REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Planul de investiţii pentru Europa: prelungirea FEIS, convenită de Consiliul UE

15/12/2016

0 Comments

 
Picture
La 6 decembrie 2016, Consiliul a convenit asupra poziţiei sale cu privire la o propunere de prelungire a duratei Fondului european pentru investiţii strategice (FEIS), iniţiativa emblematică a UE în cadrul Planului său de investiţii pentru Europa.
Acesta implică extinderea FEIS în privinţa duratei şi a capacităţii sale financiare, mobilizând investiţii în valoare de cel puţin 500 de miliarde euro până în 2020. De asemenea, aduce o serie de îmbunătăţiri operaţionale pentru a ţine seama de lecţiile învăţate pe parcursul primului an al implementării. „Europa se confruntă astăzi cu numeroase provocări, iar nevoia de stimulare a investiţiilor se numără printre ele. Trebuie să ne aducem contribuţia“, a declarat Peter Kažimír, ministrul slovac al finanţelor şi preşedinte al Consiliului. „Acordul de astăzi înseamnă că obţinem rezultate în privinţa uneia dintre priorităţile noastre principale, în concordanţă cu foaia de parcurs de la Bratislava convenită în septembrie. De asemenea, reprezintă o etapă crucială în direcţia cea bună“, a declarat acesta. „Am convingerea că un FEIS mai mare, mai inteligent şi mai eficace sprijinit de o uniune performantă a pieţelor de capital este calea corectă de urmat.“ Comisia consideră că FEIS îşi atinge obiectivele şi că se justifică menţinerea unui mecanism de sprijinire a investiţiilor. Aceasta constată că trei evaluări ale FEIS, inclusiv o evaluare externă, independentă, au condus la aceeaşi concluzie, şi anume că până acum FEIS este o reuşită şi că iniţiativa trebuie consolidată. Din momentul lansării planului de investiţii şi până în prezent, condiţiile de investiţii s-au ameliorat în UE. Revine încrederea economică, iar planul deja produce rezultate. Instituit la jumătatea lui 2015, FEIS se află pe direcţia cea bună spre atingerea obiectivului care constă în investiţii suplimentare de 315 miliarde euro până la jumătatea lui 2018. În privinţa IMM-urilor, rezultatele sunt mult peste aşteptări. Se estimează că proiectele aprobate până în noiembrie 2016 vor mobiliza investiţii totale în valoare de 154 miliarde euro, care acoperă 27 de state membre, şi vor sprijini peste 376.000 de IMM-uri.

Principalele modificări
Consiliul a convenit că ar trebui continuate eforturile şi că ar trebui atrase cât de mult posibil investiţii private. Acesta prevede: o prelungire a duratei FEIS până în 2020; o creştere a obiectivului de investiţii la 500 miliarde euro; o creştere a garanţiei bugetare a UE la 26 miliarde euro (din care 16 miliarde euro vor fi disponibili pentru cereri de executare a garanţiei până la jumătatea lui 2018); şi o creştere a contribuţiei Băncii Europene de Investiţii la 7,5 miliarde euro (de la 5 miliarde euro în momentul actual). Include îmbunătăţiri tehnice prin prisma lecţiilor învăţate pe parcursul primului an al implementării. Acestea se referă în special la: o acoperire geografică sporită; includerea unor noi sectoare: agricultură, silvicultură, pescuit, acvacultură şi alte elemente ale bioeconomiei, precum şi a unor sectoare eligibile pentru sprijin din partea BEI în regiuni mai puţin dezvoltate şi regiuni în tranziţie; consolidarea unor acţiuni în domeniul climei, cu obiectivul ca minimum 40% din finanţarea FEIS să contribuie la politicile climatice; complementaritatea investiţiilor: devine şi mai clar faptul că proiectele FEIS ar trebui să abordeze situaţii suboptime în ceea ce priveşte investiţiile şi lacune ale pieţei; dispoziţii privind transparenţa; şi Platforma europeană de consiliere în materie de investiţii, care oferă un sprijin mai bine direcţionat către statele membre care au dificultăţi în privinţa elaborării proiectelor. FEIS funcţionează în cadrul BEI, în temeiul unui acord între BEI şi Comisie. Orice proiect susţinut de FEIS trebuie aprobat de BEI.

Încurajarea investiţiilor private
Fondul urmăreşte să încurajeze participarea investitorilor privaţi la o gamă largă de proiecte noi de investiţii. În acest sens, ia asupra sa o parte din riscurile proiectului prin intermediul asumării răspunderii pentru prima pierdere. Bazându-se în prezent pe 16 miliarde euro sub formă de garanţii de la bugetul UE şi pe 5 miliarde euro din partea BEI, fondul are obiectivul de a obţine un efect multiplicator de 1:15. În prezent, proiectele cuprind transporturile, energia şi infrastructura de bandă largă, educaţia, sănătatea, cercetarea şi finanţarea riscurilor pentru IMM-uri. FEIS vizează proiecte viabile din punct de vedere social şi economic, fără alocări prealabile specifice unui sector sau unei regiuni.

Guvernanţa
Fondul are o structură de guvernanţă pe două niveluri: un comitet director, alcătuit din membri din partea Comisiei şi a BEI, care stabileşte strategia globală, politica de investiţii şi profilul de risc al fondului; şi un comitet pentru investiţii, alcătuit din opt experţi independenţi şi un director executiv, care selectează proiectele care vor primi sprijin din partea FEIS.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE