REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Pierderi de productie inregistrate si in sectorul legumicol

15/9/2012

0 Comments

 
Pierderi de productie inregistrate si in sectorul legumicol - Agrimedia.ro
Mircea Croitoru, preşedintele Grupului de producători Legume-Fructe Matca, a declarat, la sfârşitul lunii august, cu ocazia lansării Partidului Agricultorilor, că în acest an sectorul horticol înregistrează pierderi de producţie de până la 40%.

Mircea Croitoru, preşedintele Grupului de producători Legume-Fructe Matca - Agrimedia.ro
Cauzele scăderii producţiei de legume sunt multiple, printre ele se numără seceta, lipsa irigaţiilor şi a măsurilor de sprijin, precum şi căderile masive de zăpadă din timpul iernii, care au distrus mai multe solarii, punând astfel legumicultorii în dificultatea de a reîncepe ciclul de producţie. Reprezentantul legumicultorilor nu a omis nici faptul că pierderile din vara anului trecut, cauzate de bacteria E-coli, a accentuat şi mai mult problemele financiare ale producătorilor.

„Tot mai mulţi legumicultori renunţă la activitatea agricolă, pentru că în ultimii trei ani nu ne-am mai acoperit cheltuielile şi Ministerul Agriculturii nu a venit cu nici un sprijin financiar. Ne-a promis că ne acordă acel ajutor de minimis, dar nu am primit nimic. Până la sfârşitul lunii iulie trebuia să primim sprijinul şi legumicultorii sperau să-l primească pentru a putea înfiinţa culturile de toamnă.

Sunt mulţi legumicultori care nu mai au bani. În primăvară, fermierii nu au mai avut bani să pornească la drum, au fost afectaţi în iarnă de căderile masive de zăpadă, iar seceta şi lipsa irigaţiilor au accentuat această situaţie dezastruoasă”, a afirmat dl Croitoru.

În privinţa producţiei de legume din acest an, el a declarat că este mai mică cu 40% faţă de cea înregistrată în 2011. „În acest an, producţia este cu 40% mai mică, pentru că 20% a fost afectată de secetă, iar cealaltă pierdere de 20% se înregistrează pentru că mulţi legumicultori au renunţat să mai cultive din lipsa banilor”, a precizat dl Croitoru.

Potrivit acestuia, în solarii producţiile au scăzut pentru că temperaturile foarte mari au făcut ca plantele să nu mai fructifice. „În loc să avem 5-8 fructe pe etaj, acum avem numai două”, a spus preşedintele grupului de producători. Cu privire la măsura propusă de MADR, aceea de a acorda 100 lei/ha celor care au între 1 şi 10 ha pentru compensarea pierderilor de recoltă cauzate de secetă, aceasta este nesemificativă.

„Sprijinul este prea mic. Ministerul Agriculturii ar trebui să acorde subvenţii mai mari, cum ar fi, de exemplu, la motorină. Producem cu greu legume din cauza preţurilor mari la inputuri, care s-au mărit cu 200%, la carburanţi, energia electrică, îngrăşăminte etc. Statul român nu a avut grijă să protejeze sectorul horticol. Mai degrabă a încurajat importurile”, a spus Mircea Croitoru.

Un alt motiv de supărare a reprezentantului legumicultorilor este acela că producătorii nu au putut beneficia de reducerea costului la energia electrică folosită pentru irigaţii, pentru că această măsură nu-i viza şi pe cei care folosesc apa din puţuri forate. Acesta a mai spus că legumicultorii ar dori să beneficieze de acelaşi sprijin care se acordă în celelalte state ale UE şi că statul ar trebui să aibă o politică prin care să încurajeze dezvoltarea sectorului agricol.

„În bazinul legumicol Matca sunt 1.600 de hectare de solarii şi 1.500 de hectare ocupate cu legume în câmp. Suntem oameni muncitori, nu stăm cu mâna întinsă la stat, însă vrem doar ce primesc şi colegii noştri din Uniunea Europeană”, a precizat dl Croitoru.

Cu privire la scumpirile semnalate pe piaţă, acesta a declarat că nu producătorii au crescut preţurile la legume, ci mai degrabă intermediarii.

„În bazinul legumicol Matca, castraveţii se vând cu 0,50 lei/kg, tomatele cu 2,5-2 lei/kg, dar, din păcate, nu prea sunt, vinetele - până la 1,2 lei/kg, varza - 2 lei/kg, iar ardeii între 1,8 şi 2 lei/kg.

Majorarea a apărut pe lanţ, la intermediari. Acum vedem consecinţele, pentru că în cei 22 ani nu am putut avea un sector organizat, iar statul ar trebui să-i fiscalizeze şi pe intermediari”, a spus dl Croitoru.

Ana MUSTĂŢEA

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE