REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Picture

Povestea unei afaceri de succes

11/4/2012

1 Comment

 
Povestea unei afaceri de succes - Agrimedia.ro
După ce a locuit 15 ani în Germania, dl Cornel Stroescu s-a decis să se întoarcă în ţară împreună cu familia pentru a începe o afacere în agricultură. În anul 2008 a reuşit să pună bazele societăţii Hastro Şovarna SRL şi cu un singur tractor, marca John Deere, luat la mâna a doua, a început să lucreze cele 100 de hectare dispersate pe raza judeţului Mehedinţi. În doar câţiva ani, parcul tehnic s-a mărit, iar suprafaţa fermei a ajuns la 1.500 ha.

Încă de la început, dl Stroescu a apelat la bănci, convins fiind că nu-şi va putea dezvolta afacerea prin mijloace financiare proprii. „La bănci am fost din primul an. Dacă vroiam ca ferma mea să crească, pe cont propriu era imposibil. Pentru a fi credibil, am lucrat întotdeauna legal şi toată producţia agricolă se regăseşte în acte. Băncile au avut încredere în mine când suprafaţa şi producţiile agricole au crescut, iar bilanţul arăta faptul că am lucrat pe profit”, a afirmat administratorul societăţii.

O mare parte din tehnica agricolă pe care a achiziţionat-o este în leasing şi, după cum recunoaşte acesta, tot câştigul l-a investit în ferma agricolă. „Până de curând am stat cu chirie într-un apartament modest. Nu am investit în maşini scumpe sau case mari, în schimb am investit în utilaje. Când am început activitatea, aveam un singur tractor, iar acum administrez 1.500 ha, pe care le lucrez cu 6 tractoare performante. Deţin tractoare din mărcile Fendt, John Deere, JCB şi Deutz. Am două tractoare Fendt, nou achiziţionate, de 360 CP. Am două combine Claas şi Fendt, două semănători noi, Horsch şi Maschio Gaspardo, iar anul viitor vreau să mai cumpăr o semănătoare Horsch pentru culturile prăşitoare”, a declarat dl Stroescu.

„Pentru că sunt client vechi şi cu un istoric bun al firmei, la ultima finanţare firma de leasing a renunţat la comisionul de acordare, a cerut un avans de 5%, iar perioada de graţie este de 6 ani”, a afirmat administratorul societăţii. Valoarea utilajelor cumpărate în leasing se ridică la 750 mii de euro, iar la ratele plătite către bancă s-a mai adăugat încă una, deoarece are în plan construcţia de silozuri. „În total, voi plăti rate anuale de circa 200 mii euro. În privinţa silozului, am depus un proiect finanţat din fonduri europene, în valoare de 1,2 milioane de euro, iar capacitatea de stocare va fi de 8.000 de tone. Sunt în discuţii cu cei de la Neuero, care ar putea să-mi acorde finanţare cu o dobândă fixă de 5,5%”, a spus dl Stroescu. A apelat la bănci pentru a-şi dezvolta afacerea, cu toate că în România dobânzile sunt mult mai mari decât cele practicate în alte state membre. „În Germania, dobânda pentru achiziţia de utilaje agricole noi şi second nu depăşeşte 4%”, susţine fermierul. Din fire optimist şi hotărât, dl Stroescu a întreprins şi alte acţiuni care depăşesc perimetrul exploataţiei sale agricole.

„Când am venit în ţară şi m-am apucat de agricultură nu am ştiut ce rol important pot avea asociaţiile de agricultori. Iniţial, am vrut să înfiinţez o organizaţie în ideea de a cumpăra împreună cu ceilalţi fermieri inputurile necesare, de a vinde producţiile agricole şi, nu în ultimul rând, de a ne informa şi de a ne împărtăşi experienţele din activitatea agricolă. Pe parcurs am văzut că aceste asociaţii sunt necesare, în special pentru cei care doresc să implementeze proiecte pentru accesarea banilor europeni. La depunerea unui proiect este nevoie să prezinţi şi o adeverinţă care dovedeşte că faci parte dintr-o formă asociativă. Asociaţia Producătorilor Agricoli am înfiinţat-o în anul 2010 şi, sub aspectul suprafeţei, numără circa 45 de mii de hectare, pentru că s-au înscris agricultori şi din judeţele învecinate. Sunt de părere că interesul agricultorilor este comun şi numai uniţi putem face ceva.”

O altă iniţiativă a administratorului societăţii Hastro Şovarna SRL este aceea de a pune bazele unei organizaţii a utilizatorilor de apă: „Am depus actele necesare, iar acum aştept hotărârea. Vrem să preluăm staţiile de pompare şi canalele pentru a le reabilita. Intenţionez să depun un proiect pe Măsura 125, pentru a moderniza aceste sisteme de irigaţii, pentru că altfel efortul financiar ar fi mult prea mare şi ne-ar depăşi. Avem pe canal o staţie de pompare care ne-ar putea oferi posibilitatea să irigăm circa 15 mii de hectare, iar costurile cu irigarea culturilor nu ar fi foarte mari, deoarece avem Dunărea aproape şi este treapta I de pompare. Ştiu că odată aceste sisteme de irigaţii funcţionau, însă cel mai mult mă lupt cu percepţia care există, în sensul că nu se dă nici o speranţă că sistemele pot fi reabilitate. Aş vrea să demonstrez că se poate, însă important este să se şi vrea acest lucru şi să fim uniţi”.

Potrivit dlui Stroescu, la nivelul judeţului Mehedinţi se pot implementa proiecte susţinute din fonduri europene pentru construcţia de abatoare, de fabrici de procesare a laptelui sau depozite pentru legumicultori. „Sunt optimist şi realist că se pot face multe lucruri, aşa cum cred că acele sisteme de irigaţii pot fi reabilitate”, a mai afirmat administratorul exploataţiei agricole. Planurile sale de viitor nu se opresc aici, fiind în discuţii pentru preluarea unei crescătorii de găini ouătoare, care are o capacitate de 10 mii de capete. Cele 1.500 ha din cadrul fermei sunt cultivate cu grâu, rapiţă, floarea-soarelui şi porumb.

În privinţa anului agricol care a început, administratorul societăţii este de părere că va fi unul dificil: „2011 a fost un an agricol bun, însă acesta a început cu pierderi. Cultura de rapiţă înfiinţată în toamnă pe o suprafaţă de 200 ha este calamitată 100% şi trebuie întoarsă. Grâul cultivat pe 510 ha are nevoie de precipitaţii pentru că altfel va fi afectat, nu a mai înfrăţit şi cred că în acest an producţiile vor fi la jumătate faţă de cele obţinute anul trecut”, a spus dl Cornel Stroescu.

Ana MUSTĂŢEA
1 Comment
Ceapa Procesata link
27/4/2012 00:36:33

Desi nu sunt adeptul creditelor bancare, trebuie sa recunosc ca asemenea exemple de succes ar trebui sa umple absolut toate formele de mass media pentru ca lumea sa afle cat de importanta este aceasta bransa a economiei, si anume, Agricultura.

Reply

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE