REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Poettinger Terrasem, mai mult decât o semănătoare

1/8/2020

0 Comments

 
Picture
FLORIN NEACŞU, director general adjunct NHR Agropartners
​

Ținta noastră, pe care am stabilit-o încă de acum mai bine de 20 de ani, este să fim una dintre primele opţiuni ale fermierilor şi să devenim un reper de excelenţă pentru produsele şi serviciile oferite. 
Acesta este motivul pentru care suntem foarte atenţi când ne alegem o anumită marcă pe care să o comercializăm. Poettinger este, fără îndoială, o marcă de succes, cu produse inovative, cu calitate şi performanţe dovedite pe parcursul anilor, iar unul dintre produsele de vârf de la Poettinger este semănătoarea în mulci Terrasem.

​
Înaintea altor factori care influenţează recolta, cum sunt tehnologia aplicată, condiţiile pedoclimatice (sol, umiditate, temperatură), perioada optimă de semănare, cultura premergătoare, seminţele, îngrăşămintele, întreţinerea culturii etc., calitatea semănării este decisivă, iar aceasta depinde foarte mult de calitatea maşinii de semănare. Dintr-o mulţime de utilaje disponibile, mai mult sau mai puţin sofisticate şi cu preţuri pe măsură, alegerea utilajului potrivit pentru semănare trebuie făcută ţinând cont de suprafaţa cultivată anual cu cereale păioase, tractorul disponibil, tehnologia aplicată, solul şi rezerva de apă din sol, rezerva de buruieni, situaţia financiară a fermei etc. Terrasem este concepută ca o maşină de semănare în mulci, dar care poate lucra cu preformanţe deosebite şi în arătură, în teren pregătit sau în sistem strip till (cu pregătirea terenului în benzi de 4,5 cm în care apoi intră brăzdarul de semănare). Maşina se realizează cu lăţimi de lucru de la 3 la 9 m, iar capacitatea buncărului de seminţe este de la 3.000 la 4.000 de litri. Este disponibilă şi o extensie a buncărului, ajungându-se la un volum de 3.950, respectiv 5.100 de litri. Pregătirea optimă a patului germinativ este esenţială pentru asigurarea condiţiilor necesare unei recolte maxime.
Picture
Terrasem este un concept dezvoltat şi testat integral de firma Poettinger, maşina fiind compusă din mai multe grupe de organe de lucru (fig. 2).
Picture
Fig. 2. Principalele zone de lucru ale semănătorii Terrasem 1 - Zona de pregătire a terenului; 2 - Zona de compactare; 3 - Zona de semănăre; 4 - Zona de control al adâncimii, acoperire şi tasare a boabelor; 5 - Zona de fertilizare.
Picture
O grapă cu discuri scurtă (fig. 3) sau două rânduri de discuri ondulate (pentru strip till - fig. 4) realizează pregătirea terenului. Adâncimea de lucru a discurilor se reglează hidraulic, independent la rândul de discuri din faţă şi din spate, iar poziţia reglată este memorată pentru a uşura reintrarea în lucru după întoarcerile de la cap de parcelă. Prin formă, diametru (510 mm), unghi de atac şi distanţa între discuri, această grapă cu discuri realizează prelucrarea uniformă a solului pe toată lăţimea de lucru a semănătorii.


În cazul strip till, discurile ondulate prelucrează doar o bandă de 45 mm, respectiv doar 36% din suprafaţa terenului când se seamănă la 12,5 cm între rânduri şi 27% la 16,7 cm. Mai puţin sol mişcat de la locul lui înseamnă evaporare mai redusă a apei din sol şi, prin urmare, o germinare mai bună, reducerea impactului organelor de lucru asupra capilarelor şi a vieţuitoarelor din sol, benefice pentru sănătatea şi creşterea fertilităţii solului, consum mai mic de energie şi deci de combustibil. Acest sistem asigură semănarea fără probleme în sol umed sau lipicios şi are avantaje notabile în privinţa controlului buruienilor, care nu sunt încurajate să germineze, datorită solului în mare parte neprelucrat. Totodată, zonele neprelucrate dintre rânduri protejează solul de băltire sau de eroziune eoliană. Urmează apoi un pachet de roţi de compactare late, montate decalat cu 150 mm pe direcţia faţă-spate, în stilul roţilor tandem, pentru rulare uşoară, cu cauciucuri care au inserţie metalică, care, pe lângă rezistenţă sporită, asigură un contur rectangular al roţilor şi o compactare uniformă a solului. Fiecare roată acoperă patru rânduri de semănare când se seamănă la 12,5 cm, sau trei rânduri dacă se seamănă la 16,7 cm, aşezând solul şi eliminând pungile de aer rămase după prelucrarea solului, asigurând acel „pat tare“ în care se plasează seminţele. Se ştie că aceste pungi de aer din sol favorizează evaporarea apei din sol şi reduc capacitatea de germinare a seminţelor, sau chiar usucă plantele abia încolţite.

Picture
Pachetul de roţi de compactare urmăreşte conturul terenului atât pe direcţia de deplasare, cât şi pe toată lăţimea de lucru. Elasticitatea anvelopelor asigură autocurăţarea. La întoarcerile la cap de parcelă, maşina se sprijină pe toate roţile, pentru a conserva solul, şasiul ei rămânând întotdeauna în aceeaşi poziţie, doar grapa cu discuri şi brăzdarele sunt ridicate prin rotirea barelor port unelte. Pentru transport, maşina se rabatează, pentru a se încadra în lăţimea de 3 m şi se sprijină pe câte două roţi de o parte şi de alta a celor două roţi centrale, care se ridică automat, pentru creşterea stabilităţii. Pentru mobilizarea solului, pe urmele roţilor tractorului se utilizează organe de afânare. Uniformitatea adâncimii de semănare este primordială pentru răsărirea şi dezvoltarea uniformă a plantelor. De aceea sistemul de semănare este conceput cu cea mai mare grijă pentru a răspunde acestei cerinţe. În spatele pachetului de roţi se află o bară cu elemente elastice care nivelează micile coame dintre roţile de compactare, iar apoi urmează sistemul de semănare. Acesta se compune din brăzdare dublu disc cu diametrul de 380 mm, decalate cu 25 mm pentru uşurarea pătrunderii în sol şi reducerea uzurilor, cu rulmenţi etanşaţi, fără întreţinere. Distanţa standard între rânduri este de 12,5 cm, pentru distribuţia optimă a plantelor pe unitatea de suprafaţă şi asigurarea unei zone vitale optime fiecărei plante (opţional 16,7 cm). Brăzdarele sunt montate pe două rânduri decalate cu 320 cm pentru a uşura trecerea resturilor vegetale şi a evita înfundarea semănătorii, păstrând avantajul aceleiaşi lungimi a braţelor brăzdarelor şi, prin urmare, asigurând uniformitatea forţei de apăsare pe brăzdar şi a adâncimii de semănare. Forţa de apăsare pe brăzdar este reglabilă continuu, hidraulic, între 40 şi 120 kg.

Picture
Brăzdarele sunt montate pe paralelogram împreună cu câte o roată de tasare/reglare a adâncimii pe fiecare rând şi cu degetele elastice din spate pentru nivelare. Mecanismul paralelogram pe care se montează brăzdarele şi roţile cu rol de tasare şi de reglare a adâncimii de lucru asigură o adâncime precisă de plasare a seminţelor. Acest ansamblu se montează pe bara cadrului cu ajutorul unor elemente elastice din cauciuc, pentru preluarea şocurilor. Foarte importantă pentru menţinerea adâncimii de semănare este copierea terenului. La semănătorile Terrasem C6, C8 şi C9 (cu lăţime de lucru minim 6 m) datorită designului din trei secţiuni, sistemul de semănare are posibilitatea de copiere a configuraţiei terenului atât pozitiv, cât şi negativ, asigurând o presiune constantă pe fiecare secţie de semănare pe toată lăţimea de lucru a semănătorii.

Picture
Dacă maşina lucrează direct în arătură, se poate dota cu o bară de nivelare cu elemente elastice cu poziţie reglabilă hidraulic până la adâncimea maximă de 40 mm, care asigură nivelarea perfectă a terenului chiar şi când pe sol se află cantităţi mari de resturi vegetale. Maşina se produce în două variante: doar pentru semănare sau/şi cu îngrăşăminte. Când maşina este dotată cu sistem de încorporare a îngrăşămintelor, după grapa cu discuri este un rând de brăzdare monodisc de 420 mm diametru, prin care se administrează îngrăşămintele, câte unul pentru fiecare două rânduri de seminţe. Distanţa mare de cel puţin 250 mm între brăzdarele de îngrăşăminte reduce riscul de înfundare cu resturi vegetale. Adâncimea de lucru de până la 10 cm se reglează independent de adâncimea de semănare, iar forţa de apăsare pe fiecare brăzdar de îngrăşăminte este reglabilă continuu (hidraulic) până la 80 kg/brăzdar. În acest caz, buncărul este împărţit în două compartimente cu volum reglabil, 40:60, 50:50 sau 60:40, o parte pentru seminţe şi cealaltă pentru îngrăşăminte.

Picture
Totodată, precizia distribuţiei seminţelor este importantă, fie că sunt seminţe mici de rapiţă sau ierburi, fie mari, de mazăre, grâu sau alte culturi asemănătoare şi în cantităţile stabilite în funcţie de cultură, hibrid şi alte condiţii specifice. Dozarea cantităţii de seminţe care trebuie distribuite la hectar se face electric, folosind un rotor cu caneluri care se poate schimba fără scule chiar şi când buncărul este plin, iar distribuţia şi transportul boabelor se fac pneumatic. Sistemul de dozare este realizat pentru a asigura cea mai bună precizie şi cantitatea exactă de seminţe indiferent de tipul seminţelor, chiar şi în cele mai dificile condiţii de lucru. La semănătorile mai mici de 6 m există un singur dozator, în timp ce la 8 şi 9 m sunt două dozatoare. Cantitatea de seminţe se poate regla între 0,6 şi 350 kg/ha şi este corelată cu viteza de deplasare, care se urmăreşte cu ajutorul unui radar. Din dozator, seminţele sunt preluate de un curent de aer, care le transportă într-un cap de distribuţie, de unde sunt transportate pe furtunuri în fiecare brăzdar. Ventilatorul care asigură curentul de aer pentru transportul seminţelor în brăzdare este acţionat de un motor hidrostatic, iar aerul care intră în ventilator este filtrat. Un debit mare de aer şi viteza redusă a acestuia protejează seminţele de deteriorare. Pe fiecare furtun sunt montaţi senzori care atenţionează când tubul este blocat sau nu curg seminţe în cantitatea dorită şi dau informaţia la computerul de bord, indicând numărul secţiei care nu funcţionează normal. Capul de distribuţie are posibilitatea de închidere automată a unui număr dorit de guri de ieşire pentru crearea de cărări tehnologice sau pentru reducerea lăţimii de lucru la ultima trecere. Calibrarea se face printr-o simplă apăsare de buton, comandându-se de la calculatorul maşinii sau prin sistemul ISOBUS. Urmărirea configuraţiei terenului pe toată lăţimea semănătorii datorită construcţiei din trei secţiuni, plierea pentru transport, proţapul telescopic - care permite lucrul cu tractor cu roţi late sau duble, monitorizarea cantităţii de boabe şi a fiecărui tub de seminţe, a nivelului de seminţe din buncăr, securitatea operatorului şi ergonomia: uşurinţa reglajelor, scări cu balustrade pentru acces, închiderea automată a unor rânduri pentru crearea cărărilor tehnologice sau închiderea a jumătate din maşină la încheierea tarlalei pentru economisirea seminţelor, masa proprie mare care asigură o forţă de apăsare mare a organelor de lucru în sol, pregătirea pentru agricultura de precizie prin închiderea şi deschiderea automată a distribuţiei la cap de parcelă şi pentru distribuţia normelor variabile de seminţe la hectar sunt alte caracteristici care fac diferenţa faţă de maşini similare.

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE