REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Pentru o agricultura productiva si competitiva

15/9/2010

0 Comments

 
Picture
_Luc ESPRIT, secretar permanent al CEPM

La întrunirea Adunării Generale a Confederației Europene a Producătorilor de Porumb (CEPM), care a avut loc la 8 septembrie 2010, în cadrul „Zilelor Porumbului”, organizate în localitatea Pau, s-a subliniat încă o dată angajamentul acestei organizatii pe direcția unei culturi a porumbului productivă și competitivă, aptă de a răspunde cererii de pe piețele alimentare, nealimentare și de export.


_Acest angajament impune direcțiile următoare:

-o Politică Agricolă Comună, în perioada 2014-2020, prevăzută, pe de o parte, cu un buget minim, care să rămână la nivelul actual - în care primul pilon și sistemul aferent de plăți unice, cu finalitate economică, să rămână elementele constitutive esențiale ale acestuia - și care, pe de altă parte, să conțină niște instrumente de regularizare a piețelor (mecanisme de intervenție și de stocare), în scopul gestionării volatilității prețurilor;

-păstrarea unui mecanism de protecție în cadrul negocierilor OMC în privința accesului pe piață și o redefinire a preferințelor comunitare, integrând, totodată, exigențele Uniunii Europene din punct de vedere economic, social, sanitar și al protecției mediului;

-un acces total la factorii de producție (omologări de substanțe, tratamentul semințelor, biotehnologii etc.), care concură la atingerea performanțelor economice și de mediu în exploatațiile agricole, fără ca acest lucru să producă distorsionări în cadrul Uniunii Europene;

-o confirmare a obiectivelor anului 2020 în privința energiilor regenerabile și a contribuției agriculturii și a porumbului european în acest sens.

Prin punerea în practică a acestor direcții, organismele decizionale de la nivel național și european ar confirma astfel caracterul strategic al agriculturii europene și capacitatea acesteia de a răspunde mizelor și provocărilor actuale, mai ales în domeniul alimentar și energetic.

Manifestații agricole în România - CEPM sprijină FNPAR
La inițiativa Federației Naționale a Producătorilor Agricoli din România, au avut loc diverse manifestații agricole, așa cum s-a întâmplat și joi, 9 septembrie, la București. Confederația Europeană a Producătorilor de Porumb (CEPM), din care face parte și FNPAR, a sprijinit aceste acțiuni sindicale, ale căror revendicări au avut în vedere mai ales următoarele:

-luarea unor măsuri economice și financiare, în fața dificultăților prin care trece agricultura românească, accentuate de pericolul suspendării plăților directe;
-aplicarea, la nivel național și comunitar,
a unor instrumente de regularizare a piețelor, în contextul fluctuației prețurilor produselor agricole;
-protejarea factorilor de producție și, mai ales, aplicarea unei politici veritabile în materie de irigații și în domeniul accesului la biotehnologie și organisme transgenice, pentru producția de soia și de porumb.

Promovarea unei agriculturi productive și competitive, dotată cu instrumente de gestionare se înscrie în orientările organizatiei CEPM, care își declară solidaritatea cu FNPAR. CEPM este organizația care reprezintă sectorul porumbului la nivel european. Ea desfășoară activități de supraveghere economică, legislativă și tehnică în numele membrilor săi și este un organism de reprezentare la nivelul Comisiei Europene. Din această organizație fac parte 11 țări: Germania (DMK), Bulgaria (Consiliul organizațiilor agricole din Bulgaria), Spania (AGPME), Franța (AGPM), Ungaria (Asociația producătorilor de semințe din Ungaria), Italia (AMI), Polonia (PZPK), Portugalia (Anpromis), România (FNPAR), Slovacia (ZPSK), Slovenia (Camera națională agricolă), care reprezintă principalele suprafețe de porumb din „Uniunea celor 27”. AGPM (Asociația Generală a Producătorilor de Porumb), organizație franceză a porumbului, asigură președinția și secretariatul permanent al CEPM încă de la crearea acesteia, în 1985.

În 2010, suprafețele cultivate cu porumb în Uniunea Europeană se prezintă astfel: dintr-un total de 13,65 milioane ha, 8,1 milioane ha sunt cultivate cu porumb boabe, 5,4 milioane ha cu porumb furajer, 105.000 ha cu porumb pentru semințe și 48.000 ha cu porumb dulce.
revista, agricultura, evenimente, vegetal, porumb, cepm, fnpar, maiz'europ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE