REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Perspectivele pieței agricole din UE

1/10/2022

0 Comments

 
Picture
Din cele peste 44,7 miliarde de euro cât a exportat România în prima jumătate a acestui an, 5,4% au fost generate de vânzările de cereale, potrivit unui raport al Institutului Național de Statistică. În termeni nominali, vorbim despre 2,58 de miliarde de euro, adică 72,3% din totalul exporturilor de produse vegetale, sumă ce plasează această categorie pe poziția a patra în clasamentul pe secțiuni, după mașini și utilaje (26,5% în total exporturi), mijloace şi materiale de transport (15,8%) și metale comune (11,2% din total export). Față de perioada similară a anului trecut, exporturile de cereale au crescut cu 81,3%, în timp ce valoarea exporturilor de produse vegetale s-a majorat cu 95,4%, astfel că ponderea secțiunii „produse vegetale” a crescut cu 2,8 puncte procentuale.
România continuă astfel să fie net exportatoare de cereale, în contextul în care importurile din perioada analizată au totalizat 415,9 milioane de euro, cu 12,5% peste nivelul din 2021.
Exporturile de cereale ale UE ar putea crește până la finalul acestui an cu 14%, la 49 de milioane de tone, mai mult cu 5,6 milioane de tone de grâu, potrivit ultimei prognoze publicate de Comisia Europeană. În perspectivele pieței agricole din UE, departamentul CE pentru agricultură și dezvoltare rurală a declarat că producția totală de cereale din UE ar fi estimată să atingă 293,3 milioane de tone. „Cea mai mare parte a creșterii exporturilor este prognozată pentru grâu, cu 5,6 milioane de tone în plus față de sezonul precedent”, se arată în raport. Între timp, importurile de cereale din UE erau de așteptat să scadă ca urmare a războiului și a reducerii exporturilor din Ucraina și Rusia. Acestea sunt acum prognozate la 18,9 milioane de tone, în scădere cu 10% față de 2020/21.
România a fost în ultimii ani principalul exportator de porumb al blocului comunitar și al doilea, după Franța, la grâu. Au fost însă ani în care cele mai mari cantități au rămas în UE. În prima jumătate a acestui an, aproximativ 35% din valoarea exporturilor de 852,7 milioane de euro din cele 2,4 miliarde de euro exporturi totale de cereale, au rămas în interiorul UE în țări precum Spania cu 238,5 milioane de euro, Italia cu 154 de milioane de euro, Olanda cu 133,2 milioane de euro, Germania cu 60,8 milioane de euro, Bulgaria cu 38,1 milioane de euro, Cipru cu 32,7 milioane de euro, Grecia cu 24,8 milioane de euro și Franța cu 21,8 milioane de euro.
Cât despre tipul de cereale livrate peste granițele naționale, 2,9% din total exporturi au fost generate de porumb, de pe urma căruia s-au încasat 1,28 de miliarde de euro, în timp ce grâul a generat 2,3% din valoarea totală a exporturilor, adică 1 miliard de euro.
Deficitul comercial FOB-CIF în prima jumătate a anului a fost de 15,4 miliarde de euro, mai mare cu 4.750,6 milioane euro față de perioada similară a anului trecut.
 
Consiliul Internațional al Cerealelor (ICG) estimează pentru acest an agricol o producție totală în creștere la cereale, urmare a creșterii estimate a producției de porumb în Ucraina, India și UE, cu un total de 4 milioane de tone. Cu toate acestea, instituția preconizează că blocajele de la Marea Neagră și prețurile mai mari vor duce la o anumită raționalizare a cererii.
Analiștii ICG apreciază că Ucraina va rămâne practic cu stocuri de aproximativ 6 milioane de tone de cereale. ”Reflectând, în principal, o creștere anticipată a stocurilor în Ucraina, stocurile finale mondiale cumulate sunt acum considerate mai mari față de anii trecuți. Având în vedere că multe depind de evoluțiile din regiunea Mării Negre, proiecțiile privind oferta și cererea pentru 2022/23 sunt neobișnuit de ezitante”.
Pentru cultura de grâu, ICG estimează o producție mondială de 781 de milioane de tone, față de 784 milioane de tone anul trecut. Cantitățile tranzacționate între state au fost revizuite însă în minus, cu 4 milioane de tone, în timp ce consumul estimat a scăzut la 778 milioane de tone, cu 3 milioane de tone mai puțin. Consumul estimat de porumb este cu 2 milioane de tone mai mic decât prognoza dinainte de conflictul ruso-ucrainean, pe fondul unei scăderi cu 6 milioane de tone a comerțului dintre state.
Ucraina asigură 15% din comerțul mondial cu porumb și orz și 10% din comerțul mondial cu grâu. De asemenea, Rusia asigură 20% din comerțul mondial cu grâu și 17% cu orz.

Simona Munteanu
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE