REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Perioada de tranzitie pentru laptele crud de vaca a fost prelungita

15/12/2011

0 Comments

 
Picture
_Potrivit unui comunicat transmis la mijlocul lunii noiembrie de Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), România a obţinut prelungirea până la 31 decembrie 2013 a perioadei de tranziţie pentru alinierea la cerinţele comunitare a laptelui crud de vacă.

_Aprobarea solicitării României de prelungire a perioadei de tranziţie pentru alinierea la cerinţele comunitare de igienă a laptelui crud produs în România, până la sfârşitul anului 2013, a fost apreciată de dl Radu Roatiş, preşedintele ANSVSA, ca fiind un câştig pentru fermierii români. „Această perioadă suplimentară pe care noi o primim trebuie să fie una în care fermierii, producătorii, procesatorii, sub coordonarea specialiştilor din ANSVSA, trebuie să facă toate eforturile necesare pentru ca, după expirarea acestei perioade, alinierea la cerinţele comunitare de igienă a laptelui crud produs în România să fie finalizată. Ştiu că atingerea acestui ţel presupune costuri financiare şi eforturi umane susţinute, dar dacă nu o facem acum, nu vom mai avea această şansă! Am reuşit, prin această decizie, să salvăm de la o sărăcie cumplită micii gospodari, pentru care sumele obţinute din vânzarea laptelui reprezintă, nu de puţine ori, singura sursă de venituri cu care îşi întreţin familiile. Am reuşit, de asemenea, să salvăm locurile de muncă din fermele mari şi din industrie, care ar fi dispărut dacă nu se prelungea perioada de tranziţie. Nu în ultimul rând, am salvat milioane de bovine de la tăiere, pentru că dacă femierii - mici sau mari - nu şi-ar mai fi putut valorifica laptele de vacă, este aproape sigur că ar fi tăiat animalele!”, a declarat preşedintele ANSVSA.

Beneficiile prelungirii perioadei de tranziţie se vor reflecta asupra tuturor celor implicaţi în sectorul laptelui de vacă, crescători şi fermieri de animale şi operatori din domeniu, centre de colectare sau unităţi de procesare. Cei care cresc un număr mic de animale au posibilitatea de a-şi valorifica pentru cel puţin încă un an laptele, iar unităţile de procesare pot procesa şi vinde în continuare în România produsele respective. Este o realizare ale cărei beneficii imediate vor fi păstrarea locurilor de muncă în domeniu sau crearea altora noi, creşterea efectivelor de vaci de lapte şi, în esenţă, o modalitate de a evita implicaţii sociale şi economice nedorite, care ar putea rezulta ca urmare a sistării activităţii unităţilor de industrie alimentară. Esenţial este ca această perioadă suplimentară obţinută să fie constructivă şi utilizată pentru aplicarea unor măsuri şi derularea unor programe menite să ducă la îmbunătăţirea calităţii laptelui crud de vacă, a sistemului de colectare a laptelui de vacă şi la modernizarea şi dezvoltarea fermelor agricole, în acord cu cerinţele şi reglementările europene.

Raportul ANSVSA
Fundamentarea acestei decizii a fost raportul detaliat elaborat de către ANSVSA, încă din vara acestui an, privind evoluţia situaţiei din sectorul producţiei şi procesării laptelui de vacă, care a inclus particularităţile naţionale, dificultăţile întâmpinate, dar şi avantajele de care ar beneficia România în cazul obţinerii unei perioade suplimentare de tranziţie. Raportul a prezentat faptul că, din totalul de 784.200 de exploataţii pentru producţia de lapte de vacă existente în România, cu un efectiv de 3.110.000 de capete, 540.000 (85%) sunt cele cu un efectiv de 1-3 capete de bovine - exploataţii gospodăreşti care deţin un total de peste 930.000 de animale.

Un alt argument inserat în raport a fost acela că doar 80% din laptele furnizat de crescătorii de bovine din România fabricilor de procesare este conform cu reglementările europene. Estimarea realizată de către experţii ANSVSA la finele raportului prezentat Comisiei Europene a arătat că la sfârşitul precedentei perioade de tranziţie acordate României - 31.12.2011, 19% din laptele crud de vacă livrat la unităţile de procesare nu va putea atinge conformitatea cu parametrii de calitate (număr total de germeni/ ml şi numărul de celule somatice/ml) prevăzut de reglementările europene.

Ana MUSTĂŢEA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE