REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Porumbul: o piata tensionata si un disponibil in scadere

15/9/2012

0 Comments

 
Porumbul: o piata tensionata si un disponibil in scadere - Agrimedia.ro
Matthieu ÇALDUMBIDE, responsabil de misiune pe probleme economice şi pieţe în cadrul AGPM (Asociaţia Generală a Producătorilor de Porumb - Franţa)

Situaţia producţiei de porumb din Statele Unite, principalul exportator mondial, bulversează pieţele, în timp ce canicula şi seceta din vară şi-au lăsat amprenta asupra întregii suprafeţe cultivate cu porumb din Europa Centrală şi de Est. Matthieu CALDUMBIDE, responsabil de misiune pe probleme economice şi pieţe, ne oferă analiza domniei sale în acest sens.



Porumbul: o piata tensionata si un disponibil in scadere - Agrimedia.ro
77,4 q/ha în Statele Unite
Situaţia porumbului american s-a deteriorat din nou în ultimele săptămâni, alimentând tensiunea observată deja la nivelul cursurilor mondiale la finele lunii iunie. Aşa cum s-au aşteptat şi agenţii economici, USDA (Departamentul Agriculturii al SUA) şi-a revizuit sensibil estimările de producţie pentru porumbul american, semnalând o tendinţă de scădere în acest sector, estimând o creştere a procentului suprafeţelor abandonate (9,1 % din suprafeţele însămânţate) şi o reducere a producţiilor medii, la 77,5 q/ha (de la 91,6 q/ha în iulie). Producţia medie obţinută astfel ar trebui să ajungă în punctul cel mai scăzut din 1995 (71,2 q/ha). Producţia Statelor Unite este estimată la 274 milioane de tone, în scădere cu 40 milioane de tone faţă de producţia anului 2011, dar mai ales cu 100 milioane de tone sub estimările publicate de USDA în luna iunie. Prin urmare, de acum înainte rămâne de restabilit echilibrul producţiei americane pentru campania următoare. Fără nimic pe stoc la începutul campaniei, numai o reducere semnificativă a consumului poate permite încheierea campaniei cu un bilanţ echilibrat. Astfel, agenţia americană reduce utilizările de porumb în furajarea animalelor (la 105 milioane de tone), dar şi necesarul din sectorul etanolului (114 milioane de tone, faţă de 128 milioane de tone în 2011-2012). Totuşi, Departamentul Agriculturii al SUA nu ridică problema menţinerii mandatului etanolului pentru 2012 şi 2013, cum ar dori crescătorii americani, sprijiniţi de mai mulţi senatori. Scăderea din sectorul porumbului reflectă încetinirea producţiei de etanol - constatată de la începutul anului - şi impactul pe care l-ar putea avea preţurile actuale ale porumbului în lunile următoare. Prin vocea preşedintelui ei, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură şi-a exprimat dorinţa ca producţia de etanol din Statele Unite să fie suspendată. Pe de altă parte, procesatorii şi producătorii de porumb îndeamnă autorităţile să aştepte sfârşitul recoltei, înainte de a lua toate deciziile care ar putea avea consecinţe grave asupra evoluţiei sectorului. Disponibilul de export american s-ar putea reduce din ce în ce mai mult în campania 2012-2013. USDA avansează o cifră de 33 milioane de tone, cel mai slab nivel înregistrat în ultimii 19 ani. Mai mult, conform estimărilor, Statele Unite nu vor reprezenta mai mult de 35 % din schimburile comerciale internaţionale.

O situaţie dificilă în Europa Centrală şi de Est
În majoritatea ţărilor est-europene, condiţiile meteorologice din această vară au fost extrem de dure pentru porumb. Astfel, temperaturile au atins 40°C în lunile iulie şi august, în paralel cu absenţa precipitaţiilor. Aceste condiţii meteorologice au afectat puternic culturile de porumb din România, Ungaria, Bulgaria, Slovacia, Ucraina, Rusia şi zona balcanică. Deşi recoltarea nu a început încă, este totuşi sigur că creşterea suprafeţelor de porumb în 2012, în această parte a Europei, nu va aduce după sine o creştere a producţiei; ci, dimpotrivă, s-ar putea să asistăm chiar la o scădere a acesteia. La ce ne putem aştepta în urma acestei deteriorări a producţiei de porumb din toată lumea? Pusă în faţa colapsului porumbului american, USDA mizează pe o reducere a schimburilor comerciale şi pe preluarea unor ponderi de piaţă de către exportatorii sud-americani (Brazilia şi Argentina). USDA se aşteaptă, efectiv, la o creştere a suprafeţei însămânţate, în special în Argentina (+ 5%) - în timp ce bursa din Buenos Aires anunţă o scădere a suprafeţei de porumb de 20%! Vom afla verdictul la sfârşitul lunii, o dată cu începerea însămânţărilor.

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE