REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

O planta care ar putea sa intereseze: Catina alba

15/1/2011

1 Comment

 
Picture
Arbust tufos, intalnit in palcuri sau tufarisuri intinse, pe nisipuri si pietrisuri, pe prundisuri in jurul raurilor, izlazuri, coaste pietroase, rape, stanci, indeosebi pe formatiuni geologice salinifere, din regiunea litorala pana in etajul montan, pe mari suprafete in Subcarpatii Munteniei si Moldovei, insular, in Delta.

Se mai numeste si catina cenusie, catina de rau. Extrem de rezistenta la seceta si ger, nepretentioasa fata de sol, solicita lumina directa, nu suporta umbra. Raspandita in Europa si in Asia.In muntii Alpi urca pana la 2.000 de metri, iar in Himalaya, pana la 5.000 de metri. Este cultivata in SUA si Germania, unde, prin metode specifice de ameliorare s-au obtinut si specii valoroase.
Compozitia chimica: Fructele contin substanta uscata (15 – 20 %), zaharoza (0,06 – 0,49 %), acizi organici (1,5 – 4,1 %), pectina (0,14 – 0,14 %), substante tanante (1,6 %), celuloza (0,9 %), proteina (1,2 %), ulei (8 – 12 %), beta-caroten (3,5 – 10 ,0 %), calciu (211,8 %), fosfor (194,4 mg %), magneziu (186,1 mg %), potasiu (165,1 mg %), sodiu (2,8 mg %), fier (13,84 mg %), vitamina C (129,2 – 272,7 mg %), vitamina B 1 (0,016 – 0,39 mg %), vitamina B 2 (0,03 – 0,56 mg %), vitamina F (8 mg %), vitamina E (16 mg %), vitaminele P, K, B 9.
Uleiul de catina contine de 10 ori mai mult beta-caroten decat morcovul (N.Botez, 1984).
Valoarea alimentara: fructele se folosesc pentru obtinerea de suc, sirop, nectar, gem, jeleu, marmelada, peltea, dulceata, umplutura pentru bomboane, lichioruri, bauturi alcoolice.
Valoarea medicinala: din sucul de fructe liofilizat se prepara comprimate polivitaminizante pentru : hepatite epidermice, hepatite cornice, urticarie, nevroze, alcoolism, guta, reumatism; ciroze; aterosceroza; anemie.
Mod de folosire: ca atare, 30 de boabe se mesteca si se inghit; sub forma de suc din fructe proaspete – se beau 50 ml de 2 ori pe zi; sub forma de ceai: 2 linguri zdrobite sau macinate prin rasnita de cafea, la 500 ml apa clocotita. Se acopera si se strecoara dupa o ora. Se bea fractionat, in cursul unei zile.
Sfaturi pentru culegatori: fructele (Fructus hippophae) se recolteaza din august pana la primul inghet, prin taierea lor, de pe ramuri, cu o foarfeca. Uscarea artificiala se face lao temperature de 50 – 60 de grade Celsius.

Atentie! Toate preparatele pe baza de catina nu se consuma dupa ora 14, deoarece:
  • sunt mai excitante decat cafeaua.
  • Catina este Ginsengul romanesc, avand calitati asemanatoare fructului chinezesc cunoscut pentru insusirile sale tonice.
Retete de preparare cu cătina

Sirop de catina (preparare la rece)
Ingrediente: 1 kilogram de catina proaspat culeasa; 1 kilogram miere de albine; o lingura alcool dublu rafinat.
Mod de pregatire: catina recoltata se zdrobeste, se pune in straturi alternative, catina si miere si se amesteca apoi foarte bine. Se leaga borcanul strans, cu foaie dubla de celofan si se pastreaza la loc ferit, rece, uscat, ferit de lumina, timp de 6 saptamani, dupa care se stoarce siropul obtinut. Se toarna apoi, in sticle de culoare inchisa, de capacitate mica, iar deasupra se pune o lingurita de alcool alimentar; se inchid sticlele ermetic, se eticheteaza si se pastreaza la loc rece, ferit de lumina. Peste produsul ramas, dupa stoarcerea siropului, se pune un litru de apa calda si se lasa la macerat, timp de 8 ore. Sucul obtinut se consuma in loc de apa. Cine doreste poate pastra aceste reziduuri puse si pastrate in borcanele, folosindu-se la prepararea cremelor de branza de vaci si tarate. Este un produs placut, aromat si sanatos.

Oțetul de cătina
Se culeg fructele de catina, se spala, se inlatura partile stricate, dupa care se strivesc in piua de lemn. Se pot intrebuinta si resturile de la prepararea siropului de catina. Fructele, astfel strivite, se pun intr-un vas potrivit. Peste acest terci, se toarna apa calduta (5 litri de apa peste 2 kilograme fructe de catina.). Se adauga, pentu fiecare litru de apa, 150 grame de miere. Pentru a grabi fermentatia, se poate adauga cantitatea de 250 mililitri otet de vin sau otet din miere.
Vasele cele mai potrivite pentru prepararea otetului in casa sunt cele de sticla. Borcanul cu fructele pregatite pentru otet se tine descoperit, sa vina in contact cu aerul, intr-o incapere, la 20 – 30 de grade Celsius.Pentru ca procesul de otetire sa decurga in bune conditiuni, borcanul trebuie pastrat la loc intunecos, deoarece lumina, in special razele ultraviolete, impiedica fermentatia.
In prima faza, se tine vasul la cald, 2 – 3 zile, terciul de catina amestecandu-se cu o lingura de lemn, de 2 – 3 ori pe zi.
In faza a doua de fermentatie, se leaga borcanul la gura cu tifon, si se pastreaza la caldura si intuneric. Cand temperature este de circa 40-60 grade Celsius, fermenttia este incheiata. Se strecoara prin presare. Sucul obtinut se lasa la limpezit cateva zile, la rece. Se trage apoi, cu furtunul, in sticle, filtrandu-se prin tifon dublu. Sticlele trebuiesc bine astupate, etichetate si pastrate la loc rece si intunecos. Acest otet se consuma, cu placere, in salate si in alte preparate culinare.

Marmelada de cătina fără zahăr
Intrucat fructele de catina sunt foarte zemoase, e recomandabil sa fie scurse, fie manual, fie mecanic, iar sucul sa se foloseasca la prepararea unui sirop (cantitati egale de suc si miere). Marmelada se prepara din ce a ramas de la extragerea sucului, intr-o cratita emailata. Se adauga apa rece (daca e necesar) cat sa le acopere putin si se amesteca, fara intrerupere, cu lingura de lemn, sa nu se prinda de fundul sau de peretii vasului. Cand este gata, se adauga o aspirina zdrobita si se pune in borcane calde, in prealabil bine spalate, oparite, perfect uscate, afumate cu zahar ars. Se lasa acoperite 12 ore sau chiar mai mult, daca sunt borcane mari. Pentru a se forma aburi, se pun in cuptorul putin incalzit, pana ce marmelada prinde crusta. Cand este rece, se acopera cu o bucata de hartie rotunda, inmuiata in alcool, sau cu un rand de celofan si se eticheteaza. Se pastreaza la loc uscat si intunecos.

Observatie! Marmelada nu fermenteaza decat in cazul in care nu a fost bine scazuta sau a fost pusa calda in borcane reci si acoperita imediat.

Cătina uscata, consumată
Ca atare 30 de boabe se mesteca bine si se inghit. Creaza o buna dispozitie, o buna digestie. Este tonic general, datorita continutului mare de vitamina C, care intervine in toate mecanismele fiziologice.

Victor VĂTĂMANU
1 Comment
SIMION
23/1/2014 02:22:53

Afacerea cu CATINA in Romania, atat in infiintarea de plantatii cat si procesarea diversificata a produsului, constiuie o nisa si o oportunitate de care trebuie sa profite eventualii investitori, mai mari sau mai mici.
Catina si pordusele din catina sunt foarte apreciate, mai ales in tarile vestice dar, mai nou si in tara noastra au inceput sa prezinte intereres.
De pe o plantatie de catina se obtin castiguri frumoase, in raport cu alte culturi pomicole, cu conditia ca aceasta sa fie infiintata si intretinuta corespunzator, cu respectarea tehnologiei specifice.
Pe de alta parte, subventiile primite de la APIA sunt frumusele mai ales daca plantatia este condusa in sistem ecologic, aspect usor si simplu de realizat.

Reply

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.








    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright © 2019 AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.

Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE