REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Plantarea răsadurilor perpendicular pe lungimea solarului asigură o ventilaţie mai bună

20/1/2019

0 Comments

 
Picture
Un sistem de cultură care în bazinul Matca se practică de mai multă vreme s-a extins şi în alte zone. Este vorba de plantarea rândurilor perpendicular pe lungimea solarului. Este adevărat că mătcaşii sunt renumiţi pentru solariile cu lăţimi mari de 10-12 m şi lungimi de 140-150 m. O plantare clasică pe lungime le-ar crea o serie de probleme. Un astfel de sistem se poate întâlni şi în zona Izbiceni sau alte bazine, dar mult mai puţin
O cultură care nu se ventilează este o cultură bolnavă Marius Popescu, repsonabil cu combaterea biologică în cadrul unei firme de distribuţie seminţe profesionale de legume, ne-a explicat de ce consideră că este mai avantajos acest tip de plantare. „În momentul în care se va planta aşa, va fi nevoie de un număr mai mare de robineţi. Dar acest dezavantaj este complet anulat de felul cum se ventilează solarul. Aerisirea eficientă a unui solar sau a unei sere are un rol major în creşterea optimă a plantelor şi, ca rezultat final, o producţie mai mare. Ventilarea este importantă datorită beneficiilor obţinute: menţinerea condiţiilor de mediu care facilitează procesul de fotosinteză, capacitatea de a asimila microelementele din sol, dar şi facilitarea polenizării.

Printre funcţiile importante ale ventilaţiei interioare putem enumera: controlul umidităţii, menţinerea temperaturii optime, recircularea şi destratificarea aerului, schimbul de oxigen şi a dioxidului de carbon. Dacă, de exemplu, la un final de august, când plantele sunt foarte dezvoltate, am avea plantare pe lungime, la margine ar fi un perete de frunze, ventilaţie proastă, lipsă de lumină. Iar o cultură care nu se ventilează şi care nu primeşte destulă lumină este o cultură cu risc mare de îmbolnăvire. În cazul plantării pe rânduri scurte, aerul circulă mult mai uşor, iar legarea va fi foarte bună. În plus, rândurile fiind mai scurte, se recoltează foarte uşor, ceea ce înseamnă eficienţă mai mare.

Lumină şi difuzie bună

Densitatea de furtunuri nu se schimbă, pentru că fiecare plantă trebuie irigată. Iar aşa-zisa pierdere de jumătate de metru pe lateral nu este de fapt pierdere, pentru că oricum rândurile marginale sunt mai slabe, mai puţin productive din cauza că sunt mult mai expuse curenţilor reci de aer de afară. Apa este mereu în exces pentru că se scurge şi nu este absorbită cum trebuie, deci nici nutrienţii, ceea ce înseamnă creşteri şi producţii mici. Acest sistem de plantare se poate aplica pe orice lăţime, dar este foarte importantă orientarea rândurilor astfel încât soarele să lumineze ambele laturi, deci solarul să fie orientat pe direcţia N-S. Este necesară, la fel ca la o plantare pe lungime, o folie cu difuzia bună a luminii. Cel mai bine este ca densitatea plantelor la tomate să fie de maximum 3,6 plante/mp. La ardei se ţine cont nu de numărul de plante, ci de numărul de tulpini, ideal 6-8 braţe/mp.

Ventilarea înseamnă o mai bună absorbţie a apei cu nutrienţi

„La Izbiceni, de exemplu, nu a fost nevoie de mai mult de trei tratamente cu produse de protecţia plantelor per ciclu, în condiţiile în care numărul obişnuit este de 15. Iar problemele fitosanitare în solariile cu rândurile perpendiculare pe lungime au fost mereu mai mici decât în cazul celor care au făcut 15, ca să nu mai vorbim de calitatea finală a produselor. Sunt mai multe variabile: hibridul, desimea etc. Dar starea fitosanitară este complet diferită. Este esenţial ca planta să stea uscată, mai ales toamna, când vor fi zile ploioase. Umiditatea atmosferică redusă este importantă. O plantă care se ventilează pierde mai uşor apă şi, în consecinţă, va absorbi mai multă, ceea ce nu este rău, deoarece absoarbe şi nutrienţi, nu doar apă. Este varianta cea mai bună din toate punctele de vedere“, a explicat inginerul Marius Popescu. Lăţimea este un factor ajutător, deci acest sistem recomandat, pentru că acolo unde este un spaţiu mai mare, există şi un volum de aer mai mare, ceea ce înseamnă inerţie termică bună. Dacă spaţiul este mic, se încălzeşte foarte repede, dar se şi răceşte foarte repede, iar plantele trec prin nişte şocuri. Când volumul de aer este mai mare, încălzirea şi răcirea se produc mult mai lin. „La serele profesionale, înălţimea este mai mare, de la 5-7 m în sus. Nu îşi mai pune nimeni problema că se încălzeşte greu. Dacă este mic, oricum pierde foarte repede căldura şi consumul va fi mai mare pentru a menţine o temperatură optimă. Binenţeles că sunt mai recomandate solariile pe schelet metalic, nu pe lemn“, mai spune inginerul.

În concluzie, ventilaţia eficientă înseamnă: eliminarea aerului umed din solar, înlocuind-ul cu aer uscat, schimbul de dioxid de carbon şi oxigen, controlul temperaturii în solar, controlul umidităţii, care ajută la polenizarea plantelor prin răspândirea polenului, omogenizarea straturilor de aer cald pe timp de primăvară sau toamna târziu. Aşadar are un efect decisiv în producţia finală.

Roxana BĂLAN
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE