REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

O protecţie fitosanitară mai bună cu ajutorul tehnicii agricole

1/3/2019

0 Comments

 
Picture
Chiar dacă investiţia în maşini şi utilaje agricole performante presupune un efort financiar consistent din partea fermierilor, progresul în activitatea agricolă şi în domeniul tehnicii agricole este mai mult decât necesar, având în vedere concurenţa acerbă de pe piaţă.
Familia Telcean administrează o fermă agricolă de 600 hectare în localitatea Bistreţ, judeţul Dolj, iar accesarea de fonduri europene i-a permis să modernizeze parcul de maşini şi utilaje şi sa facă paşi înainte în eficientizarea activităţii agricole. Unul dintre proiectele implementate a inclus achiziţia unei maşini de stropit autopropulsate, marca Grim, cu o capacitate a rezervorului de 3.500 de litri, rampă de 24 de metri şi aripă de vânt. Maşina a fost achiziţionată de la firma Tomit Agri Macchine, cu sprijinul lui Lucian Stănescu, director regional al companiei.

Noua investiţie le-a permis să îmbunătăţească planul de protecţie fitosanitară a culturilor agricole, să facă tratamente de o calitate superioară astfel încât să obţină producţii mai mari, aproape de potenţialul genetic al plantelor. Despre caracteristicile tehnice şi beneficiile asigurate de maşina de stropit autopropulsată Grim ne-a vorbit Alin Telcean. „Am optat pentru această maşină deoarece are un raport calitate/preţ foarte bun şi este echipată cu piese de calitate, care sunt prezente şi pe alte maşini care se bucură de o notorietate mai mare. Am văzut-o pentru prima data la târgul AgriPlanta de la Fundulea, unde am avut posibilitatea s-o compar cu alte modele, de la diferiţi producători. Ne-a încântat şi faptul că pompele hidraulice - care sunt importante la maşinile de acest gen - sunt asemănătoare cu cele de la alte maşini de stropit de la brand-uri cunoscute, care pot costa chiar sute de mii de euro. Am lucrat deja cu ea în trei campanii agricole, practic din vara lui 2017, şi nu a avut nici o defecţiune. Maşina are un consum mic, este eficientă, iar costurile de întreţinere sunt mici comparativ cu cele de la concurenţă. Are inclus sistemul de ghidare prin satelit şi putem trata chiar şi în condiţii de vânt, iar calitatea tratamentului nu este afectată.

Cu vechea instalaţie de stropit nu puteam intra în culturi să tratăm când era vânt, aveam pierderi mari de substanţă, în mod constant doza nu era respectată şi de multe ori aveam suprapuneri care se transformau practic în pierdere financiară. Totodată, observam fenomentul de fitoxicitate în culturile agricole, însă nu-l puteam evita. Acum nu mai avem riscul să tratăm de două ori anumite porţiuni deoarece noua maşină de stropit închide în mod automat duzele acolo unde tratamentul s-a facut deja“, a afirmat fermierul. La maşinile autopropulsate un aspect important este acela de a menţine constantă doza de substanţă per unitatea de suprafaţă. „Maşina autopropulsată Grim dispune şi de un calculator care ne ajută să stabilim cantitatea de soluţie chimică necesară pentru o anumită suprafaţa pe care vrem să o tratăm. Nu trebuie să umpli tot rezervorul dacă, de exemplu, mai ai nevoie de 1.000 de litri de soluţie.

Cu ajutorul acestei maşini calculăm exact volumul necesar de apă şi astfel nu ne rămâne soluţie cu care să nu avem ce face. Se manevrează foarte uşor, este rapidă în deschiderea rampelor şi în pregătirea pentru lucru. Muncesc pentru familie şi nu am normă, însă pot trata cu aceasta maşină chiar şi 250 hectare pe zi, cu condiţia să am apă la dispoziţie. Amortizarea maşinii, în cazul meu, se face într-un timp mai scurt deoarece am achiziţionat-o printr-un proiect cu fonduri europene.“ Potrivit lui Alin Telcean, cel mai mare avantaj al maşinii autopropulsate achiziţionate este efectuarea tratamentelor fitosanitare în fenofaze de vegetaţie mai avansate.

„Cu vechea maşină de stropit nu mai puteam efectua tratamente dacă cultura depăşea înălţimea de 40-45 cm. Acum putem intra chiar şi când cultura are aproape 2 metri, având în vedere că maşina are garda la sol de 1,89 m.“ Decizia de a investi într-o astfel de maşină de stropit a fost luata în urmă cu 3 ani, când s-au confruntat cu un atac sever de putregai alb (Sclerotinia sclerotiorum) la cultura de floarea-soarelui, fapt care s-a soldat cu pierderi semnificative de producţie. „În acel an boala a fost semnalată în toată ţara, cu precădere în zona Olteniei, iar în condiţiile în care cultura era înaltă nu am putut efectua niciun tratament, mai ales că atunci nu aveam în dotare această maşină.

Pierderile de recoltă s-au ridicat la circa 30-40%. Cine a avut la momentul respectiv o maşină autopropulsată a putut să trateze cultura şi s-o salveze. Noi am apelat la cineva care ne-a putut trata 100 ha, însă nu întreaga suprafaţă.“ Ca urmare a noii achiziţii, planul de protecţie fitosanitară s-a schimbat foarte mult. În primul rând, perioada de efectuare a tratamentelor a devenit mult mai flexibilă. Înainte aplicam maximum un tratament, pe când acum pot efectua mai multe tratamente.

„Pentru că putem aplica mai multe tratamente şi în perioade de vegetaţie mai avansate putem obţine sporuri în producţie. Am introdus în tehnologie noi produse de protecţia plantelor şi mai multe pentru că maşina are un amestec foarte bun al soluţiei chimice. Totodată, am început să investim şi în produse care îmbunătăţesc calitatea apei de tratament şi a soluţiei chimice, în general.“ În cadrul fermei, structura culturilor cuprinde grâu, orz, porumb şi floarea-soarelui. La ora actuală, culturile de toamnă se prezintă bine. La grâu folosesc soiuri cu genetică autohtonă şi străină. „Testăm în permanenţă hibrizi şi soiuri noi pentru a observa modul de manifestare la condiţiile specifice din fermă. Anul acesta testăm un soi nou de grâu creat de INCDA Fundulea şi sperăm să obţinem rezultate bune.

La floarea-soarelui folosim, în principal, hibrizi Pioneer, aparţinând tehnologiei Express, însă anul trecut am testat şi un hibrid de la compania Syngenta, respectiv Subaro, de care am fost mulţumiţi. La porumb, anul trecut am obţinut o recoltă medie de peste 13 t/ha. Probabil, pe viitor vom include şi cultura de rapiţă în asolamentul fermei, pentru că acum avem această maşina de stropit autopropulsată. Noi am prins mai mult drag pentru porumb, considerăm că este o cultură rentabilă şi îi acordăm o atenţie deosebită. Progresul agricol se datorează noilor hibrizi, care sunt mai performanţi, dar şi calităţii lucrărilor pe care le facem de la semănat şi până la recoltare, care a crescut în timp.

Suntem interesaţi de ce apare nou pe piaţă şi cum tehnologia merge înainte şi noi trebuie să mergem în pas cu ea. Suntem interesaţi să creştem productivitatea per hectar. Nu suntem la nivelul la care să muncim pentru subvenţie. Aceasta reprezintă într-adevăr un ajutor, acoperă anumite costuri de producţie, însă scopul nostru este să obţinem producţii cât mai mari.“ Privitor la planurile viitoare, Alin Telcean ne-a spus că ele presupun construcţia unui spaţiu de depozitare a producţiei agricole, cu o capacitate de 2-3 mii de tone, având chiar discuţii cu o anumită firmă pentru a decide dacă vor fi silozuri sau hale

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE