REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Plante floricole bienale

10/12/2020

0 Comments

 
Picture
Sunt numite bienale plantele care pentru un ciclu vegetativ complet cuprind doi ani succesivi, ciclu care durează 8-12 luni. Ca şi plantele anuale, ele înfloresc şi fructifică o singură dată, germinează şi se dezvoltă parţial în primul an, înfloresc, produc seminţe şi mor în anul al doilea. Dezvoltarea lor vegetativă se produce la temperaturi relativ ridicate în primul an, inducţia florală se produce însă la temperaturi scăzute, toamna şi iarna, dar înfloresc la temperaturi ridicate în anul următor.
Plantele bienale sunt folosite în decorul parterelor, rondurilor, platbandelor şi bordurilor (Viola, Myosotis). Unele dintre ele se pot folosi şi ca flori tăiate (Dianthus, Campanula). Marea majoritate pot fi folosite în platbande multicolore, prin asocierea lor cu alte plante. Speciile cu talie înaltă se folosesc şi în grupuri pe peluze, având un efect decorativ deosebit: Digitalis, Campanula; Althea.

Althaea L. - Nalbă de grădină

Numele genului vine de la grecescul „altheon“ - a vindeca, cu aluzie la însuşirile medicinale ale plantei. Althaea rosea Cav. - plantă perenă, originară din Siria, cultivată la noi ca şi bienală. Are tulpini drepte, puţin scabre, de 2-2,5 metri înălţime. Frunzele lung peţiolate, cordiforme au 5-7 lobi, cu marginea crenată şi uşor ondulată. Florile axilare, izolate sau perechi, sesile, sunt dispuse în spice lung terminale. Florile au diametrul până la 10 cm, culoare roz, înfloresc din iulie până în septembrie. Nalba de grădină preferă solurile grele, bogate, adăpostite de vânturi şi necesită udat abundent în zilele secetoase. Obişnuit, se seamănă în iunie în câmp. Seminţele se acoperă cu un strat de 0,5 cm pământ şi germinează după 12 zile. Se repică atunci când plantele sunt suficient dezvoltate, la distanţă de 20-25 cm. În septembrie- octombrie, eventual în martie, se plantează la distanţă de 50-60 cm. Se practică şi semănatul la locul de cultură şi răritul după răsărire.

Bellis L. - Părăluţe, bănuţi

Numele genului vine din latinescul „bellus“, care înseamnă frumos. Bellis perennis L. - plantă perenă, originară din Europa, cultivată ca bienală. Are înălţimea de 5-15 cm, frunze spatulate, întregi sau crenate, uşor catifelate, dispuse în rozete. Calatidiile solitare au florile tubulare, galbene, cele ligulate, adesea bordate cu roşu. Înfloreşte din martie până în iunie. Puţin exigenţi la tipul de sol, bănuţeii preferă soluri umede, uşoare, dar destul de fertile. Necesită o uşoară protejare cu ramuri sau frunze, în condiţiile unei ierni aspre. Înmulţirea se face prin seminţe şi vegetativ. Înmulţirea prin despărţirea tufei se practică în mai mică măsură, se poate face în luna mai sau toamna, operaţia de transplantare fiind bine suportată. În cazul respectiv se obţin tufe mai mici, mai puţin florifere şi mai puţin viguroase, care pot pieri peste iarnă. Plantele obţinute din seminţe sunt mai sănătoase şi viguroase. Se seamănă în iunie-iulie în platbande şi germinează în circa 10 zile. Se repică la 8-10 cm şi se plantează la distanţă de 15 cm.

Cheiranthus L. - Micşunelele

Numele genului provine de la cuvântul arab „kheyri“ - care denumeşte o floare roşie mirositoare şi cuvântul grec „anthos“ - floare. Plantă perenă, cultivată ca bienală originară din Europa: are o tulpină ramificată, cu înălţimea de 40-80 cm. Frunzele dispuse altern sunt întregi, lanceolate, de culoare verde-închis. Florile dispuse în raceme, au culoarea galben brun şi un parfum suav. Înfloreşte primăvara în martie-aprilie. În cultură se întâlnesc soiuri cu flori simple sau involute de culori diferite: galben, brun-roşcat, ruginii, mov, violet. Micşunelele preferă soluri mijlocii, calcaroase şi însorite. Puţin pretenţioase la apă, rezistă la temperaturile scăzute din timpul iernii, mai puţin solurile duble care necesită o uşoară protejare în acest sezon. Se înmulţeşte prin seminţe, la sfârşitul lunii mai, începutul lunii iunie în răsadniţe reci sau pepiniere şi care germinează în 7-8 zile. La o lună de la semănat se repică şi se plantează la loc definitiv în octombrie. Pentru cultura de flori tăiate se recomandă o distanţă de 25-30 cm.

Dianthus L. - Garoafa turcească

Dianthus barbatus L. - originară din sudul Europei, este o plantă perenă cultivată ca bienală. Are tulpini drepte, ramificate la bază, glabre, cu înălţimea de 20-50 cm. Frunzele sunt scurt pedicelate, cele tulpinale sunt sesile. Florile sunt dispuse în cime corimbiforme, care ating diametrul de 8-12 cm. Culoarea este diferită: roşu, roz, alb, adesea striate sau maculate. Florile sunt înconjurate de bractee lungi, liniare, care le depăşesc în lungime. Înfloreşte în mai-iulie. Garoafele turceşti sunt puţin pretenţioase, ele preferă soluri mijlocii, lutoase, pe care s-au administrat îngrăşăminte organice bine descompuse. Se seamănă în pepinieră, în mai-iunie, se repică după o lună la distanţă de 8-10 cm. Pentru a obţine flori tăiate, se plantează la loc definitiv la sfârşitul lunii iulie în platbande, la distanţă de 25-30 cm. Pentru decorul spaţiilor verzi, se plantează la loc definitiv în septembrie-octombrie.

Digitalis L. - Degeţel

Numele vine de la cuvântul latin „digitus“ sau „degetar“, cu aluzie la forma corolei. Digitalis purpurea L. - originară din sudul Europei, este o plantă bienală, cu o tulpină simplă, cu înălţimea de 50-150 cm. Frunzele bazale sunt mari, crenate şi dispuse în rozetă, cele caulinare sunt lanceolate şi întregi. Florile au pedunculul scurt, pendenţe, dispuse în raceme terminale. Corola, campanulată, are culoarea roşie, mai deschisă la interior şi cu macule mici mai închise la culoare. Digitalis preferă solurile nisipoase, permeabile, fertile, cu reacţie neutră, însorite. Se seamănă în a doua jumătate a lunii iulie în pepinieră, se repică o lună mai târziu şi se plantează la loc definitiv în lunile octombrie sau martie, la distanţele de 50-60 cm.

Myosotis L. - Nu-mă-uita

Denumirea genului provine de la cuvintele greceşti „mus“ - soare şi „otes“ - ureche, cu aluzie la forma frunzelor. Myosotis alpestris Schmidt - plantă perenă, cultivată ca bienală, bogat ramificată, pubescentă, de 15-35 cm înălţime. Frunzele bazale sunt spatulate, cele superioare sunt sesile şi mici. Florile sunt dispuse în cime scorpioide şi au culoarea bleu. Înfloreşte din aprilie până în iunie. Myosotis preferă terenuri permeabile, fertile, uşor calcaroase, locuri însorite, dar şi semiumbra. În regiunile aride pretinde udat susţinut, în regiunile răcoroase şi umede înflorirea are o durată mai lungă. Se seamănă în luna iulie, în lădiţe sau în pepinieră, se repică după o lună şi se plantează la loc definitiv în octombrie sau martie, la distanţe de 10-20 cm.

Viola L. - Pansea

Numele vine de la cuvântul „viola“ - nume de floare des întâlnit în mitologia greacă. Viola cornuta L. - plantă perenă, cultivată ca bienală, cu tulpini ramificate de 20-25 cm înălţime. Florile bleu-lila au cele două petale superioare drepte, cele laterale sunt plasate orizontal, iar petala inferioară îndreptată în jos. Înfloreşte din martie până în iulie. Viola witrockiana hybrida - sub acest nume sunt cuprinşi hibrizii rezultaţi din încrucişarea speciilor: Vicia tricolor, Vicia lutea, Vicia altaica. Soiurile actuale se cultivă ca bienale, au înălţimi între 15 şi 30 cm, tulpini cărnoase, ramificate sau striate, de diferite culori. Înfloreşte din martie în octombrie, în funcţie de epoca de semănat. Este o specie puţin pretenţioasă, soiurile valoroase preferă soluri bogate, fertile, cu o umiditate moderată şi parţial umbrite. Se seamănă în luna iulie în răsadniţe sau pepiniere. În condiţii favorabile, germinează în 10 zile. La o lună de la germinare se replică în platbande şi se plantează la loc definitiv în octombrie sau martie, la distanţe de 20-25 cm.

Victor VĂTĂMANU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.








    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright © 2019 AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.

Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE