REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Performanţă cu hibrizi KWS

15/9/2019

0 Comments

 
Picture
Compania KWS Seminţe a deschis seria întâlnirilor cu fermierii în câmp la începutul lunii august, mai exact pe data de 1, iar evenimentul a avut loc pe platforma fermei SC Măreţu Prod Com, din localitatea Viziru, judeţul Brăila.

Pentru că la întrebarea „Cum se obţine performanţa?“, răspunsul firmei germane constă mereu în genetică tot mai avansată, manifestarea, la care am luat şi noi parte, s-a concentrat pe prezentarea hibrizilor de porumb cu toleranţă crescută la secetă şi arşiţă, precum şi a celor cu înaltă productivitate în condiţii intensive de cultură. Din prezentările susţinute nu au lipsit nici descrierea hibrizilor de floarea-soarelui şi partea de protecţie fitosanitară, care a fost asigurată de compania FMC. În cadrul evenimentului, Doriana Niţu, director general KWS Seminţe, a declarat: „Ne bucurăm foarte mult că ne aflăm astăzi într-o zonă strategică din punct de vedere al potenţialului agricol, dar mai ales al parteneriatelor pe care le avem cu fermierii, producătorii de seminţe şi distribuitorii. Este o zonă în care KWS vindea în urmă cu 17 ani primele cantităţi de seminţe de porumb şi de rapiţă de toamnă.

Evenimentul de astăzi are ca temă «Genetica performanţei. Hibrizii KWS - investiţii pentru viitor», unde ne-am propus să vorbim despre performanţă şi sper că este un bun prilej pentru a schimba experienţe, pentru a găsi soluţii pentru fermele dvs. Suntem o companie independentă şi ne concentrăm atenţia pe utilizarea materialului genetic, pe producerea de sămânţă hibridă - asta ştim noi să facem cel mai bine, iar acest lucru sperăm că se vede în sămânţa de înaltă calitate pe care o punem la dispoziţie şi în productivitatea hibrizilor noştri. Am observat un trend în agricultura românească, o tendinţă care ne bucură: fermierii încep să investească foarte mult în agricultură, în tehnologii avansate, ţintesc standarde foarte ridicate, ceea ce este foarte bine şi noi, echipa KWS, îi felicităm pentru acest lucru. De asemenea, dumneavoastră, fermierii, sunteţi parte din evoluţia KWS, suntem în Top 3 companii pe piaţa seminţelor din România, cu o cotă de piaţă de 13% şi cu un trend crescător şi doresc să vă mulţumesc cu această ocazie pentru că ne-aţi ajutat să avem aceasta poziţie solidă, însă nu ne oprim aici. Investim în continuare în cercetare - suntem singura companie multinaţională care creează hibrizi în România pentru această piaţă. Suntem mândri de rezultatele de la staţiunea noastră de cercetare din Alexandria, de investiţia majoră realizată la staţia proprie de condiţionare şi procesare seminţe, precum şi de faptul că avem un laborator propriu pentru controlul calităţii seminţelor din România, acreditat în sistem european. Unul dintre obiectivele noastre este acela ca la fermieri să ajungă seminţele cu cele mai înalte standarde de calitate. Ne luăm angajamentul de a face în continuare mai bine acest lucru şi de a extinde portofoliul cu hibrizi profitabili.“

Un portofoliu divers, care răspunde nevoilor fermierilor

Ion Voinea, product manager în cadrul companiei KWS Seminţe, a vorbit despre hibrizii de porumb încadraţi în cele două grupe lansate anii anteriori, respectiv ClimaControl3 şi Plus4Grain, despre caracteristicile lor şi elementele care îi definesc. „În acest moment, la porumb avem portofoliul structurat după clase de performanţă: ClimaControl3 este primul concept pe care l-am lansat şi cuprinde hibrizi cu toleranţă mare la secetă;

Plus4Grain - grupă lansată anul trecut cu hibrizi ce pot realiza producţii foarte mari în condiţii de cultură intensivă; hibrizi de nişă, cum sunt cei pentru siloz şi pentru morărit“, a afirmat Voinea. Hibrizii de porumb ClimaControl3 au o toleranţă mare la secetă şi arşiţă şi sunt o soluţie biologică la provocările climatice cărora trebuie să facă faţă, asigurând în condiţii dificile de mediu producţii mai mari decât alţi hibrizi din aceeaşi categorie. „Suntem compania care a venit ceva mai târziu cu hibrizii de porumb adaptaţi la condiţii de secetă, dar acest lucru s-a datorat faptului că hibrizii respectivi au fost studiaţi pe întreaga lor perioadă de vegetaţie, pentru că elementele productive se formează în trei faze distincte de dezvoltare a porumbului şi atunci, în aceste faze, îi studiem, îi selectam şi, pe cei care corespund, îi încadrăm în grupa ClimaControl3.“ Potrivit managerului de produs, în prima fază se studiază modul în care hibrizii de porumb pleacă în vegetaţie, vigoarea lor timpurie, ritmul de dezvoltare în primele stadii de vegetaţie, pentru că în această perioadă îşi formează sistemul radicular.

„În lupta cu seceta, unul dintre elementele importante este sistemul radicular.“ În perioada înfloritului, specialiştii KWS analizează cantitatea de polen, viabilitatea acestuia, coincidenţa între apariţia polenului şi a mătăsii, arhitectura plantelor astfel încât frunzele terminale să nu optureze drumul polenului către mătase.

„Cu cât perioada de polenizare va fi mai scurtă, cu atât planta de porumb va pierde mai puţină apă.“ „În ultima fază de vegetaţie poziţia şi adâncimea rădăcinii împreună cu celelalte elemente care au concurat la formarea unei plante viguroase, înalte, cu foliaj cât mai erect pentru a nu pierde prea multă apă prin transpiraţie favorizează abilitatea de a face boabe cât mai grele şi cât mai multe, precum şi capacitatea de a rămâne verde o perioadă cât mai lungă de timp (caracteristica stay green).“

În grupa Plus4Grain sunt încadraţi hibrizii de porumb care prin comportamentul lor răspund la inputuri, aport freatic, precum şi la densităţi ridicate. Aceşti hibrizi sunt capabili să asigure producţii foarte mari când sunt întrunite toate cerinţele pe care le au. „Genetica nu rezolvă totul. Fermierii trebuie să îi pună în valoare printr-o tehnologie adecvată, în caz contrar aceşti hibrizi nu vor performa“, a susţinut reprezentantul companiei. În cadrul evenimentului, fermierii au primit o explicaţie cu privire la lipsa, la unii hibrizi, a boabelor din vârful ştiuleţilor: „Acest «nas lung», cum îi spunem noi, nu trebuie confundat cu deficienţa de fecundare deoarece acest fenomen reprezintă, de fapt, o rezervă de ovule, iar în condiţii optime de umiditate şi inputuri ştiuletele se va umple de boabe. Genetica noastră se caracterizează prin acest tip de ştiulete, care îşi poate mări numărul de boabe.“

Referitor la partea de protecţie fitosanitară, Radu Negoiţă, reprezentant de vânzări în cadrul companiei FMC, a declarat că s-au utilizat patru erbicide pentru a combate în mod eficient buruienile prezente în cultura de porumb. „Tehnologia aplicată este una relativ simplă. S-au utilizat patru erbicide deoarece ploile au venit continuu în perioada de vegetaţie şi buruienile au trebuit combătute.“ Erbicidele folosite au fost Successor TX, Diniro, Starship şi Innovate. Pentru a creşte eficienţa produselor chimice s-a utilizat adjuvantul Trend, iar biostimularea foliară a fost realizată cu produsul Seamaxx.

Reprezentantul companiei a făcut cunoscută informaţia că FMC a lansat în acest an o aplicaţie digitală pilot, cu ajutorul căreia fermierii sunt înştiinţaţi în timp real de necesitatea efectuării tratamentelor împotriva sfredelitorului porumbului, Ostrinia nubilalis. „Avem capcane automate de diverse tipuri amplasate deocamdată în sudul ţării, însă anul viitor le vom plasa la nivel de ţară. Cu ajutorul acestora şi prin intermediul aplicaţiei dezvoltate îi vom înştiinţa pe agricultori când să aplice produsele de protecţie, respectiv Coragen, pentru a combate acest dăunător.“ La demonstraţia din câmp, fermierii au avut posibilitatea de a observa şi comportamentul hibrizilor de floarea-soarelui KWS, având în vedere faptul că firma germană a relansat programul de cercetare pentru această cultură. Referitor la planul fitosanitar aplicat la cultura de floarea-soarelui, produsele utilizate au fost următoarele: erbicidele Successor TX şi Targa Max, insecticidul Impact şi fertilizantul foliar Seamaxx. Evenimentul a cuprins şi o prezentare a hibrizilor de porumb aflaţi în testare.

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.








    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE