REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Peste 500.000 de români, alergici la ambrozie!

15/9/2019

0 Comments

 
Picture
Peste 500.000 de români, alergici la ambrozie!

Alergia reprezintă o reacţie de apărare la substanţe denumite antigeni, care în mod normal sunt inofensive - praf, polen, lapte, peşte, căpşuni şi chiar ciocolată sau păr, sau la medicamente ori anumite bacterii. Reacţia organismului este de a elimina aceste substanţe prin anticorpi ce stimulează producerea de substanţe inflamatorii - histamină, leukotriene şi prostaglandine.

Ambrozia, o buruiană foarte întâlnită la noi în ţară, este una dintre plantele care cauzează cele mai multe alergii de toamnă. Această floare îşi începe polenizarea în luna august, iar efectele ei se pot resimţi până toamna târziu.

Ambrozia este o plantă sălbatică, ce creşte în special pe câmpuri, la marginea oraşelor sau în zonele cu buruieni de pe terenurile virane. Polenizarea are loc la sfârşitul verii şi începutul toamnei, înainte ca vremea să devină foarte răcoroasă. Polenul este răspândit de vânt şi este atât de fin încât nu îl putem observa cu ochiul liber, cum se întâmplă în cazul altor factori alergeni, cum ar fi puful plopilor, primăvara. O singură plantă de ambrozie poate elibera până la un miliard de particule de polen, care dau naştere altor plante şi care provoacă alergii sezoniere semnificative.

În cazul persoanelor care sunt alergice la ambrozie, sistemul imunitar identifică în mod greşit polenul inofensiv şi îl vede ca pe un intrus periculos şi astfel începe să lupte, pentru a ataca polenul. O substanţă numită histamină este eliberată în organism când corpul întâlneşte polenul de ambrozie. Histamina este cea care cauzează multe simptome neplăcute, cum ar fi secreţii nazale - rinoree, strănut şi inflamarea ochilor, mâncărimi la nivelul urechilor, cerului gurii, pierderea mirosului, dureri de cap, oboseală cronică şi somnolenţă sau crize de tuse similare cu cele din astm. Dacă aceste simptome se asociază cu febra, atunci nu mai este vorba de alergie, iar prezentarea la medic este necesară pentru stabilirea tratamentului corect.

Cel mai bun tratament pentru evitarea alergiei este cel de prevenire, astfel că este necesară intervenţia statului. În acest sens, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, spune că „vom solicita Guvernului să tripleze amenzile pentru cei care nu îşi curăţă terenurile de ambrozie! Sunt necesare măsuri concrete, iar autorităţile locale trebuie să aibă atribuţii de intervenţie în această problemă naţională!“.

Un comandament a fost convocat la Bucureşti, la data de 11 septembrie, la care au fost invitaţi toţi factorii responsabili cu implementarea planului de măsuri privind combaterea ambroziei. Totodată, Gabriela Firea a mai explicat că, deşi nu este adepta măsurilor coercitive, sunt necesare acţiuni concrete, mai dure, de combatere a acestei buruieni, având în vedere creşterea alarmantă a numărului de boli alergice atât în Capitală, cât şi la nivel naţional: „Conform statisticilor, aproximativ 500.000 de români sunt alergici la ambrozie, însă numărul acestora poate fi chiar mai mare, pentru că nu în toate cazurile acestei alergii simptomele sunt identificate exact, acestea putând fi confundate cu simple răceli sau alte alergii. Garda de Mediu susţine propunerile Primăriei Capitalei, prin comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu, Gabriela Dorojan, care a declarat că „demersul vine să susţină acţiunea pe care Garda Naţională de Mediu a început-o în luna august, când am transmis circulare către toate prefecturile din ţară, prin care am solicitat sprijin în constituirea sau convocarea unor comisii mixte. Vă asigurăm că vom participa la acest demers de modificare a legii şi vom semnala toate deficienţele pe care le-am constatat pe teren“.

La rândul său, Tudor Ionescu, consilier general şi membru al Comisiei de Ecologie şi Protecţie a Mediului din cadrul CGMB, a subliniat că majorarea amenzilor reprezintă o măsură necesară şi că Guvernul trebuie să înţeleagă că este vorba despre o problemă la nivel naţional şi internaţional şi că trebuie să ofere toate pârghiile necesare autorităţilor locale astfel încât acestea să poată interveni rapid.
Se ştie, de altfel, că nu pot fi evitați factorii declanşatori ai reacţiilor alergice, mai ales când se aduce în discuţie polenul foarte agresiv al buruienilor care înfloresc în această perioadă a anului, însă avem încredere că o operaţiune unitară de eradicare a acestei buruieni - pentru că degeaba se curăţă doar o parte din terenuri din moment ce această plantă se poate răspândi rapid pe distanţe de kilometri - ar putea da rezultatele mult aşteptate.

Simona MUNTEANU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE