REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

O situatie sumbra a bivolului romanesc

15/5/2013

0 Comments

 
Picture
În cadrul expoziţiei Agraria, la data de 26 aprilie a avut loc conferinţa cu tema „Viitorul bivolului românesc”, unde au fost prezenţi dnii Călin Zang, preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Bivoli din Transilvania (ACB), profesorul Constantin Velea, preşedinte onorific al asociaţiei, Aurel Tamaş şi Ioan Cherecheş, preşedinţi ai ACB din judeţele Cluj, respectiv Sălaj. Prezent la conferinţă a fost şi dl Valeriu Steriu, membru al Comisiei de agricultură din Camera Deputaţilor, un susţinător al acţiunilor întreprinse de asociaţie pe tot parcursul anilor, după cum a afirmat în deschidere dl Zang.

Produse finite din lapte de bivoliţă, un proiect al asociaţiei
Asociaţia Crescătorilor de Bivoli din Transilvania a fost înfiinţată în anul 2007 şi are ca scop promovarea creşterii bivolilor, stabilirea de legături între crescători sau organizaţii, precum şi apărarea intereselor crescătorilor.

„Pe parcursul acestor ani, am vorbit cu toţi miniştrii Agriculturii, peste 7, dar, din păcate, răspunsurile şi soluţiile pe care domniile lor ni le-au dat nu prea au fost favorabile asociaţiei, iar acest lucru se reflectă şi asupra efectivului de bivoli din România, care a scăzut drastic, de la circa 50.000 de capete în perioada în care a fost înfiinţată asociaţia, la circa 17.000 în prezent. Am încercat să căutăm soluţii, însă cele găsite de asociaţie sunt de ordin economic, pentru că din hobby sau plăcere aceste animale nu se pot creşte”, a afirmat preşedintele ACB Transilvania. Potrivit acestuia, sprijinul acordat de minister pentru creşterea bivolilor este unul nesemnificativ şi se acordă doar celor din zonele defavorizate, iar această condiţie este îndeplinită de foarte puţini fermieri. Profesorul Constantin Velea, care s-a zbătut să omologheze această specie, studiind-o zeci de ani, a afirmat că „de fiecare dată când am căutat să facem un pas înainte ne-am lovit constant de o reacţie dură a celor din cadrul Ministerului Agriculturii”.

Specia bubaline este pe cale de dispariţie în România, cu un ritm de scădere anual de 2,87% din efectiv. Salvarea acesteia stă, deocamdată, în mâna unor oameni care iubesc aceste animale. „Din partea autorităţiilor, nu am obţinut decât un singur lucru, o primă pentru crescătorii din zonele defavorizate, însă sunt foarte puţini care corespund acestei cerinţe. Noi, ca asociaţie, am demarat mai multe proiecte, cum ar fi punerea pe piaţă a unor dozatoare de lapte de bivoliţă, promovarea creşterii bivolilor şi a consumului de produse din lapte de bivoliţă, prin participarea de-a lungul timpului la o serie de emisiuni şi conferinţe.

Un alt proiect, început cu ceva vreme în urmă, este construcţia unei făbricuţe, pe care, în acest an sperăm s-o finalizăm. Sperăm să dăm un plus de valoare produselor care derivă din laptele de bivoliţă şi să motivăm mai mult crescătorii. Vrem să ieşim cu produse finite pe piaţă, cu produse premium, lapte şi carne şi astfel să putem ajunge la consumator. Am omologat la OSIM câteva produse, pe care dorim să le scoatem pe piaţă până la finalul lui 2013, şi sperăm să punem pe piaţă şi carne de bivol, care, în acest moment, nu există în nici o carmangerie”, a susţinut dl Zang.

Un obiectiv al ACB este introducerea în nomenclatorul de meserii a ocupaţiei de crescător de bivoli. Câteva instruiri au fost realizate în anul 2010, iar cei care le-au parcurs au diplome şi certificate de crescători de bovine. Preşedintele asociaţiei a mai declarat că va propune unui restaurant din Bucureşti includerea în meniu a preparatelor din carne de bivol.

Din partea Institutului pentru Bioresurse Alimentare Bucureşti a fost prezent dl Spătaru Giuseppe, care a declarat că nu este simplu să pui pe piaţă carne de bivol, fără a se face o informare la nivelul consumatorilor. „În Italia, unde se află circa 80% din efectivul de bivoli din Europa, cererea de produse lactate este mare şi, în ultimii ani, a început să crească şi cererea de carne de bivol şi aceasta în mare parte datorită calităţii sale şi a informării consumatorilor. Carnea de bivol are un conţinut redus de colesterol şi unul ridicat de fier, dublu faţă de carnea de vită”.

Un ritm mediu anual de scădere de 2,87%
Cu ajutorul unor grafice, profesorul Constantin Velea a prezentat dinamica scăderii efectivelor de bivoli în România. Acesta a ilustrat o situaţie dramatică, cu toate că pe plan mondial interesul pentru creşterea bubalinelor este în creştere. „În perioada 1990-2009, ritmul de creştere anual este în medie de 3,4%, în ultimul deceniu ajungându-se la un ritm de 7%. În ultimii 40 de ani, producţia de lapte se triplează, însă cea de carne stagnează. Toate aceste performanţe sunt realizate ca urmare a intersului pe care îl acordă diferitele ţări.

În Europa, sunt două ţări crescătoare de bivoli, Italia şi România. Italia realizează un ritm mediu de creştere de 0,3%, în timp ce România are un ritm mediu anual de scădere de 2,87%. Dacă luăm ca referinţă anul 1980, efectivul de animale din ţara noastră a scăzut cu 92,39%. Această realitate trebuie să fie un semnal de alarmă. De asemenea, ponderea efectivului matcă faţă de efectivul total reflectă ceea ce s-a întâmplat pe parcursul ultimilor 20 de ani, când s-a făcut export masiv.

În anul 2000, s-a ajuns ca efectivul matcă să reprezinte 56% din efectivul total. În 2005, procentul devine 80% şi se menţine astfel până în 2009. În 2013, conform datelor, ajunge la 60%. Vreau să precizez că 80% efectiv matcă din efectiv total înseamnă dispariţia speciei, pentru că nu poţi creşte tineretul de înlocuire”, a subliniat dl Velea. Un alt subiect atins de dl profesor a fost acela că materialul biologic cuprins în controlul oficial al producţiei prezintă variaţii mari, departe de caracteristicile speciei. „Când s-a făcut omologarea, s-au luat în calcul câteva elemente care îl caracterizează, printre care producţia cantitativă de lapte şi cea calitativă. Conţinutul laptelui în grăsime este de 7,39%, iar cel de proteină de 4,23%. Materialul biologic cuprins în controlul oficial al producţiei prezintă o variaţie înspăimântător de mare.

În 2007-2009, conţinutul de grăsime se situa la sub 6%, iar proteina între 3,5 şi 3,7%. Este un control defectuos şi cei care îl fac nu sunt profesionişti. Dacă aceştia nu se pricep să facă controlul, ar trebui să le dea asociaţiilor de bubaline să facă această operaţiune de control, pentru că şi Registrul genealogic tot ele trebuie să-l conducă”, a susţinut dl Velea. O altă problemă ridicată de Velea a fost aceea că o proporţie foarte mare de bivoli sunt fără origine, situaţie nefericită ce se înregistrează şi la specia bovine. „11% din efectivul înscris în Registrul genealogic are în ascendenţă cunoscută o singură generaţie, iar diferenţa este fără origine, nu se cunoaşte nici mama, nici tata. Aproape 80% din bivoli sunt fără origine”, a spus dl Constantin Velea.

Prezent la eveniment, dl Valeriu Steriu, membru al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, a afirmat că produsele lactate şi preparatele din carne de bivol au şanse mici să ajungă în hipermarketuri, asta din cauza efectivelor mici de animale. O soluţie pentru impulsionarea creşterii bivolilor ar fi acordarea unui punctaj mai mare pentru crescătorii care doresc să depună proiecte pentru accesarea de fonduri europene, a propus dl Steriu. Conferinţa s-a încheiat cu un concurs de animale, în cadrul căruia au fost premiate bivoliţele care au întrunit cele mai multe calităţi. La încadrarea în clasa de calitate s-au luat în considerare dezvoltarea corporală generală, armonia de ansamblu şi însuşirile de producţie.

Ana MUSTĂŢEA
revista, agricultura, zootehnie, evenimente, bivolul romanesc, agraria 2013, valeriu steriu
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE