REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Povestea unei ferme zootehnice din Ardeal (2)

15/4/2022

0 Comments

 
Picture
​Echipa de comunicare a Titan Machinery a dorit să surprindă momentul în care fermierii își fac planuri și au ajuns la un tânăr agricultor din județul Cluj, care s-a simțit confortabil în a relata întreaga sa poveste. Inteligent, ambițios aproape de limita încăpățânării, la numai 40 de ani, Leo Labancz a reușit să dezvolte de la zero o fermă zootehnică complexă, de cca. 500 de vaci de carne și peste 1000 de oi. Și asta nu e tot, pentru că exploatează în regie proprie pășuni pe o suprafață totală de 1700 de hectare. Domnia sa a fost încântată să ne fie gazdă în ferma sa din localitatea Fodora, unde ne-a împărtășit, așa cum un ardelean știe să o facă, multe dintre poveștile sale.
În ceea ce privește zootehnia, care este procesul de exploatare? Aveți de gând să vă dezvoltați și mai mult?
Momentan nu prea am vândut, doar foarte puțin pentru reproducție. Am avut puține mame, am avut mult tineret și am în continuare mult tineret, care acum trebuie să fete prima oară, să intre pe producție. În total, în acest moment avem în jur de 100 de mame, 60-70 de viței mici și juninci tinere cu vârsta de până la 2 ani.
Vreau să ajung să țin 600-700 de capete, deși este foarte greu pentru că sunt foarte scumpe și durează câțiva ani să poți să le înmulțești să cumperi să le aduci să te ocupi de ele. Există cerere pentru ele, numai să ai ce vinde, altfel nu este problemă. Problema este să ai ce să vinzi.
Numărul de oi nu mai vreau să-l măresc. Am avut 1500-1600 până la 2000. Dar nu mai vreau pentru că nu am cu cine și nu mai am timp fizic să mă ocup de toate.
 
„Dacă nu începi cositul până pe 15 mai și începi o lună mai târziu, ți-a dat peste cap tot ciclul și pierzi o coasă care este foarte importantă.”
Picture
​Simțiți că statul vă ajută?
Noi primim subvențiile, dar dacă tragem o linie, nu acoperim cheltuielile fermei. Dacă ai 5 angajați plătiți cu carte de muncă, ajungi la 6000 RON cu un angajat. Iar dacă ar fi 6 oameni, ar fi 30000 RON pe lună. Și dacă calculați pe un an întreg sunt 180.000 RON doar oamenii. Și dacă mai pui și arenda și motorina ai ajuns la cheltuială de 200.000€ pe an.
Pe lângă aceste lucruri sunt multe alte cheltuieli. Doar din subvenție nu poți să supraviețuiești. Trebuie să produci. Dacă nu ai avea angajați și nu ai investi, e ok, dar noi tot ceea ce am încasat din subvenții am reinvestit. 
Picture
​Cum descrieți vremea și condițiile meteo de aici din zonă?
În ultimii ani a fost problemă. Am început târziu cositul. A plouat până în 18 iunie și trebuia să ne apucăm de coasă în 15 mai. Și am întârziat o lună cu lucrările și totul s-a decalat până în toamnă.
Dacă nu începi cositul până pe 15 mai și începi o lună mai târziu, ți-a dat peste cap tot ciclul și pierzi o coasă care este foarte importantă. Aceasta a fost problema cea mai mare. Când plouă, plouă o lună în continuu, când nu plouă, nu plouă deloc. 
Picture
Ce producții anuale aveți? Considerați că este de ajuns?
În medie, pe an facem în jur de 5000-6000 de baloți. Teoretic puteam să fac și mai mulți, dacă mă lasă vremea, timpul și personalul. E bine să ai întotdeauna utilaje de rezervă.
În plus e bine ca la orice utilaj să ai rezervă, fie că ești în campanie și s-ar strica, de exemplu un rulment sau o curea, sau ai nevoie de o piesă micuță și se întâmplă să nu fie pe stoc și să dureze 3-4 zile, să nu fie nevoie să stai pe loc - îl pui pe celălalt în locul lui.
 
„Cu vaca de carne este un business pe cca. 5 ani, îl cumperi acum, până îți crește, până se montează, până îți fată, până îți crește produsul, ai nevoie de 3-4 ani să intri pe producție.”
Picture
​Care este viziunea dumneavoastră pe termen lung?
M-am gândit să cumpăr doar tractoare noi, pentru că încerc să fiu ca în Germania, la fiecare 4-5 ani să schimb utilajele, să am doar utilaje noi în tot acest interval.
Așa mi-am propus, momentan așa am făcut. Acum se pierde puțin dacă le cumperi noi și le vinzi, dar decât să am neplăceri să rămân în campanie cu tractoarele pe câmp fără să poți să-ți continui lucrările, cum pățește de obicei foarte multă lume, mai bine le cumperi noi.
Sunt sisteme de finanțare foarte bune, cu dobânzi foarte mici, Titan oferă mulți ani de garanție, iar atunci eu zic că este ok să le cumperi noi, le plătești în 4-5 ani, le vinzi, îți cumperi altele, așa cum se face de fapt în străinătate. Străinii le țin 4-5 ani și își cumpără altele noi, noi le cumpărăm de la ei la mâna a doua și ni se strică nouă.
Eu aș vrea să procedez altfel să le vând pe cele exploatate de noi-nouțe și să continui să-mi cumpăr numai noi-nouțe.
Picture
​Ce sfaturi aveți pentru cei tineri care vor să intre în agricultură?
Să le placă și să aibă ambiție. Orice lucru dacă nu-l faci cu drag e greu, în orice domeniu. Dacă mergi la serviciu numai pentru bani, atunci nu este în regulă.
Nu banii sunt totul.
Este greu începutul pentru că totul este scump. Primul lucru trebuie să-ți placă, al doilea e să ai terenul unde să faci și ceva bani de investiții. Secretul este să nu renunți niciodată și să nu te sperii că este nevoie sa lucrezi weekend-urile, sărbătorile sau că plouă sau ninge.
Cu vaca de carne este o afacere foarte grea. Cu vaca de carne este un business pe cca. 5 ani, îl cumperi acum, până îți crește, până se montează, până îți fată, până îți crește produsul, ai nevoie de 3-4 ani să intri pe producție. În această perioadă trebuie să te poți auto-susține.
Dar, în general, trebuie să continui să faci ceea ce ți-ai propus. Dacă dai înapoi la primul hop sau la prima greutate, te oprești și îți spui „vai ce mă fac”, nu prea poți să faci în viață multe.
Acesta este punctul meu de vedere. Acum mulți abandonează. Mulți au început cu agricultura, mulți au avansat. Sunt și perioade bune și perioade mai grele în care nu trebuie să renunți.
Picture
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE