Agricultura rămâne afectată de mai multe evenimente în afara controlului fermierilor, cum ar fi crizele climatice și geopolitice, care continuă să exercite presiune asupra fermierilor. Acestea au implicații asupra productivității, comerțului, cererii consumatorilor, prețurilor și, în cele din urmă, asupra veniturilor fermierilor. În pofida unor evoluții favorabile dar limitate ale costurilor factorilor de producție, prețurile inputurilor, inclusiv pentru energie, îngrășăminte și furaje, sunt cu mult peste nivelurile anterioare pandemiei de COVID-19. Incertitudinile pentru fermieri apar și din cauza fenomenelor meteorologice extreme imprevizibile, a conflictelor geopolitice care pun presiune pe piețele agricole și a unor factori economici, cum ar fi ratele încă ridicate ale dobânzilor și creșterea costurilor cu forța de muncă. Prețurile alimentelor rămân în continuare ridicate, ceea ce, combinat cu perspectivele scăzute de creștere economică limitează perspectivele de redresare a cererii de consum. Comisia Europeană a publicat ediția de primăvara a raportului privind perspectivele pe termen scurt pentru piețele agricole din UE ce prezintă cele mai recente tendințe și perspective pentru principalele piețe agricole.
Fermierii din UE se confruntă în continuare cu numeroase provocări. Producția de îngrășăminte din UE continuă să se redreseze, dar importurile rămân la niveluri ridicate. De la începutul anului, Comisia Europeană a luat o serie de măsuri pe termen scurt și lung pentru a sprijini fermierii din UE și pentru a răspunde preocupărilor acestora, în special în ceea ce privește sarcina administrativă și poziția acestora în lanțul de aprovizionare cu alimente. Politica agricolă comună oferă, de asemenea, o plasă de siguranță previzibilă pentru fermieri și un cadru de sprijin care să însoțească tranziția sectorului către o mai mare durabilitate. Indicele prețurilor agricultorilor din UE a scăzut în comparație cu nivelul din 2022, dar această reducere nu a fost încă transmisă integral prelucrătorilor și consumatorilor prețurilor alimentelor, ceea ce ar putea aduce un ajutor suplimentar consumatorilor. Deși indicele prețurilor de consum la produsele alimentare din UE s-a stabilizat din martie 2023, acesta a crescut în medie cu 43% față de 2015. În anumite țări ale UE, creșterea a fost mai semnificativă, cum ar fi Polonia (+65%) sau Lituania (+69%). Condițiile meteorologice s-au dovedit, în general, bune pentru majoritatea culturilor, dar umezeala ar putea fi o provocare pentru unele zone din UE. Având în vedere imprevizibilitatea fenomenelor meteorologice extreme și schimbările bruște observate în ultimul an, semnalele actuale trebuie tratate cu prudență. Culturi arabile Se preconizează că producția de cereale a UE va crește în 2024/25 la aproximativ 278,5 milioane de tone (+3% de la an la an), determinată în principal de randamente mai bune. Condițiile atmosferice au afectat producția de cereale în 2023/24 și au îngreunat uneori accesul fermierilor la terenurile lor pentru a semăna cereale de primăvară. În ansamblu, importurile de cereale ale UE în 2023/24 (iulie 2023-iunie 2024) ar putea rămâne cu 17% mai mari decât media pe 5 ani. Cu toate acestea, îmbunătățirea logisticii coridorului Mării Negre facilitează exporturile de cereale ucrainene pe piețele globale, cu mai puține cereale ucrainene care intră în UE. Suprafețele cultivate, dar și randamentele pentru boabele de soia și semințele de floarea-soarelui au crescut în 2023/24. Se preconizează că producția de semințe oleaginoase și de culturi proteice va crește și în 2024/25, ca urmare a creșterii producțiilor de soia, mazăre de câmp și de fasole. Redresarea producției de zahăr din UE este confirmată la 15,6 milioane de tone. Cu toate acestea, prețul ridicat al zahărului în UE a limitat, până în prezent, redresarea consumului. Culturi specializate Se preconizează că producția de ulei de măsline din UE se va redresa ușor în 2023/24 (octombrie 2023-septembrie 2024), după o recoltă scăzută record anul trecut. Oferta redusă continuă să crească prețurile. Acest lucru îi determină pe consumatori să treacă la alte uleiuri și grăsimi sau să reducă un aport total de uleiuri. Prin urmare, consumul UE ar putea fi la cel mai scăzut nivel din punct de vedere istoric în 2023/24. Producția de vin din Italia și Spania a scăzut semnificativ în 2023/24 (august 2023-iulie 2024) din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. Consumul de vin din UE își continuă tendința descrescătoare, deoarece generațiile mai tinere preferă alte tipuri de băuturi alcoolice, cum ar fi berea sau cocktailurile, pe lângă puterea de cumpărare mai scăzută a consumatorilor. Distilarea de criză, autorizată în vara anului 2023 de Comisia Europeană, a fost pusă în aplicare în mai multe țări ale UE pentru a elimina aproximativ 33 de milioane de hectolitri de pe piață. Condițiile meteorologice nefavorabile au avut, de asemenea, un impact negativ asupra producției UE de mere și portocale. Se preconizează că exporturile UE de mere și portocale proaspete vor scădea brusc, iar importurile de portocale în creștere, pun mai multă presiune asupra producătorilor interni. Lapte și produse lactate În pofida scăderii continue a efectivelor de vaci de lapte (-0,5%), se preconizează că oferta de lapte din UE va rămâne relativ stabilă în 2024 (+0,4%), ceea ce ar putea fi susținut prin creșterea randamentelor (+0,9%). Țările UE se confruntă cu situații contrastante, afectate în mod diferit de condițiile meteorologice sau de schimbările structurale în curs. Producția și exporturile de brânzeturi ale UE rămân puternice și ar putea continua să crească în 2024. Exporturile de unt ale UE ar putea, de asemenea, să rămână pozitive, cu un consum intern stabil. Produse din carne Sectorul creșterii animalelor se confruntă cu schimbări, determinate în principal de o schimbare a preferințelor consumatorilor de la carnea de vită, la păsările de curte, dar și de constrângerile de mediu. Consumul de carne de vită pe cap de locuitor în UE a scăzut în 2023 la 9,7 kg (-4,7% de la an la an). Scăderea consumului ar putea continua cu 2,8% în 2024. Producția de carne de vită din UE ar putea continua să scadă, iar acest lucru ar putea susține prețurile cărnii de vită în UE. Producția de carne de porc din UE se confruntă cu o scădere similară, cu -6,6% în 2023. Reducerea ar putea încetini la 0,4% în 2024. Cererea de păsări de curte, ca sursă mai ieftină de proteine este încă ridicată. Consumul UE pe cap de locuitor a crescut cu 3% în 2023 și ar putea crește cu încă 2% în 2024. De asemenea, importurile de păsări de curte continuă să fie ridicate.
0 Comments
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |
|