REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Oferta completa si diversificata de seminte

15/2/2013

0 Comments

 
Picture
Anul trecut s-au împlinit 40 de ani de când Saaten-Union a început primele colaborări în domeniul producerii de seminţe în România şi 20 de ani de la constituirea în societate cu personalitate juridică. În tot acest timp, compania germană a pus la dispoziţia fermierilor cele mai productive varietăţi adaptate condiţiilor pedoclimatice din ţara noastră. Pentru 2013, Saaten-Union vine cu un portofoliu bogat şi variat de seminţe pentru culturile de cereale de toamnă, rapiţă de toamnă şi de primăvară, orz de primăvară, porumb, floarea-soarelui, mazăre şi şofrănel.

Picture
„Am început cu 6 salariaţi, aminvestit în performanţă şi am introdusmanagementul calităţii germane laseminţe. Suntem atenţi cu fiecare bob ce ajunge în fermele celor care seamănă varietăţile marca Saaten-Union”, a spus dl George Aldescu, director general al  Saaten-Union România, în deschiderea evenimentului desfăşurat la sfârşitul lunii ianuarie la Slobozia, în judeţul Ialomiţa. Audienţa a fost una numeroasă, peste 200 de fermieri, distribuitori şi colaboratori au venit pentru a afla mai multe despre istoricul companiei şi despre oferta de seminţe propusă pentru această primăvară, iar întreaga echipă a Saaten-Union România a fost alături de aceştia pentru a le furniza toate informaţiile necesare.

«Succesul rodeşte din calitate»
Acesta este sloganul companiei şi denotă atenţia deosebită pe care o acordă calităţii genetice a fiecărei varietăţi din portofoliul său. Directorul general al companiei a abordat în prezentarea sa şi acest subiect, subliniind faptul că în toate fazele tehnologice de producţie se urmăreşte menţinerea calităţii seminţelor: „Avem câmpuri de testare în fiecare judeţ, pentru a găsi varietăţile cel mai bine adaptate condiţiilor pedoclimatice şi verificăm capacitatea de producţie a acestora, rezistenţa la arşiţă şi la atacul de boli şi dăunători, pentru ca în final să rezulte o sămânţă cu valoare genetică ridicată. Multiplicarea are loc în ferme specializate, colaborăm cu fermierii şi suntem alături de aceştia de la semănat până la recoltat, deoarece asigurăm asistenţă tehnică pe toată perioada de vegetaţie a culturii agricole.” Pentru a se asigura de calitatea superioară a seminţelor, se fac verificări biotehnologice specifice, iar activităţiile de procesare, ambalare şi livrare sunt atent urmărite. În ţară, Saaten-Union deţine trei staţii de procesare a seminţelor, dotate cu utilaje performante ce pot selecta sămânţa inclusiv după culoarea tegumentului.

Hibrizi de porumb recomandaţi pentru tehnologii intensive

Prezentarea portofoliului de hibrizi destinaţi însămânţărilor de primăvară a fost făcută de dl Marius Creţu, director comercial al companiei. Potrivit acestuia, principalele caracterisitici ale hibrizilor de porumb marca Saaten-Union sunt: inserţia medie a ştiuleţilor, talia redusă a plantei, rezistenţa la frângere şi cădere, toleranţa la secetă şi arşiţă, rezistenţa la bolile specifice, precum Fusarium şi Helminthosporium, şi pierderea rapidă a apei din bob. „Hibrizii sunt produşi în România, pentru piaţa din România. Sunt adaptaţi utilizărilor multiple, cum ar fi pentru obţinerea de boabe, siloz şi biogaz”, a precizat dl Creţu. Compania deţine hibrizi de porumb din toate grupele de maturitate, începând de la FAO 220 şi până la FAO 570. Bonito, din grupa FAO 340, este cel mai bine vândut hibrid al firmei germane, urmat îndeaproape de SUM 0243.

„În acest an, avem o gamă nouă de hibrizi de porumb, dezvoltată pentru acei fermieri care vor varietăţi care pot răspunde la tehnologii intensive de cultură şi care au rezistenţă superioară la condiţiile de stres, secetă şi arşiţă şi se dezvoltă rapid în primele faze de vegetaţie. Hibrizii noi pe care mizăm sunt Suzuka, Suarez şi Subianca, pentru zonele unde există posibilitatea irigării. Cei care au ferme zootehnice trebuie să aibă în vedere faptul că Saaten-Union este o firmă din Germania, acolo unde porumbul este cultivat în special pentru siloz sau biogaz, pentru recoltare ca plantă întreagă. În oferta pentru 2013 avem doi hibrizi, Montoni şi Surco, care, în afara unei foarte bune producţii în boabe, sunt recomandaţi datorită caracteristicilor favorabile (grad mare de palatabilitate, conţinut ridicat de proteină, înflorire timpurie, staygreen superior şi talie mare şi foarte mare) şi producţiei pentru siloz cu recoltare ca plantă întreagă”, a afirmat dl Bogdan Craiciu, director de produs şi marketing al firmei. O recomandare venită din partea directorului general, dl Aldescu, a fost aceea ca fermierii care au posibilitatea irigării culturii de porumb să aleagă hibrizii din grupele 400 şi 500 FAO, pentru că sunt extrem de productivi, comparativ cu cei timpurii, din grupe de până la 300 FAO. „Sunt hibrizii care au dat producţiile cele mai mari şi care, prin ameliorare, au o toleranţă sporită la arşiţă şi secetă şi suportă densităţi mai mari.”

La floarea-soarelui, Saaten-Union efectuează în România programe ample de testare şi dezvoltare a portofoliului, venind cu varietăţi adaptate tuturor condiţiilor de cultură. Gama cuprinde hibrizi clasici, destinaţi a fi cultivaţi în zone libere de Orobanche, varietăţi rezistente la lupoaie, precum şi hibrizi adaptaţi sistemului de producţie Clearfield, rezistenţi la erbicidul Pulsar. Toate aceste varietăţi se caracterizează printr-o capacitate superioară de producţie şi o rezistenţă bună la bolile specifice. „Hibrizii Yana si Alpin, precum şi cei noi, cum ar fi Veleka şi Vokil, sunt special dezvoltaţi pentru a avea rezistenţă la Orobanche şi sunt recomandaţi în special pentru zonele din sud-estul României, unde virulenţa lupoaiei nu a depăşit rasa E. De asemenea, avem hibrizi care prefără condiţiile din Câmpia de Vest, cum ar fi SU Clarissa sau SU Inessa (nou pentru 2013), care au o rezistenţă foarte bună la mană şi sunt recomandaţi în special pentru aceste zone. Nu trebuie trecuţi cu vederea nici hibrizii clasici, fără rezistenţă la lupoaie, care au căpătat deja un renume în portofoliu şi sunt preferaţi de mulţi fermieri pentru producţiile foarte bune. Desigur, în portofoliu avem şi hibrizi Clearfield, deoarece orientarea noastră spre viitor este către un portofoliu solid în această grupă. Dacă am început cu Paraiso 102 CL, care este acum precum o carte de vizită pentru Saaten-Union, întreg portofoliul a fost îmbunătăţit cu Tamara CL şi Celia CL, apoi cu Sunflora CL, iar în 2012 am înregistrat la ISTIS un hibrid nou, Morena CL. Noutăţiile nu se opresc aici, iar alături de BASF vom promova pentru partenerii şi fermierii cu care colaborăm hibrizi de ultimă generaţie”, a spus dl Craiciu.

Rapiţa de primăvară - o cultură care câştigă teren

În privinţa hibrizilor de rapiţă de primăvară creaţi de Rapool - o „societate-soră” a Saaten-Union, alcătuită din amelioratori de rapiţă -, dl Craiciu a afirmat că lansarea pe piaţă a pornit cu dreptul şi, în virtutea unui an 2012 favorabil, a fost constatată o productivitate a hibrizilor peste aşteptări, în condiţiile anului trecut, asigurând recolte de peste 2,2 tone/ha. „Suprafeţele cu rapiţă de primăvară s-au mărit foarte mult în 2012, pentru că rapiţa de toamnă nu a putut fi semănată din cauza condiţiilor secetoase, iar multe dintre culturile înfiinţate nu au trecut peste iarnă din cauza dezvoltării suboptimale. Astfel că, pe lângă floarea-soarelui, anul trecut au fost fermieri care au mizat pe această cultură. 2012 a fost un an foarte bun, mulţi obţinând producţii neaşteptat de mari chiar şi pentru noi. Dacă anul trecut noi promovam în cadrul întâlnirilor producţii de 2-2,2 t/ha, am avut destui fermieri care au depăşit aceste producţii. A fost un an cu ploi timpurii, pe parcursul lunii mai, iar seceta s-a instalat după ce rapiţa a format silicvele şi astfel producţiile au fost asigurate.

Fermierii care nu au o experienţă vastă cu această cultură trebuie să cunoască faptul că, pentru reuşita culturii, sunt esenţiale alegerea momentului semănatului, care trebuie să fie cât mai devreme, şi controlul optim al buruienilor în primele faze de vegetaţie, pentru a-i asigura culturii de rapiţă de primavară o dezvoltare rapidă”, a precizat directorul de produs şi marketing al companiei. Din raportările Ministerului Agriculturii, în 2012 rapiţa de primăvară a fost înfiinţată pe aproximativ 3.500 ha, însă din estimările companiei suprafaţa reală depăşeşte 10.000 ha, deoarece numai Rapool şi Saaten-Union au vândut sămânţă pentru înfiinţarea a mai mult de 3.500 ha cu această cultură. La orzoaica de primăvară, compania are în ofertă 5 soiuri: Xanadu, Thuringia, Beatrix, Marthe şi Annabell, destinate producerii de malţ pentru bere. Soiurile sunt acceptate şi chiar solicitate de principalele mălţării din ţară datorită caracteristicilor lor superioare pentru procesarea industrială. „Sunt discuţii legate de producţia obţinută la orzoaica de primăvară, cum că ar fi mai mică decât cea realizată la cultura de toamnă. Nu este adevărat, dacă ţinem cont că spicul la orzoaica de primăvară este mai mare decât la cea de toamnă şi MMB este mai mare. Trebuie acordată o atenţie mai mare culturii de primăvară, în special la efectuarea lucrărilor tehnologice”, a menţionat dl Aldescu. La cultura de şofrănel, Saaten-Union recomandă cultivarea a două soiuri, CW 88 OL şi CW 74. Primul soi are un conţinut ridicat de acid oleic, se foloseşte pentru obţinerea uleiului alimentar superior calitativ, iar cel de-al doilea este un soi clasic, de tip linoleic.

„Recomandăm aceste soiuri când sunt condiţii vitrege de cultură, acolo unde se întâmplă ca la floarea-soarelui să ajungă să se recolteze chiar şi sub 800 kg/ha, în zonele din S-V ţării, deoarece pot asigura producţii chiar mai mari. Costurile de producţie la această cultură sunt mici, însă, ca şi la rapiţă, trebuie respectate anumite condiţii, cum ar fi semănatul timpuriu, controlul optim al buruienilor şi cu cât anul este mai secetos, cu atât producţiile sunt mai mari faţă de cele de floarea-soarelui şi chiar de rapiţă”, a susţinut dl Craiciu. În afara utilizării pentru obţinerea uleiurilor şi a exportului de seminţe în ţări consumatoare precum Austria şi Germania, fermierii au descoperit şi o altă utilizare a şofrănelului: folosirea lui în benzi de protecţie a altor culturi împotriva animalelor sălbatice. Anul trecut, Saaten-Union a introdus în portofoliu cultura de mazăre furajeră. Soiul Salamanca are creştere determinată, este foarte rezistent la cădere şi aplecare şi are un potenţial de producţie ridicat. „În ultimii ani, genetica a făcut performanţe şi mazărea este o cultură ce se recoltează mecanizat, cu pierderi din ce în ce mai mici. Trebuie să mai ţinem seama că suprafeţele cultivate cu păioase, rapiţă şi floarea-soarelui s-au mărit şi riscăm să secătuim fertilitatea naturală a solului.

Fiecare fermier ar trebui să aibă anual în asolament şi o solă amelioratoare. Nu se mai cultivă suprafeţe mari de lucernă, iar mazărea şi alte leguminoase sunt plante amelioratoare care îmbunătaţesc structura solului şi măresc conţinutul de azot”, a afirmat dl George Aldescu, director general al Saaten-Union România. Evenimentul organizat la Slobozia este al şaptelea din 2013, iar circuitul acestor întâlniri va continua în principale zone ale ţării, precum Constanţa, Alexandria, Craiova, Botoşani, Roman şi Buzău.

Ana MUSTĂŢEA

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE