REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Optimizarea proceselor de productie mecanizata

15/12/2011

0 Comments

 
Picture
_Motto: Să facem ceea ce pentru alţii este azi un prezent prestigios să devină un viitor foarte apropiat şi pentru noi!

Cuceririle tehnico-ştiinţifice, din toate domeniile, găsesc un câmp larg de aplicare în revoluţionarea proceselor de producţie din agricultură, inclusiv în perfecţionarea mijloacelor tehnice folosite. În acest sens, menţionăm preocupări şi realizări deosebite în direcţia creşterii gradului de confort în utilizarea acestor mijloace, creşterii productivităţii şi calităţii lucrului, creşterii producţiilor obţinute, reducerii costurilor, organizării modului de desfăşurare a proceselor tehnologice din agricultură pe principii economice.

O atenţie deosebită se acordă indicilor ergonomici ai utilajelor agricole. Cabinele de comandă devin din ce în ce mai confortabile, atât prin comoditatea de execuţie a comenzilor, cât şi prin reducerea zgomotelor, a vibraţiilor şi îmbunătăţirea parametrilor de microclimat din interiorul acestora. La construcţia maşinilor agricole complexe se folosesc tot mai multe componente electronice, hidraulice şi alte mijloace de automatizare şi telecomandă, precum şi microprecesoare. Se continuă cu deosebită insistenţă cerecetările în direcţia elaborării şi perfecţionării diferitelor sisteme şi echipamente pentru conducerea automată a agregatelor agricole, dar şi asupra dispozitivelor din domeniul informatizării funcţionării, controlului automat şi autoreglării maşinilor agricole. Aplicaţiile recente la maşinile agricole a tehnologiilor de informatizare au cunoscut creşteri exponenţiale. Tehnologiile aplicate la construcţia maşinilor şi instalaţiilor agricole trebuie să satisfacă nu numai noile tehnologii de cultură a plantelor, ci să răspundă într-un mod cât mai complet unor cerinţe energetice, de fiabilitate şi ergonomice. Progresele realizate în dezvoltarea şi perfecţionarea acestora se datorează şi valenţelor multiple pe care le oferă implementarea cu precădere a electronicii în construcţia şi urmărirea funcţionării lor. Desfăşurarea automată a unor procese realizate cu o serie de instalaţii agricole, mai ales în sectoarele producţiei agricole, care utilizează multă forţă de muncă (cum este sectorul zootehnic), nu mai poate fi concepută fără a face apel la electronică şi microprocesoare pentru conducerea efectivă a unor procese. În cadrul acţiunii de informatizare a conducătorului agregatului agricol, care să determine reacţia acestuia pentru corectarea unor anomalii ce apar în funcţionarea utilajelor din agregat, s-au construit diverse dispozitive care semnalează pe cale sonoră, optică sau afişaj digital apariţia anomaliilor respective. Precizăm ca realizări în această direcţie, în ţară şi peste hotare, o serie de dispozitive pentru: supravegherea distribuţiei neîntrerupte a seminţelor sau a îngrăşămintelor chimice granulate, semnalizarea întreruperii transmiterii mişcării la anumite organe sau ansamble de lucru, umplerea buncărelor cu produsul recoltat, golirea cutiilor
cu seminţe, tuberculi, bulbi sau alte produse destinate însămânţării sau plantării, depăşirea procentului admis de pierderi la organele de curăţire a combinelor de cereale, depăşirea turaţiei de lucru la unele organe etc.

O altă categorie de dispozitive electronice, considerate superioare celor care indică doar apariţia unei anumite situaţii, o reprezintă dispozitivele care informează conducătorul de la bordul maşinilor şi al instalaţiilor din agricultură şi acţionează direct şi corectiv asupra organelor care prezintă anomalii funcţionale. Din această categorie, cele mai reprezentative sunt echipamentele care permit memorarea reglajului ales, modularea instantanee a acestuia, afişajul permanent al unei game largi de informaţii asupra funcţionării maşinii, ca: debitul de seminţe, erbicide sau pesticide, viteza de înaintare, suprafaţa însămânţată sau tratată, distanţa parcursă, volumul de substanţă utilizat, durata efectivă a lucrării etc. Gradul de perfecţionare a unor astfel de echipamente a ajuns până acolo încât, în cazul unor maşini (spre exemplu, a celor de stropit şi prăfuit), se poate indica precis suprafaţa tratată, chiar şi atunci când se foloseşte numai jumătate din lăţimea de lucru a rampei de stropire, sau la executarea lucrării pe un teren cu formă neregulată. Tot din această categorie amintim dispozitivele de genul celor întâlnite la semănătorile pentru seminţe mici, care reglează debitul la hectar în funcţie de programare sau dispozitivele pentru adaptarea poziţiei clapetelor de reglare a vitezei câmpului aerodinamic în canalele maşinilor de curăţit seminţe, folosind microprocesoare. Tendinţa de dotare a agregatelor mobile, în măsură tot mai mare, cu astfel de echipamente profilează perspectiva instalării unor centrale pe tractor, legate la captatorii de informaţii, amplasaţi atât pe tractor, cât şi pe maşinile agricole. În anumite direcţii, perfecţionarea elementelor de transmitere a semnalelor captate a atins un asemenea grad de siguranţă în exploatare încât se preconizează trecerea la standardizarea acestora.

O altă direcţie, care tinde să revoluţioneze în mod fundamental procesele executate cu maşinile agricole pentru lucrat solul o reprezintă studiile, cercetările şi realizările introduse în procesul de producţie, pe linia protejării solului împotriva eroziunii şi degradării acestuia din cauza apei sau a aerului. Primele măsuri în această direcţie au fost orientate spre modificarea construcţiei maşinilor şi a procesului tehnologic de afânare a solului cu aceste maşini. Astfel, se acordă din nou importanţă concepţiei de afânare a solului fără răsturnarea brazdei, pe seama efectuării periodice a arăturii cu pluguri fără cormane, în special cu maşini de lucrat solul tip cizel cu pluguri echipate cu organe de lucru care îmbină particularităţile plugului tip cizel cu ale celui cu răsturnarea brazdei, rezultând o afânare intensivă, concomitent cu o amestecare pronunţată straturilor de sol, fără răsturnarea brazdei.

Literatura de specialitate a dezbătut foarte mult căile posibile care să ducă la depăşirea vitezei de maximum 5-6 kilometri a plugurilor tradiţionale şi care părea o barieră de netrecut. Specialiştii în construcţia plugurilor au lansat o nouă direcţie de perfecţionare a plugurilor, prin echiparea lor cu cormane confecţionate din fâşii lamelare, care au permis creşterea vitezei la arat la 10 kilometri la oră şi reducerea forţei de rezistenţă la tracţiune cu 20%, la un grad ridicat de mărunţire. Se conturează, de asemenea, rezolvarea unei probleme de importanţă hotărâtoare în domeniul combaterii eficace a bolilor şi dăunătorilor plantelor, prin experimentarea pulverizării electrostatice, care, prin intermediul unei încărcături electrostatice aplicate picăturilor de pesticide, urmăreşte creşterea gradului de penetrare a jetului de substanţă şi evitarea devierii lui de către curenţii de aer perturbatori. Asemenea cercetări sunt efectuate şi aplicate cu succes şi în România. În ceea ce priveşte optimizarea sub aspect energetic a agregatelor agricole mobile, tendinţa este ca puterea bazei energetice a agregatelor agricole să crească în mod considerabil, iar utilizarea ei raţională să se asigure prin formarea agregatelor combinate, care la un singur parcurs să execute mai multe lucrări, în special în domeniul lucrărilor de pregătire a terenului, concomitent cu însămânţarea sau plantarea. Toate acestea au fost posibile datorită puterii noilor motoare şi a echipamentelor aferente acestora.

În aceste condiţii, soluţia cea mai potrivită pentru a putea forma agregate agricole optimizate din punct de vedere al folosirii potenţialului de acţionare a diverselor categorii de tractoare o reprezintă geometria variabilă, ce permite modificarea lăţimii de lucru şi modularea secţiilor maşinilor agricole din agregat. De aceea, proiectarea şi producerea unor module de maşini agricole, care să satisfacă atât cerinţele de folosire optimizată a potenţialului de acţionare a diverselor categorii de tractoare, cât şi cele de integrare comodă în structura complexă a agregatului, inclusiv executarea cu uşurinţă a manevrelor pentru trecerea din pozitia de transport în poziţia de lucru şi formarea agregatului în câmp, reprezintă o certitudine care ridică, în continuare, probleme de o mare complexitate. Pe de altă parte, agregarea şi dezagregarea acestor module impun atât echiparea lor, cât şi a tractoarelor cu echipamente de comandă: cuplare şi decuplare rapidă, care să funcţioneze în condiţii ireproşabile şi care trebuie gândite astfel încât să nu influenţeze negativ nici una dintre fazele de transport, formare sau exploatare a agregatului. De aceea, considerăm împreună cu Constantin Ştefan şi G. Prostean că, în baza acestor tendinţe şi realizări în perfecţionarea proceselor şi a tehnologiilor de lucru efectuate cu agregatele agricole şi echipamentele lor, munca celor ce vor lucra în acest domeniu al agriculturii va deveni tot mai frumoasă şi mai productivă, dar şi mereu mai pretenţioasă asupra nivelului de pregătire profesională.

Victor VĂTĂMANU_
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE