REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Plantaţia de afini MerryBerry se va extinde cu încă 100 de hectare

1/6/2020

0 Comments

 
Picture
Aflată în satul Mija, comuna I.L. Caragiale din Dâmboviţa, plantaţia de afini MerryBerry este probabil cea mai mare suprafaţă compactă de afini din sud-estul Europei. În plus, dorinţa managerilor este ca producţia să devină 100% bio, momentan primele 42 de hectare (plantate în 2017) din cele 100, putând primi acestă certificare în 2020. Pentru anul următor este planificată extinderea cu alte 100 de hectare la plantare, tot în două etape. 
Dacă vor fi sau nu toate cele 200 de hectare în sistem ecologic, va depinde şi de alţi factori: condiţii de piaţă, capacitatea de a le ţine sub control din punct de vedere fitosanitar etc.

​
Depozit şi linii de sortare noi

Anul acesta se aşteaptă o producţie de circa 300 de tone, care va fi sortată şi ambalată pe noua linie se sortare, încă în ţiplă. Investiţia, din resurse proprii, a fost de circa 1,5 milioane de euro şi va fi pusă la lucru chiar de luna viitoare, când va începe culesul. Pentru sezonul 2022/2023 este planificat să se atingă 1.500 de tone, linia de sortare având posibilitatea de a fi extinsă şi adaptată în funcţie de cerinţele pieţei. Anul acesta a fost finalizat depozitul ultramodern, cu suprafaţa de 2.500 mp. Costul acestuia, proiect din fonduri europene, a fost de 2,5 milioane de euro. Centrul este multifuncţional, are trei camere de prerăcire rapidă şi cinci camere frigorifice ce pot funcţiona şi cu atmosferă controlată, tehnologie prin care pot ţine fructele în stare bună până la 6 săptămâni. Dar Radu Niculescu, directorul comercial, este convins că fructele nu vor staţiona atâta în depozit, cererea fiind mult mai mare decât pot ei să ofere în acest moment. Poziţionat în mijlocul plantaţiei, depozitul are avantajul distanţei foate reduse şi a timpului foarte scurt, de doar 15 minute, în care fructele ajung la adăpost. Este cel mai scurt circuit posibil pentru acest produs perisabil. De altfel, o primă sortare se face chiar din timpul culesului, prin selectarea fructelor în două categorii şi curăţarea în acelaşi timp a plantelor de resturi vegetale şi fructe deteriorate. Dorind să acopere o perioadă cât mai lungă, au fost alese trei soiuri - Duke, Bluegold şi Legacy -, cu coacere începând de la jumătatea lunii iunie până spre final de august.

„Este o perioadă foarte bună pentru noi, pentru momentul în care în România se coc aceste fructe. Nu ne suprapunem din acest punct de vedere pe piaţa externă cu alte ţări, fiind între producţia din Spania şi cea din Polonia sau Olanda. Nici pe piaţa internă nu avem concurenţi de care să ne fie teamă în acest interval, pentru că cererea pentru fructele de pădure este mare, piaţa creşte cu... două cifre. La export pleacă între jumătate şi două treimi din producţie şi am reuşit să pătrundem pe pieţe extrem de competitive, cum este cea din Marea Britanie sau Germania“, spune Radu Niculescu.

Dacă anul trecut au livrat la export doar fructe vrac, destinate mai degrabă reambalării, anul acesta vom avea afine produse şi ambalate în România şi pe rafturile hipermarketurilor locale. Ambalajele sunt de la caserole de 125 g până la 1 kg sau lădiţe de 3 kg. Momentan, sunt pregătiţi doar pentru transporturi mari, ce pornesc de la câteva tone. Dar pentru viitor, pe măsură ce-şi vor dezvolta logistica, se gândesc şi la posibiliattea de a asigura marfă în cantităţi mai mici, pentru oraşe în care nu sunt hipermarketuri sau pentru magazine mai mici, de specialitate. „Momentan livrăm cu tirul, minim 2-3 tone până la 10-15 tone. Logistica este esenţială. Poţi avea fructe bune, dar dacă ele nu ajung repede la consumatori, în stare bună, degeaba le ai“, a adăugat directorul, care a precizat că sunt şi alte categorii de comercianţi cu care pot colabora, nu doar retailerii, atâta timp 
cât colaborarea este transparentă şi în beneficiul consumatorilor. Este important ca aceşti intermediari să aibă un parc logistic bine pus la punct şi portofoliul de clienţi diferit de supermarketuri, astfel încat împreună să dezvolte piaţa.

Extinderea sezonului de cules

Se au în plan şi alte tipuri de investiţii, pe lângă noua plantaţie de încă 100 de hectare. Este vorba de un sistem de macrotunele, cu plase antigrindină, deoarece anul acesta au fost mari probleme cu fenomenele meteo extreme care au distrus culturi pe o zonă extinsă în judeţele Dâmboviţa, Argeş şi Prahova. În plus, se poate devansa sezonul de cules cu până la două săptămâni, un avantaj considerabil. Se vor introduce şi alte soiuri, fiind în discuţii inclusiv cu Institutul Pomicol de la Mărăcineni, care are creaţii interesante de afine (Delicia, Simultan), precum şi cu pepiniere recunoscute care înmulţesc soiuri noi americane. Pentru aceasta se are în vedere şi amenajarea unei parcele de testare a noilor varietăţi. Deocamdată, sezonul 2020/2021, cu toate restricţiile de muncă şi deplasare impuse, se anunţă unul dificil, care va pune presiune pe preţuri din cauza costurilor suplimentare ce vor trebui suportate de producătorii agricoli. Între timp, măsurile de protecţie luate la MerryBerry împotriva răspândirii Covid-19 respectă recomandările autorităţilor şi includ un plan de recrutare ce elimină categoriile cu potenţial risc, păstreză distanţarea socială în mijloacele de transport şi în fermă. Siguranţa este cel mai important aspect în acest moment. Managerii de la MerryBerry sunt optimişti în privinţa forţei de muncă - se bazează pe oamenii din zonele limitrofe pe care i-au avut şi anul trecut.

Roxana DRĂGHICI
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.








    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright © 2019 AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.

Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE