REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Patru proiecte din sectorul horticol, câștigătoare în programul TalentA

1/11/2021

0 Comments

 
Picture
​Pe 15 octombrie, când s-a sărbătorit Ziua Internațională a femeii din mediul rural, Corteva a premiat câștigătoarele concursului de proiecte din cadrul programului TalentA: Elena Cosmina Socea, Corina Oprea, Diana Nicoleta Raba și Viorica Mirela Popa și Ștefania Leoveanu

Premiul I, acordat Cosminei Socea este pentru construirea un centru de sortare-procesare a alunelor de pădure în județul Neamț. Corina Oprea (sau ”Crăița Merelor”, cum este cunoscută în mediul online) a primit premiul II pentru un proiect de producție a sucului de mere din fructele obținute din livada familiei, din zona Voinești. Premiul III a fost acordat Dianei Nicoleta Raba și Vioricai Mirela Popa de la USAMV Cluj pentru un proiect de procesare a legumelor și fructelor de la producători locali. Premiul special oferit de Starperformining Ștefaniei Leoveanu pentru înființarea unei plantații de căpșuni în comuna Celaru, județul Dolj.
Doamne de succes din agribusiness-ul românesc care au venit să vorbească despre provocări, satisfacții și cum s-au dezvoltat ca femei de afaceri într-un domeniu dominat de bărbați au fost: Aurelia Vișinescu, producător de vin și manager al companiei Crama Domeniile Săhăteni, Andreea Roșca – Pensiunea La Butoaie și Gabriela Rizescu, director de marketing Alcedo, alături de gazdele Maria Cîrjă director marketing Corteva România și Republica Moldova și Monica Sorribas, Vicepreședinte și Marketing Leader pentru Europa.
”Această zi recunoaște importanța rolului femeilor în dezvoltarea agricolă și a mediului rural din lumea întreagă. Este o sărbătoare care ne este foarte aproape de suflet”, a spus Jean-Philippe Riffat, Central Europe Leader Corteva Agriscience în deschiderea galei de premiere.
”Suntem o țară în plină dezvoltare, iar în mediul rural rolul femeii în dezvoltarea familiilor, fermelor din România este unul esențial”, a completat Jean Ionescu, Country Leader România și Republica Moldova.
​Pe de altă parte, Maria Cîrjă a apreciat că ”experiența în mediul rural reprezintă o etapă importantă în dezvoltarea unei doamne care dorește să urmeze o carieră în agricultură, de aceea femeia fermier este o doamnă puternică.”
 
Singurul centru de procesare a alunelor de pădure din România
Proiectul care a primit premiul I are o componentă aparte: un centru de procesare a alunelor de pădure (ecologice în cazul fermei din Neamț), singurul de acest fel din țară, pentru o categorie de nucifere cu o suprafață relativ mică în România. Valoarea totală – 150.000 euro.
Cosmina Socea este studentă la Horticultură, la Iași. Venind cu o experiență de 8 ani în cultura alunelor în Italia și cunoscând bine cererea în creștere, inclusiv la noi în țară, a pornit afacerea cu alune cu 7 ani în urmă. Acum administrează 20 ha cu alune, 3 ha cu nuci și 7 ha de pepinieră cu aluni. Nu doar livrează material săditor, ci se ocupă și de înființarea plantației, precum și vânzarea de utilaje specifice culturii de alun, pentru amble servicii cererea fiind în creștere. Doar din puieții livrați din pepiniera proprie, spune că au înființat cel puțin 200 ha cu aluni, dar suprafața în România este circa 500 ha, la care se adaugă cele 1.000 ha din vestul țării care aparțin unei companii italiene, apreciază producătoarea. Cerere este și în România (producători de dulciuri, băcănii și nu numai), însă marfa trebuie procesată. Din ferma din Girov, alunele pleacă și în Italia, Belgia, dar deocamdată plantația nu a ajuns la producția maximă. Concurența în această regiune o reprezintă marfa din Turcia, dar faptul că acolo se recoltează manual, plus distanța și costul de transport sunt ”avantaje” pentru producătorii români. Dacă vor găsi teren, Cosmina Socea spune că este posibil să mai extindă plantația. În depozit capacitatea de prelucrare poate ajunge la 150 tone/an, cu planuri de ambalare și diversificare a sortimentelor.
 
10 hibrizi și 5 produse de protecție noi în 2022 de la Corteva
Jean Ionescu, Country Leader România și Republica Moldova, a anunțat lansarea câtorva produse pentru sezonul următor: 7 hibrizi de porumb și 3 de floarea soarelui, iar pentru protecția culturilor 5 produse: Verben (proqinazid+protioconazol), Exalt (spinetoram), Capartis (piraclostrobin+boscalid), Vinabel (oxatiopripolin+amisulbron) și Lumisena (oxatiopripolin).
”Dacă facem o comparație între prima jumătate a anului 2021 cu prima jumătate a anului 2020, observăm o creștere globală organică a venitului nostru, respectiv cu 7% și 6%. Practic, am înregistrat o creștere în ambele noastre sectoare cheie: semințe și produsele de protecție a culturilor”, a spus Jean-Philippe Riffat, Central Europe Leader Corteva Agriscience, în condițiile în care peste 42% din business-ul din România în 2021 a fost reprezentat de semințele de porumb, 16,4% de floarea soarelui, iar dintre produsele de protecție, erbicidele dețin 22,6% din business și fungicidele 8,6%.

Roxana DRĂGHICI
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE