REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

OIPA Legume-Fructe la Agraria: vom face un Hub pentru produse horticole pe lângă București

1/5/2023

0 Comments

 
Picture
​În prima zi a expoziției de la Cluj, O.I.P.A. Legume şi Fructe împreună cu DLG INTERMARKETING și Bioplant Arad au organizat conferința „HORTI HUB și Provocările sectorului horticol”. Au fost prezenți și invitați din partea instituțiilor statului care le-au explicat agricultorilor măsurile din PNS care sunt dedicate sectorului horticol și cum ar putea obține finanțare în exercițiul următor. 
​Unul dintre aspectele de care producătorii s-au arătat extreme de nemulțumiți este documentația foarte complicată și neclară pe care o au de întocmit, programele de la diverse ministere care se derulează și nu sunt suficient de clar explicate. ”Partea cea mai dureroasă este faptul că acest sector a ajuns la subfinanțare, pentru că azi mai avem doar vreo 40.000 de hectare cu tot cu spații protejate. Iar la serele încălzite comerciale (peste 5.000 mp și care funcționează 9 luni pe an) suprafața este de sub 50 de hectare. Suprafața reală de spații protejate, înscrise la APIA în 2022 este de 2.383 de hectare”, a spus Gheorghe Vlad, președintele organizației, revoltat de cum se prezintă astăzi sectorul.
De aceea OIPA Legume-Fructe și-a propus crearea unui hub, care va fi promovat în jurul Capitalei, explică Gheorghe Vlad: ”Cel mai grav este că noi nu putem asigura necesarul de consum al populației la o gamă foarte mare de produse!
Vrem să facem un HortiHub, pentru a concentra producția de legume-fructe, mai ales că suntem extrem de deficitari la cartofi de exemplu.
Vom colecta produsele horticole, iar cele care nu îndeplinesc standardele pentru consum proaspăt, vor fi preluate de fabricile de procesare și astfel nu se va mai risipi producția. Singura grijă a producătorului va fi aceea de a produce calitate. Vor fi obligatorii analizele chimice, pentru că în proiect vor participa producători certificați GLOBAL GAP, cu un necesar de tratamente aplicate sub îndrumarea specialiștilor din agențiile fitosanitare. Atestatul de producător nu interesează în acest hub, însă membrii vor avea un card care va cuprinde toate datele despre fermier și producția sa, o interfață pentru registru electronic agricol. Acest card va fi folosit și în piețe pentru un control firesc al cantității și tipului de marfă pe care producătorul o aduce la vânzare”.
Legat de insuficiența de produse românești, președintele OIPA Legume Fructe a punctat din nou eșecul care îl reprezintă programul Tomata, pentru că deși s-au cheltuit sute de milioane de euro producția (și suprafețele de spații protejate încălzite) scad, iar importul este în creștere. El arată că ”cererile care s-au făcut anul acesta pentru programul Tomata nu îndeplinesc condițiile de eligibilitate la APIA, de aceea există această subvenție guvernamentală. Tocmai aici s-a ”jucat moneda”. Noi când l-am inițiat, a fost într-un cu totul alt context, derulat prin organizație, iar cheltuielile să fie justificate prin facturi pentru orice input. ”Nea Ion” (fermierul simplu n.r.) singur nu poate negocia prețurile! Erau necesare fișe tehnologice pentru fiecare cultură. S-au cheltuit pe programul Tomata sute de milioane de euro, fără ca suprafața de spații protejate sau producția să crească!! Nu pentru asta am gândit acest sprijin? Sunt bani guvernamentali! Tot ce s-a obținut sunt doar prețuri care au șocat cumpărătorii în acest sezon și nici măcar nu aparțin producătorilor. Nimeni nu intervine pe acest segment”.
 
În luna octombrie OIPA Legume-Fructe va organiza o Conferință Națională a Horticulturii la care să participe producătorii de legume, fructe și struguri de masă, precum și flori.
Președintele Organizației Interprofesionale pentru Produse Agroalimentare (Legume-Fructe) a criticat în termeni duri lipsa de implicare a autorităților române în ceea ce privește sectorul horticol, despre care spune că se află în pragul unui dezastru.
 
Președintele Gheorghe Vlad a mai precizat că "Avem doar 40.000 de hectare cultivate cu legume în spații comerciale iar noi ne întrebăm de ce piața este invadată de importuri, inclusiv în intrasezon. Chiar şi Programul tomata a fost un fiasco. Cu 450 milioane de euro, astăzi puteam avea 400 de hectare cu sere. Acești bani s-au risipit iar noi am ajuns în timpul sezonului să importăm tomate în valoare de 55 milioane de euro. Este inadmisibil acest lucru".
 
Importuri de o calitate slabă
Potrivit acestuia, în prezent, România nu are decât 46 de hectare de sere care produc pentru piață, iar ce vedem în piață sunt produse de industrializare aduse din Spania, Turcia şi Italia, având o calitate mai proastă. "Consumatorul român plătește așadar un preț foarte mare pe un produs de calitate inferioară. S-a dorit discreditarea produsului autohton iar astăzi lanțurile de retail au o mare problemă - ele nu au suficientă marfă de producție românească la raft. Asta şi pentru că noi producătorii ne-am găsit alte nișe de distribuție", afirmă președintele OIPA, care a anunțat cu această ocazie că luna viitoare ar urma să fie lansată propria rețea de magazine cu produse autentice românești.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE