REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Planul UE privind securitatea alimentară

1/4/2022

0 Comments

 
Picture
​Pe 23 martie a.c, Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, a făcut cunoscute măsurile excepționale de sprijin pentru fermieri, astfel încât sectorul agricol să resimtă mai puțin efectele situației dificile pe care o traversează ca urmare a creșterii prețurilor inputurilor (îngrășăminte chimice, energie electrică, gaz).
​„UE importă cereale furajere și semințe oleaginoase din Ucraina și îngrășăminte și gaze naturale din Rusia. Fermierii din sectorul arabil resimt costurile prețurilor ridicate ale inputurilor, iar sectorul zootehnic - ramura suină și cea avicolă – se confruntă cu un impact puternic al creșterii prețurilor furajelor”, a afirmat oficialul.
Potrivit acestuia, UE este în mare măsură autosuficientă pentru aproape toate produsele agricole și este stabilă din punct de vedere alimentar.
Wojciechowski a declarat că Mecanismul european de pregătire și răspuns în caz de criză pentru securitatea alimentară (EFSCM) este în funcțiune și va spori cooperarea pentru a atenua riscurile și pentru a monitoriza situația.
Pentru a îmbunătăți capacitatea de monitorizare, Comisia propune, de asemenea, ca statele membre să comunice date privind stocurile lor private de alimente și furaje esențiale pentru a avea o imagine de ansamblu în timp util și precisă a disponibilității acestora.
„În prezent, securitatea alimentară în Uniunea Europeană nu este amenințată. Cu toate acestea, sistemul nostru alimentar se confruntă cu provocări.
Pentru cetățenii noștri, nu este o problemă de disponibilitate, ci de accesibilitate.
Deși există suficiente alimente în UE, prețurile sunt în creștere. Inflația alimentară a atins 5,6%, comparativ cu februarie 2021. Trebuie să protejăm cetățenii cu venituri mai mici și familiile vulnerabile. Trebuie să ne amintim că, în ultimele trei săptămâni, populația noastră a crescut cu 3 milioane de oameni; adică 3 milioane de guri suplimentare de hrănit în fiecare zi.
Comisia solicită statelor membre să își folosească politicile sociale pentru a proteja cetățenii vulnerabili de insecuritatea alimentară.”
 
Măsuri de sprijin pentru agricultură
„Pentru fermieri, nu este o situație de criză, ci o situație critică; în special pentru o serie de sectoare specifice și ferme familiale mai mici. Comisia a adoptat măsuri excepționale de sprijin în valoare de 500 de milioane euro pentru a-i ajuta în mod direct pe acești fermieri cei mai afectați de costurile mai mari ale inputurilor și de închiderea piețelor de export.
Comisia își va prezenta propunerea de utilizare a rezervei de criză pentru acest pachet de sprijin atât Parlamentului European, cât și Consiliului. Statele membre pot completa în mod excepțional acest sprijin cu până la 200% cu fonduri naționale.
În plus, Comisia va permite statelor membre să plătească în avans niveluri crescute ale plăților directe PAC, pentru a aborda dificultățile legate de fluxul de numerar cu care se confruntă fermierii. Având în vedere situația deosebit de dificilă a sectorului cărnii de porc, Comisia va deschide o nouă schemă de ajutor pentru depozitarea privată pentru a stabiliza piețele”, a declarat comisarul european.
Conform acestuia, a fost adoptată o derogare excepțională și temporară pentru a permite cultivarea oricăror culturi pe terenurile destinate biodiversității, menținându-se nivelul complet al plății pentru înverzire pentru fermieri.
Totodată, Janusz Wojciechowski, a afirmat că statele membre pot lua măsuri și la nivel național, instituindu-se un cadru temporar de criză pentru ajutorul de stat pentru a permite țărilor membre să acorde ajutor direct producătorilor afectați de criză și întreprinderilor mari consumatoare de energie, cum ar fi producătorii de îngrășăminte.
Unele state membre au început să utilizeze flexibilități specifice pentru cerințele existente de import legate de pesticidele existente în hrana animalelor, cu condiția ca siguranța să fie asigurată.
 
Farm to Fork - calea pentru reducerea dependenței UE
Comisarul european pentru agricultură nu a vorbit despre amânarea implementării obiectivelor strategiilor europene, din contră acesta a precizat ca „tranziția către o agricultură durabilă, așa cum este prevăzută în Green Deal și Farm to Fork, este singura cale către securitatea alimentară”.
„Trebuie să ne asigurăm că sistemul nostru alimentar este rezistent la șocurile externe, precum cel cu care ne confruntăm acum. De aceea, strategia Farm to Fork este o parte importantă a răspunsului nostru. Stabilește calea către reducerea dependenței noastre de inputuri precum îngrășăminte, fără a submina productivitatea. Acest lucru va necesita o utilizare mai mare a schimbului de cunoștințe și a inovației în domenii precum agricultura de precizie, agricultura ecologică, managementul nutrienților și agroecologia, care trebuie facilitate prin planurile strategice PAC.
În ceea ce privește PAC, Comisia va aborda invazia rusă a Ucrainei în scrisorile sale de observații privind planurile strategice ale PAC. Am cerut statelor membre să își folosească planurile strategice pentru a consolida durabilitatea și reziliența sectoarelor lor agricole, reducând dependența de energie, pesticide și nutrienți și să prioritizeze acțiunile care măresc recoltele în mod durabil.
Comisia va sprijini statele membre care, de exemplu, utilizează finanțarea pentru a stimula producția durabilă de biogaz, pentru a îmbunătăți eficiența energetică, pentru a promova soluții de bioeconomie, conversia către agricultura ecologică, în producția de culturi proteaginoase și pentru a-și dezvolta sistemele de cunoștințe și inovare”, a susținut comisarul european pentru agricultură.

Ana Ioniță
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE