REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Performanta hibrizilor de rapita Rapool

15/2/2012

0 Comments

 
Performanta hibrizilor de rapita Rapool - Agrimedia.ro
La începutul acestui an, compania Rapool Ring, la baza căreia stau trei mari fi rme germane de ameliorare a plantelor de rapiţă, respectiv DSV, NPZ şi WvB (denumiri prescurtate), a anunţat deschiderea unei noi fi liale în România. Pentru a da semnifi caţie acestui moment, cei de la Rapool au ales data de 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române - ca zi în care să facă anunţul. Evenimentul a fost organizat la Hotelul Intercontinental din Bucureşti şi a adunat mulţi fermieri interesaţi de genetica Rapool.

Performanta hibrizilor de rapita Rapool - Agrimedia.ro
Rapool ameliorează pentru viitor
Istoria companiei Rapool începe din anul 1974, când aceasta a luat fiinţă, însă experienţa celor trei societăţi fondatoare este una mai îndelungată. Societatea Lembke (NPZ), de exemplu, se mândreşte cu cel mai vechi program de ameliorare a rapiţei, început încă din anul 1897. Cea mai longevivă firmă din grupul celor care stau la baza Rapool este W. Von Borries-Eckendorf (WvB), înfiinţată în 1849. Pe scurt, toate şiau adus contribuţia asupra culturii de rapiţă atât prin creşterea productivităţii, rezistenţei la frângere şi atacul agenţilor patogeni, toleranţei la secetă şi stres, cât şi prin conţinutul ridicat în acid oleic. Activitatea de ameliorare a varietăţilor Rapool a urmărit şi alte însuşiri, precum dezvoltarea după semănat, rezistenţa la iernare, timpurietatea, maturarea uniformă etc. În activitatea de ameliorare şi cercetare, Rapool investeşte anual 15% din profit. În Europa, deţine 9 staţiuni de cercetare pentru rapiţa de toamnă şi primăvară şi se mândreşte cu o suprafaţă de 2,6 milioane de hectare cutivată cu varietăţi Rapool. În cifre, ameliorarea Rapool înseamnă: 7 staţiuni de ameliorare, 15 amelioratori, 220 de angajaţi în cercetare-dezvoltare, peste 150.000 de parcele în Europa, 90 de varietăţi de rapiţă de toamnă şi primăvară în portofoliu şi peste 100 de hibrizi noi de rapiţă de toamnă în curs de omologare. „În activitatea de ameliorare urmărim, pe lângă ţintele tradiţionale, care privesc productivitatea, toleranţa la anumite boli sau condiţii de creştere a culturii, şi pe acelea care au aplicaţii alimentare. Lucrăm la calitatea uleiului de rapiţă, pentru că există o cerere permanentă pentru varietăţile cu conţinut ridicat în acid oleic. De asemenea, lucrăm şi la îmbunătăţirea calităţii proteinelor din şrotul de rapiţă, pentru a putea fi folosit şi în hrana oamenilor”, a precizat dl Frank Grosse, director al diviziei internaţionale NPZ din cadrul Rapool Ring GmbH. O altă temă în curs de cercetare este crearea de hibrizi de rapiţă rezistenţi la atacul unor dăunători. Toate inovaţiile semnificative din cultura rapiţei pentru ulei - de la rapiţa de tip 00 la hibrizii pe bază de androsterilitate şi varietăţi cu însuşiri agronomice superioare, alături de o tehnologie proprie a tratării seminţelor - au fost introduse de Rapool. Acest avantaj tehnologic a făcut din Rapool un lider global în ameliorarea rapiţei pentru ulei şi a tehnologiei seminţei.

O marcă puternică în Europa
În România, primele vânzări de hibrizi Rapool, respectiv Visby şi Rohan, s-au realizat în 2010. Anul trecut, fermierii au putut vedea pentru prima dată varietăţi marca Rapool în câmp, fapt ce a dus la creşterea suprafeţei ocupate cu acestea. „În 2011, 4,2% din suprafaţa totală de rapiţă a fost cultivată cu hibrizi Rapool, iar în următorii 3 ani previziunea este să ajungem la 45-50% din suprafaţă. Cel puţin la această dată, Rapool vine cu cei mai performanţi hibrizi, adaptaţi condiţiilor pedoclimatice din România”, a afirmat dl George Aldescu, director executiv al Rapool Ring România şi Saaten Union. În opinia directorului executiv, pe plan internaţional cererea de seminţe de rapiţă este în continuă creştere, fapt ce permite noi oportunităţi, atât pentru fermieri, cât şi pentru industria alimentară şi energetică. „Datorită multiplelor utilizări ale seminţelor de rapiţă, pentru alimentaţie, furaje, biocarburanţi etc., anticipăm o creştere continuă a necesarului producţiei vegetale, precum şi sporirea importanţei strategice, prin deschiderea de noi oportunităţi pe piaţă pentru producători. Noi, prin consilieri bine pregătiţi şi atenţi la nevoile fermierilor, suntem alături de fermieri, pentru a alege cei mai potriviţi hibrizi zonelor de cultură. Sunt hibrizi de generaţie nouă şi productivitate mare, cu un conţinut ridicat de ulei. Numai împreună reuşim ca dintr-o sămânţă de calitate să creştem puternici”, a spus dl Aldescu. În afara României, care este cea de-a 12 filială a Rapool, compania mai are reprezentanţe în Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Bulgaria, Rusia, Kazahstan şi Belarus. În fiecare dintre aceste ţări, cultivatorii sunt sprijiniţi şi consiliaţi de către specialişti Rapool. „Promisiunea pe care o facem astăzi şi pe care Rapool o respectă deja în alte 11 ţări europene în care este prezent este aceea să aducă un aport considerabil de experienţă şi performanţă pentru un beneficiu sporit adus progresului genetic, orientat spre viitor. La Rapool, 15% din profit este constant investit în cercetare şi ameliorare. Acest
lucru îl face tocmai pentru ca aceia care cultivă rapiţă să aibă culturi din ce în ce mai profitabile”, a susţinut dl Aldescu.

Varietăţi tolerante la erbicide
Portofoliul pe care Rapool îl prezintă în acest an cuprinde şase hibrizi de rapiţă de toamnă, respectiv Visby, Compass, Rohan, Hammer, Diffusion, Xenon, şi doi hibrizi de primăvară, Achat şi Makro. În privinţa producţiilor pe care le dau hibrizii Rapool, dl George Aldescu a afirmat că acestea nu scad sub 3.000 kg/ha: „În câmpurile demonstrative, hibrizii Rapool au dat 4.800 kg/ha, în partea de vest a ţării am înregistrat producţii chiar şi de peste 5.000 kg/ha, însă, în medie, hibrizii Rapool dau cel puţin 3.000 kg/ha”. Directorul executiv al Rapool România a explicat faptul că producţii mai ridicate se obţin în loturile demonstrative deoarece parcelele sunt omogene şi se aplică o anumită tehnologie, care este îndeaproape urmărită. În oferta hibrizilor de rapiţă, Rapool prezintă noi varietăţi. Este vorba de hibrizii Abakus, care au o rezistenţă foarte bună la spargerea silicvelor, Sherpa, cu un conţinut superior în ulei, şi Rumba, cu o rezistenţă foarte bună la iernare. Ca şi noutate absolută, în gama Rapool vor exista 4 hibrizi de rapiţă de tip Clearfield, toleranţi la erbicide. „Este o tehnologie nouă şi suntem printre primii care o adoptă. În momentul de faţă, la recepţia producţiei nu se ia în considerare conţinutul de ulei sau al seminţelor de buruieni şi în special a celor de rapiţă sălbatică din masa de seminţe. În viitor, probabil se va ajunge să se plătească doar sămânţa de rapiţă. Tehnologia Clearfield permite distrugerea samulastrei şi în acest fel rapiţa de cultură va avea un spaţiu de nutriţie mai mare, beneficiind astfel mult mai bine de îngrăşămintele chimice aplicate”, a declarat dl Aldescu.

Ana MUSTĂŢEA

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE