REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Peste 400 milioane euro au fost rambursate MADR de la Comisia Europeană

1/4/2022

0 Comments

 
Picture
​Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a primit, în data de 9 martie 2022, suma de 420.368.438,68 euro, ce reprezintă rambursarea de la Comisia Europeană, în contul cheltuielilor efectuate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, aferente trimestrului IV al anului 2021.
Din această sumă, valoarea de 413.150.523,91 euro corespunde decontărilor cheltuielilor efectuate din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, iar cea de 7.217.914,77 euro este aferentă plăților din Fondul EURI, ce reprezintă resurse financiare suplimentare puse la dispoziție României din instrumentul de redresare al Uniunii Europene.
”Prin viramentul efectuat astăzi, suma totală a cheltuielilor rambursate României din FEADR, de la începutul anului de către Comisia Europeană depășește un miliard de euro.
Sunt bani care au intrat deja în conturile fermierilor. Așa cum am mai spus, luăm toate măsurile necesare pentru ca fermierii români să își primească banii la timp.
Este foarte important să continuăm într-un ritm susținut direcționarea tuturor fondurilor disponibile pentru sprijinirea fermierilor români, astfel încât aceștia să-și poată desfășura activitățile în bune condiții, în scopul obținerii unui nivel ridicat al producției, a declarat Adrian CHESNOIU, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Reamintim că la începutul lunii ianuarie Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a primit suma de 1,081 miliarde euro, ce reprezintă rambursarea de la Comisia Europeană, în contul cheltuielilor efectuate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, în perioada 16 octombrie - 30 noiembrie 2021, pentru acordarea plăților în avans fermierilor, aferente Campaniei 2021 din plățile directe finanțate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă).
Astfel, suma totală a cheltuielilor pentru sprijinirea agricultorilor români rambursate de Comisia Europeană din FEADR și FEGA, de la începutul anului 2022, se ridică la peste 2 miliarde de euro (2.097.848.143 euro).
 
 
Infrastructura de irigații este pregătită pentru funcționare în condiții optime
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale aduce la cunoștința tuturor fermierilor că infrastructura de îmbunătățiri funciare este pregătită pentru funcționare și poate asigura un nivel optim al apei pentru irigații.
Potrivit datelor furnizate de Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, la data de 22 martie 2022, suprafața potențial irigabilă este de 1.289.381 ha, fiind deservită de infrastructura de îmbunătățiri funciare funcționabilă, din care 3.009 km de canale. Până la această dată au fost încheiate 768 de contracte pentru o suprafață de 681.397 ha.
„Am luat toate măsurile pentru a asigura fermierilor accesul la apă pentru irigații mai devreme față de alți ani, având în vedere că peste iarnă ne-am confruntat cu lipsa precipitațiilor, așadar nevoia de apă în sol este în continuare ridicată. Pentru a le oferi fermierilor predictibilitatea de care au nevoie, continuăm să achităm până la 50% din costurile cu energia electrică folosită pentru irigații. De asemenea, lucrările de modernizare a infrastructurii de irigații continuă, ne-am propus ca suprafața viabilă pentru irigat să crească la două milioane de hectare”, a declarat ministrul Adrian CHESNOIU.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin ANIF, suportă din fonduri asigurate de la bugetul de stat: costul apei și costul energiei electrice, în baza contractelor încheiate cu ANIF pentru asigurarea apei pentru irigații până la stațiile de punere sub presiune şi alte puncte de livrare; costul apei pentru irigații, în baza contractelor încheiate cu alți furnizori și costul energiei electrice necesare asigurării funcționării agregatelor sau a echipamentelor pentru irigații, în cotă de până la 50%.
Având în vedere măsurile de sprijin aflate în derulare, MADR, prin structurile teritoriale, încurajează și sprijină toți fermierii să încheie contracte, având ca obiect livrarea apei pentru irigații, pentru a putea asigura astfel un nivel corespunzător de umiditate a solului, care să stimuleze creșterea productivității agricole.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE