REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Performanţa geneticii Saaten Union, văzută în câmp

16/6/2016

0 Comments

 
Picture
La data de 3 iunie a.c., fermierii din regiunile din nord-est şi sud-est ale României au fost invitaţi să vadă genetica companiei Saaten Union în câmpul experimental de la Drajna, în judeţul Călăraşi. Peste 300 de agricultori au venit să vadă loturile demonstrative de cereale păioase, mazăre, soia şi rapiţă marca Rapool şi să afle care sunt noutăţile din acest an.
„Printre noutăţile pe care le prezentăm se află şi soiul de mazăre de toamnă pe care l-am testat mai mulţi ani şi pot spune că rezistă la temperaturile scăzute din timpul iernii. Fermierii au avantajul că după această cultură, imediat în luna iunie, pot să semene porumb sau floarea-soarelui în cultură succesivă în condiţii de irigat, iar calitatea solului se îmbunătăţeste prin fixarea azotului“, a afirmat dl George Aldescu, director general al Saaten Union. Compania are la comercializare soiul de mazăre de toamnă James, care are o rezistenţă excelentă la cădere şi o abilitate foarte bună pentru recoltarea mecanizată. Prezintă o toleranţă remarcabilă la temperaturile scăzute din timpul iernii, iar primăvara are o creştere viguroasă. Nu are cerinţe specifice pentru azot, se recomandă efectuarea unui tratament la sămânţă, iar în vegetaţie se intervine cu produse fitosanitare pentru combaterea bolilor şi a dăunătorilor. Un alt câmp demonstrativ prezentat a fost cel de cereale păioase. Bogdan Guţă, product manager al Saaten Union, ne-a furnizat informaţii cu privire la caracteristicile morfologice ale fiecărui soi de grâu în parte, subliniind faptul că portofoliul de seminţe de grâu este variat şi poate să răspundă cerinţelor diverse ale fermierilor. „Avem un sortiment de soiuri de grâu din toate grupele de maturitate şi calitate şi vă recomand să alegeţi ceea ce consideraţi că este mai oportun pentru ferma dumneavoastră. De asemenea, vă recomand să aveţi minimum două soiuri diferite în ceea ce priveşte perioada de maturitate ca să puteţi recolta eşalonat“, a afirmat dl Guţă. În portofoliu există un soi de grâu durum, denumit Wintergold, a cărui utilizare se pretează pentru industria alimentară, la fabricarea pastelor făinoase. „Soiul a fost înregistrat în România în anul 2012 şi realizează producţii foarte bune, depăşind martorii în testările pe care le-am efectuat. Are o talie medie şi o rezistenţă bună la cădere. În condiţiile acestui an, când presiunea bolilor a fost foarte mare şi ploile ne-au împiedicat să facem la timp tratamentele fitosanitare, pierzând momentul optim pentru a ţine sub control bolile, acest soi s-a comportat foarte bine. Are un strat de ceară pregnant care ajută plantele să reziste mai bine la boli şi să aibă o toleranţă ridicată la secetă“, a precizat directorul de produs. La culturile de cereale a fost prezentat şi un lot demonstrativ cultivat cu soiul de grâu Mulan, care se bucură de notorietate pe piaţa românească. Acesta asigură producţii mari şi constante, chiar şi în condiţii de stres, din cauza factorilor pedoclimatici. Producţiile obţinute în fermele din România în condiţiile anului 2015 au fost de 11 t/ha în Insula Mare a Brăilei, de 9,8 t/ha în Satu Mare şi de 6,8t/ha la Amzacea, judeţul Constanţa. Asigură rezultate excelente la aplicarea unei tehnologii intensive. Are un conţinut de proteină de 12-13% şi de gluten de 28-30%. „Soiul Mulan este uşor de recunoscut după caracterele sale morfologice: are un aparat foliar de culoarea verde-albăstruie şi un strat consistent de ceară pe plante, care îi conferă o rezistenţă mai bună la secetă“, a spus responsabilul pentru cereale. Nou introdus în portofoliul de grâu, soiul Trublion face parte din grupa de maturitate semitimpurie şi are o toleranţă remarcabilă la principalele boli, iar principalul său avantaj este sporul de producţie. Matador a fost unul dintre soiurile prezentate la cultura de secară şi se utilizează atât pentru panificaţie, cât şi pentru industria de etanol, amidon şi biogaz. Are o masă vegetativă mare, o talie înaltă şi o rezistenţă bună la cădere. „Secara este o cultură care se pretează foarte bine în regiunile unde solurile sunt mai sărace întrucât are un sistem radicular bine dezvoltat şi reuşeşte să asimileze foarte bine azotul“, a mai spus dl Guţă. Paleta de produse Saaten Union cuprinde şi soiuri de triticale, respectiv Tulus şi SU Agendus. Potrivit dlui Marius Creţu, director comercial în cadrul companiei, la culturile de orz şi orzoaică Saaten Union deţine o cotă de piaţă foarte bună. La orzul de toamnă, noutăţile sunt soiurile Titus şi Su Ellen. „În portofoliu avem şi soiul Wendy, renumit pentru calităţile sale, fiind cultivat cu succes şi în Insula Mare a Brăilei. Noi recomandăm o normă de semănat de 160 kg/ha, pentru a avea o densitate de 300-350 b.g./mp. În Insula Mare a Brăilei se practică o normă de semănat mai mică, de 140 kg/ha“, a spus dl Creţu.

„Viitorul este al hibrizilor de grâu“

„O altă noutate pe care o prezentăm în acest an este cea a hibrizilor de grâu. Suntem singura companie care în momentul de faţă oferă fermierilor sămânţă hibridă de grâu şi de secară. Sunt hibrizi la care fenomenul heterozis se manifestă în mod pregnant, iar acest lucru se vede în nivelul producţiei. Un alt avantaj este norma mică de sămânţă, de 175 kg/ha. Fermierii români sunt un pic conservatori, dar viitorul este al hibrizilor deoarece genetica performează în fiecare an. La început a fost mai dificil deoarece hibrizii erau mai tardivi, însă în ultimii ani s-au obţinut hibrizi timpurii care rezistă la temperaturile ridicate din lunile iulie-august şi a căror perioadă de vegetaţie este comparabilă cu cea a soiurilor. Consider că viitorul în agricultură, cel puţin în privinţa culturilor de cereale, va fi al hibrizilor“, a susţinut dl George Aldescu, director general al Saaten Union. Sămânţa de grâu hibridă trebuie să fie semănată în luna septembrie, mai devreme decât grâul convenţional, iar patul germinativ trebuie să fie bine pregătit pentru ca adâncimea de semănat să nu depăşească 3 cm. Norma de semănat este de 150 b.g./mp. Hibridul Hyfi este pretenţios la tehnologia aplicată, are o masă vegetativă mare şi poate fi necesară aplicarea unui regulator de creştere, în schimb hibridul Hystar, din grupa de maturitate semitimpurie, nu este foarte pretenţios la tehnologia aplicată şi asigură producţii bune.

Hibrizi performanţi de rapiţă

Hibrizii de rapiţă au fost prezentaţi de dna Mihaela Radu, marketing manager şi product manager Rapool în cadrul companiei. Pentru început domnia sa a dorit să precizeze faptul că, înainte ca hibrizii să fie comercializaţi, aceştia sunt testaţi prin mai multe modalităţi. „Testăm cu ajutorul reţelei naţionale de testare ISTIS, avem reţeaua internă, unde deţinem loturi de 20 mp şi apoi, pentru o mai mare acurateţe, testăm hibrizii şi în exploataţiile agricole. Compania Rapool ţine foarte mult la acurateţea rezultatelor din aceste testări pentru că, în funcţie de acestea, introduce hibrizii în portofoliul comercial“, a susţinut dna Radu. Noutăţile din acest an sunt hibrizii Dalton, Shrek şi Phoenix CL. Shrek este un hibrid performant de rapiţă care va înlocui treptat hibridul Visby, care a câştigat notorietate pe piaţa autohtonă. „Comparativ cu Visby, Shrek are un potenţial de producţie mai mare cu cel puţin 10%. Are o bună stabilitate, ceea ce îl face uşor de recoltat şi prezintă o toleranţă foarte bună la Phoma şi poate fi semănat până la sfârşitul lunii septembrie, dar nu mai târziu de 27 septembrie“, a mai spus dna Radu. La cultura de soia s-a pus accent pe soiul Adsoy, pretabil pentru a fi cultivat în zona de sud a ţării şi a cărui  perioadă de vegetaţie nu depăşeşte 105 zile.  La orzoica de toamnă s-a remarcat soiul Flavia, care, potrivit dlui Ionuţ Paraschiv, director zonal de vânzări, a fost introdus la comercializare după doar doi ani de testare în cadrul reţelei ISTIS, deoarece în nici un câmp experimental nu a dat producţii mai mici de 8 t/ha.

Ana IONIȚĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE