REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Perspectivele de producţie în Europa şi pe glob

15/9/2014

0 Comments

 
Picture
Thomas JOLY, reprezentant misiunea economică AGPM

Producţia mondială confirmă aşteptările Vara s-a încheiat, iar momentul recoltelor se apropie. Estimările de producţie sunt aduse la zi permanent, iar conform ultimelor cifre publicate de Departamentul Agriculturii al Statelor Unite (USDA), recolta mondială de porumb ar putea atinge anul acesta nivelul record de 985 milioane de tone!
Statele Unite ale Americii - primulproducător mondial de porumb - sunt, practic, pe punctul de a înregistra un nou record de producţie. Aceasta în pofida faptului că producătorii americani îşi reduseseră suprafeţele de porumb cu 4% faţă de anul trecut. Însă condiţiile meteorologice au fost foarte favorabile dezvoltării culturilor în zona „centurii porumbului“, ducând la obţinerea unor producţii medii excepţionale.

Cel de-al 22-lea tur „Pro Farmer Crop“,  organizat la sfârşitul lunii august, a confirmat, de altfel, estimările, anunţând un potenţial superior, de 10,5 t/ha - media pentru toate statele. O cifră care n-a mai fost înregistrată niciodată până acum. Această constatare indică o producţie totală a Statelor Unite ale Americii de circa 356 milioane de tone (conform USDA).

Nici pentru alţi producători mondiali importanţi cifrele de producţie nu ar trebui să fie mici. Astfel, se estimează că în China se vor obţine 220 de milioane de tone, în timp ce Brazilia şi Argentina se pot aştepta la 74 şi, respectiv, 26 milioane de tone. În Europa, de asemenea, se aşteaptă obţinerea unor recolte mari de porumb. Condiţiile de producţie - în mare parte prielnice - ar trebui să conducă Europa către un nou record. Potrivit estimărilor DG-Agri, Uniunea Europeană a Celor 28 se poate aştepta, efectiv, la o producţie de 71 de milioane de tone, graţie, mai ales, producţiilor medii crescute din principalele ţări producătoare de porumb: Franţa, România, Ungaria şi Italia.

Mai spre est, în Ucraina, producţia se prezintă la fel de bine: suprafaţa în continuare ridicată, în paralel cu condiţiile climatice foarte favorabile în prima parte a anului de producţie ar trebui să conducă, potrivit estimărilor USDA, la o producţie totală de 27 milioane de tone, cu un disponibil de export de 16 milioane de tone. Cu toate acestea, persistă unele semne de întrebare. Conform informaţiilor agenţiei noastre, condiţiile meteorologice au fost mai puţin favorabile în timpul verii, în special în nordul ţării, acest lucru având urmări previzibile asupra producţiilor medii. Având în vedere aceste aspecte, proiecţia emisă de USDA pare deci optimistă. Cert este că Ucraina va rămâne - cu excepţia apariţiei unor incidente majore (climatice sau geopolitice) - o prezenţă puternică pe piaţa mondială şi în special pe piaţa europeană. Şi în Rusia, estimările de producţie sunt în creştere, această ţară putând înregistra anul acesta 13 milioane de tone.

Preţul porumbului cade sub „povara“ producţiei
Nivelurile de producţie ridicate au permis refacerea stocurilor mondiale. Deja revizuit la 33 milioane de tone anul trecut, stocul de report ar mai putea creşte cu încă 17 milioane de tone anul acesta, ajungând la 188 milioane de tone. Estimat la 967 milioane de tone, consumul mondial este şi el în creştere, însă ponderea producţiei este de aşa natură încât permite refacerea stocurilor, aducând raportul stoc-consum la 19,4%.

La scară europeană, nivelul importurilor de porumb rămâne un element-cheie în echilibrul bilanţului economic al sectorului. Conform DG-Agri, este foarte probabil ca UE să importe 9 milioane de tone în această campanie, ceea ce ar conduce la o acumulare de cantităţi pe stoc la finele exerciţiului. Consumul ar putea fi supus şi altor presiuni. Astfel, deşi se pare că preţurile vor favoriza încorporarea cerealelor în reţetele fabricilor de nutreţuri combinate, porumbul se va confrunta anul acesta cu o concurenţă puternică din partea ponderii mari de grâuri furajere din recolta europeană a anului 2014.

Producţia de porumb la nivel mondial (cifre USDA, august 2014)

Picture
Refacerea stocurilor influenţează direct preţurile porumbului. Acestea au urmat o tendinţă descendentă continuă, pe măsură ce au apărut anunţurile care confirmau buna desfăşurare a stadiului de fecundare la culturile de porumb americane.
Picture
Picture
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.







    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright © 2019 AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.

Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE