REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Politica comunitara nu ne rezolva problemele interne

15/6/2012

0 Comments

 
Politica comunitara nu ne rezolva problemele interne - Agrimedia.ro
În cadrul unei conferinţe aniversare a 50 de ani de PAC, dl Valeriu Steriu, preşedintele comisiei prezidenţiale pentru politici agricole, a vorbit în linii generale despre împlinirile şi nerealizările după cinci ani de Politică Agricolă Comună.


Pentru inceput, acesta a dorit să sublinieze faptul că, de-a lungul timpului, PAC a ştiut să răspună aşteptărilor consumatorilor şi fermierilor europeni.

„Agricultura europeană este una modernă după 50 de PAC, fiind capabilă să concureze cu cea a Statelor Unite, Canadei, Rusiei etc. Este o agricultură care a reuşit să-şi adapteze tot timpul priorităţile. în anii ’50-’60 trebuia să producă tot mai mult ca să fie cat mai competitivă, urmand ca apoi să răspundă cerinţelor de globalizare şi, mai nou, celor legate de schimbările climatice. Această politică a reuşit, pentru că dacă ne uităm la agricultura Franţei, Germaniei sau Italiei vedem că sunt forţe mondiale în agricultură”, a spus dl Steriu.

În medie, circa 240 de zile pentru un mandat de ministru

„Cei care implementează aceste politici dau dovadă de viziune pe 10, chiar 15 ani, şi reuşesc nu doar să determine unde trebuie să se ajungă, dar să se uite şi în urmă şi să corecteze anumite direcţii. în Romania, în ultimii 20 de ani, o astfel de viziune pe termen lung a lipsit cu desăvarşire.

In cei 50 de ani de PAC, au existat 8 comisari pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală: trei din Olanda, doi din Danemarca şi cate unul din Italia, Austria şi Luxemburg, iar actualul comisar este din Romania. Toţi au susţinut că este nevoie de viziune pe termen lung. Romania a avut în ultimii 8 ani 10 miniştri ai agriculturii şi, dacă faci o medie, revin aproximativ 240 de zile pentru un mandat de ministru. Intr-un timp atat de scurt nu poţi avea o strategie”, a susţinut dl Steriu.

Finanţare mai consistentă şi predictibilitatea politicii

Avantajele pe care fermierii romani le-au caştigat datorită Politicii Agricole Comune şi care au fost amintite de preşedintele comisiei sunt finanţarea mai consistentă şi predictibilitatea politicii.

„Pentru agricultorii romani, Politica Agricolă Comună a adus mai mulţi bani. Faţă de anul 2004, se acordă de 4 ori mai mulţi bani. Este adevărat că aceştia nu sunt la acelaşi nivel cu cei pe care ii primesc cei din vechile state membre. Este o politică predictibilă, nu mai trebuie să schimbăm fiecare prioritate de la un an la altul, iar acest aspect este unul bun, insă nu rezolvă decat partea de investiţii în agricultură. Făcand o analiză, privind caţi bani se acordă pentru investiţii şi caţi se folosesc, concluzia este că suntem deficitari la acest capitol”, a menţionat dl Steriu.

Fărâmiţarea terenurilor agricole şi lipsa asocierii

Potrivit preşedintelui comisiei prezidenţiale pentru politici agricole, parteneriatul cu Uniunea Europeană este precum „o sabie cu două tăişuri”. „Rău este că după 5 ani de PAC, prin ridicarea protecţiei vamale în ianuarie 2007, Romania a importat cu 1 mld. euro mai multe produse alimentare şi acest import creşte în continuare.

Ne minţim singuri cand spunem că balanţa comercială privind importul şi exportul de produse agroalimentare este echilibrată, pentru că noi exportăm materii prime şi importăm produse finite. Dacă am face precum Polonia, să importăm materii prime, după care să le prelucrăm, aş spune că am fi inteligenţi. PAC nu rezolvă nici problema celor 3 milioane de fermieri care incearcă să supravieţuiască cu un hectar de teren agricol şi nici pe cea a populaţiei imbătranite din mediul rural.

Nu rezolvă problema făramiţării terenurilor agricole - soluţia comasarii ar trebui s-o găsim noi, iar dacă vrem să creştem valoarea terenurilor, aşa cum afirmă ministrul Agriculturii, atunci ar trebui să facem ceva, cum ar fi să dăm titluri de proprietate şi să rezolvăm problema cadastrului, iar aici Comisia Europeană poate să ne sprijine. PAC, atat cea veche, cat şi cea nouă, nu ne va rezolva nici problema TVA de 24% la alimente. Vom avea in continuare aceeaşi evaziune fiscală dacă nu vom găsi o măsură, oricat de dură, pentru reducerea acesteia.

De asemenea, nu ajută suficient asocierea fermierilor, de care vorbim de 20 de ani şi care nu se poate face, cel puţin cu instrumentele găsite pană acum. Avem zeci de asociaţii, dar şi cateva milioane de fermieri independenţi”, a afirmat dl Steriu. Cu privire la liberalizarea pieţei terenurilor agricole, preşedintele comisiei prezidenţiale a susţinut prelungirea perioadei de tranziţie şi modificarea tratatului de aderare astfel încât cumpărarea de către străini a terenurilor agricole să fie interzisă.

„Trebuie să luăm măsuri urgente, să găsim orice cale pentru a modifica tratatul şi să prelungim perioada de tranziţie cu cel puţin 3 ani, aşa cum au făcut-o cei din Ungaria, Letonia şi alte ţări. Cred că este o problemă de interes naţional, care trebuie tratată ca o primă prioritate şi m-am bucurat cand comisarul Dacian Cioloş a spus că putem conta pe sprijinul său”, a menţionat în incheiere dl Steriu.

Ana MUSTĂŢEA

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE