REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Planul de fertilizare trebuie adaptat condiţiilor din fermă

1/2/2021

0 Comments

 
Picture
Gavrilă Tuchiluş exploatează în judeţul Galaţi, împreună cu fiul său, o suprafaţă agricolă de 5.000 ha. În opinia sa, pentru a obţine rezultate bune intervenţiile în agricultură trebuie efectuate la momentul optim, fără întârziere. De asemenea, deschiderea faţă de noutăţile din domeniu - produse a căror eficienţă o testează în condiţiile specifice din fermă, dar şi grija faţă de sol îl ajută să performeze.
„În agricultură este foarte important să prinzi momentul optim de aplicare pentru a efectua tratamentele fitosanitare. Consider că agricultura se face atunci când trebuie, nu atunci când vrei. Cheltuielile cu îngrăşămintele chimice şi tratamentele pentru protecţia plantelor au ponderea cea mai mare în costul de producţie. Dacă dai «mâncare» culturilor agricole trebuie să te asiguri că intervii la momentul optim şi împotriva bolilor şi a dăunătorilor pentru că altfel pierzi tot.“

Pentru a se asigura că oferă o nutriţie echilibrată plantelor 
de cultură, fermierul aplică un program de fertilizare ce are la bază cartarea agrochimică a solului.

„Efectuăm o dată la 4 ani această analiză, apelând la firme de specialitate. În cadrul fermei avem foarte puţine zone cu pH acid - în special pe terenurile luate de puţin timp în arendă şi unde s-au folosit doar îngrăşăminte pe bază de azot, fapt ce a făcut ca solurile respective să devină acide.

Noi ne orientăm mai mult spre îngrăşămintele care au o solubilitate foarte ridicată, cu o degajare lentă a nutrienţilor ori care stimulează plantele să preia fosforul din sol etc. Aşadar, prin cartare ştim ce anume să aplicăm şi unde trebuie să corectăm.

În urma analizei am văzut că dispunem de suficient potasiu, însă avem zone unde fosforul fie lipseşte, fie este blocat în sol.“ Un produs nou cu rol în solubilizarea nutrienţilor blocaţi în sol (precum fosforul) şi pe care l-a testat pe o suprafaţă de 50 ha la cultura de grâu în toamna anului trecut se numeşte Azosulf GeMIX şi provine de la compania Romchim Protect. Potrivit fermierului, rezultatele sunt promiţătoare deoarece grâul a avut o răsărire mai timpurie comparativ cu sola martor şi o creştere mult mai bună - plantele având un sistem radicular mai bine dezvoltat.

„Folosim produse de la această firmă încă din anul 2014 pentru că au eficacitate maximă, sunt inovatoare şi, mai mult decât atât, le-am testat în timp. Drept urmare, în schema de fertilizare ponderea produselor marca Romchim Protect a crescut, ajungând în prezent la circa 55-60% din total. Îngrăşământul Azosulf GeMIX l-am folosit pentru prima dată în toamnă şi cred că el o să revoluţioneze modul în care gândim fertilizarea, pentru că ştim foarte bine ce importanţă are fosforul în dezvoltarea plantelor şi că acest element se blochează în sol. Cu ajutorul acestui produs vom putea pune fosforul la dispoziţia plantelor. Suntem o fermă reprezentativă în zonă şi fermierii pot să vină şi să vadă eficacitatea acestor produse. Noi transmitem mai departe informaţia pentru că produsele sunt fabricate în România, de către români şi este important să promovăm aceste lucruri.“

Un alt produs fabricat de compania Romchim amintit de fermier a fost Asfac BCO-4: „Se discută azi despre produse în care este înglobată multă inovaţie şi încercăm şi noi să mărim suprafaţa pe care utilizăm astfel de produse. Când a apărut prima oară Asfac BCO-4 am făcut teste şi a rezultat că procentul de gluten din sămânţă era cu cel puţin 3% mai mare decât la cultura-martor.“

În aşteptarea refacerii rezervei de apă din sol 

La stabilirea investiţiei facute în îngrăşăminte chimice fermierul Tuchiluş ia în calcul producţia urmărită. „Degeaba faci 10 t/ha dacă cheltuiala este foarte mare. Important este costul per hectar sau per kilogramul de produs final. Îmi stabilesc, de exemplu, o producţie de grâu de 7 t/ha şi pentru asta investesc şi în îngrăşăminte, însă factorul limitativ în zona noastră este apa. Anul trecut a fost unul deosebit de greu, cu secetă excesivă atât a solului, dar şi atmosferică şi cred că produsele pe care le folosesc şi-au spus cuvântul pentru că am reuşit să fac ceva producţie la grâu şi la rapiţă - de 2 t/ha, în vreme ce alte ferme nu au obţinut nimic.“ Întrebat despre strategia de fertilizare în acest an, agricultorul gălăţean a declarat că depinde foarte mult de cantitatea de apă care se va acumula în sol: „Din luna decembrie şi până astăzi (14 ianuarie - n.r.) au căzut 140 litri/mp - o cantitate mai mare comparativ cu cea de anul trecut. Încă nu ne-am făcut programul de fertilizare deoarece decizia o vom lua la sfârşitul lunii februarie - începutul lunii martie, pentru că, dacă nu vom avea cel puţin 200 litri/mp până la 1 martie, nu cred că mai rentează să semănăm. La acest moment nu dispunem de apă în profunzimea solului, apă se află în primii 60 cm şi sub acţiunea vânturilor din primăvară aceasta se poate evapora. Ne-am gandit să mai aşteptăm şi, dacă vor fi condiţii bune, avem capacitatea să lucrăm repede pentru că dispunem în fermă de utilaje performante.

În câmp, starea de vegetaţie a culturilor agricole este foarte bună. Ceea ce însă mă îngrijorează este faptul că nu avem deloc zăpadă şi cultura de rapiţă poate să fie afectată de eventualele temperaturi negative prognozate, ce pot ajunge până la -15 grade Celsius.“


Agrimat Matca SA este o exploataţie tehnologizată, având o bază tehnică performantă şi spaţii de depozitare cu o capacitate de peste 25.000 de tone. Principala activitate este producţia de cereale, dar deţine şi o plantaţie viticolă, care face parte din renumita podgorie a Nicoreştiului. Nici investiţiile în activitatea zootehnică nu sunt de neglijat, societatea inaugurând la Sascut - împreună cu alte ferme din judeţul Bacău - o fabrică modernă de procesare a laptelui, lansând pe piaţa lactatelor din România un nou brand - Huzur, care nu face rabat la calitate.

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE