la boli ori iernare, perioada de maturare etc. Pentru apicultor, cea mai importantă caracteristică este potenţialul melifer, reprezentat prin parametrul denumit „indice glucidic“, adică echivalentul în zahăr al secreţiei medii de nectar, măsurat în mg/inflorescenţă. Scopul acestei broşuri este acela de a prezenta informaţii utile ambilor beneficiari ai acestei culturi agricole: fermier şi apicultor. Buna colaborare dintre ei, necesară ambelor domenii de activitate, trebuie să includă alegerea hibrizilor ce urmează a fi cultivaţi nu numai pe criterii direct economice, ci şi pornind de la aprecierea importanţei acestei plante pentru albine, alţi polenizatori şi salvgardarea echilibrului ecologic.

Apicultorii aşteaptă de la cei care realizează noi hibrizi de rapiţă să acorde atenţia pe care o merită asigurarea surselor de hrană pentru albine, prin calităţile urmărite în cercetarea ştiinţifică asociată realizării oricărui nou hibrid. Având în vedere răspunsurile corecte la cerinţele de calitate la întâlnirile organizate cu fermieri, dealeri şi alţi actori interesaţi. Asociaţia primeşte idei noi, sprijin şi aprecieri din partea participanţilor. La întâlnirile cu fermierii este important să le ascultăm sfaturile şi ideile şi să obţinem aprecierea lor despre seminţele certificate, bine tratate, cu un ambalaj adecvat. Aceste estimări reale conduc companiile la dorinţa de a îmbunătăţi constant varietăţile.

Doar implicarea într-un dialog continuu cu toţi profesionişti din sectorul de seminţe, cu scopul construirii unei reţele de cunoştinţe pentru o selecţie atentă, pot duce la producţii sporite şi constante. Asociaţia este preocupată de caracteristicile de sănătate ale soiurilor cultivate în România şi de îmbunătăţirea cercetării varietale. Dezvoltarea agriculturii româneşti, prin îmbunătăţirea cantităţii şi calităţii producţiei culturilor, transparenţă maximă în relaţiile cu fermierii sunt scopurile şi valorile care au ghidat AISR încă de la început şi care vor reprezenta drumul său în viitor. Provocarea noastră este de a schimba percepţia industriei de seminţe din România, de a susţine inovarea, de a stimula şi implica toţi actorii sectorului.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE