REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Piata laptelui - derogari si perspective

15/8/2011

2 Comments

 
Picture
În ultimele două săptămâni s-a consumat evenimentul anului în România în domeniul producerii şi procesării laptelui de vacă. La o analiză superficială ar putea fi tratată ca o informaţie pur tehnică în ceea ce priveşte procesarea laptelui, dar trebuie să explicăm de ce această decizie a CE este importantă pentru această ramură a industriei alimentare şi, nu în ultimul rând, pentru fermieri, crescători de vaci de lapte din ţara noastră, pentru miile de ferme care abia supravieţuiesc în această perioadă prelungită de criză economică.

Ministerul Agriculturii, ANSVSA, Asociaţia Patronală Română din Industria Laptelui (APRIL), toate formele asociative ale producătorilor de lapte au făcut front comun şi au cerut la Bruxelles prelungirea derogării, astfel încât să se producă în România lapte la standard românesc calitativ microbiologic pentru încă 3-4 ani. CE a aprobat prelungirea doar cu un an a acestei derogări, chiar dacă autorităţile române au explicat această cerere, justificată prin complexitatea implicaţiilor economice şi sociale. Economic vorbind, interzicerea procesării laptelui neconform standerdelor UE ar fi dus la închiderea a peste 100 de fabrici de nivel mediu şi mic, fabrici ce nu au reuşit, din lipsă de fonduri pentru investiţie, să se alinieze la standardele europene de procesare a laptelui. Acest lucru nu ar fi tragic sau critic pentru economia românească, dar în schimb aceeaşi decizie putea să treacă în „ilegalitate“ peste 83% din efectivele de vaci din România, efective ce se regăsesc în fermele de subzistenţă (1-2 vaci lapte/gospodărie), precum şi 10-20% din fermele mici sau medii care, în situaţia actuală a crizei economice, abia reuşesc să supravieţuiască, dar să mai şi investească sau să acceseze fonduri europene de dezvoltare pentru a se dota cu săli de muls, tancuri de răcire şi stocare a laptelui crud. Dacă aceste efective de vaci care sunt sursa de venit  pentru ţăranul român ar dispărea, rezultatul ar avea un impact social negativ asupra sutelor de mii de famiilii ce trăiesc la sate. Coroborând toate datele provenite de la ANSVSA, INS, Ministerul Agriculturii şi APRIL, putem comenta mult mai corect de ce era necesară această derogare. 76% din laptele produs de fermierii români este EU conform, doar 25% din laptele procesat provine din centre de colectare sau ferme de subzistenţă, restul de 70% provine din ferme comerciale de dimensiuni medii şi mari, iar 5% din importuri din ţările limitrofe. Lipsa acestei derogări ar fi mărit importurile de lapte cu 20-25%, iar un număr foarte mare de români şi-ar fi pierdut sursa de venit pentru subzistenţă. România produce lapte de vacă, dar calitatea microbiologică este precară, iar lipsa infrastructurii şi a concentrării  efectivelor de vaci în ferme mari, comerciale, creează costuri foarte mari în ceea ce priveşte colectarea, depozitarea, transportul, monitorizarea şi asigurarea trasabilităţii acestei materii prime. Din aceaste cauze, laptele românesc poate fi
descalificat uşor de laptele din import. Prelungirea cu un an a derogării, fără a avea o strategie sau fondurile necesare pentru a rezolva şi celelalte aspecte specifice fermelor româneşti, fără un sprijin financiar pentru dezvoltarea fermelor de vaci de lapte în România, nu va rezolva nimic în acest domeniu. Eventual, doar va prelungi cu încă un an „starea de comă” a acestui „pacient” şi va continua să creeze şi să faciliteze concurenţa incorectă între
ferme, fabrici care au realizat investiţii şi cele care nu au investit un leu în calitatea laptelui, precum şi migrarea acestui lapte în zona pieţei negre. Cred că acest aspect al investiţiilor în fermele de vaci de lapte ar trebui tratat cu maximă seriozitate, în perspectiva altui moment de răscruce ce va veni în curând, şi anume eliminarea cotelor de lapte în anul 2015! Va fi momentul în care vom asista la o concurenţă dură pe piaţa statelor membre UE, a fermierilor, dar şi a procesatorilor. Vom fi pregătiţi să facem faţă acestui război de supravieţuire fără investiţii în calitate, management, tehnologie şi marketing? Sau vom asista la o dispariţie a laptelui românesc şi a produselor lactate româneşti din magazine?
2 Comments
cosmin
30/8/2011 23:35:55

Pentru voturi e o masura excelenta. Ganditi-va ce impact ar avea pe media tarani aruncand laptele produs de ei versus tiruri cu lapte produs afara intrand in tara.

Reply
g grecu
31/8/2011 01:55:49

Domnule,
E tare omul;le spune pe nume.Pacat ca nu citesc toti sa se lumineze dar sa si faca ceva pentru vacuta romaneasca.Sper macar lapte sa mi avem in aceasta tara.

Reply

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE