REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Picture

Pregatirea patului germinativ cu utilajele Maschio Gaspardo

15/7/2014

0 Comments

 
Picture
Dr. ing. Sorin-Tiberiu BUNGESCU, USAMVB Timişoara

Grupul italian Maschio Gaspardo s-a impus în ultimii ani pe piaţa de maşini agricole din Europa prin realizarea unor cultivatoare şi combinatoare performante din punctul de vedere al calităţii şi al fiabilităţii, folosite cu precădere pentru pregătirea patului germinativ în vederea semănatului. Acestea sunt echipate cu diferite organe de lucru (colţi, săgeţi, gheare, discuri etc.), care acţionează succesiv asupra stratului superior al solului, efectuând mărunţirea, afânarea şi netezirea acestuia. Ele pot lucra în agregat şi cu o semănătoare astfel încât, la o singură trecere, să se efectueze două operaţii, ducând astfel la o reducere substanţială de combustibil şi de timp.
Organele de lucru cu care sunt echipate combinatoarele de la Maschio se aleg în funcţie de condiţiile de lucru, şi anume: tipul solului, gradul de mărunţire rezultat în urma arăturii etc. Acestea au fost realizate astfel încât să se ataşeze şi detaşeze uşor de la baza energetică şi în timpul transportului pe drumurile publice să li se poată reduce gabaritul. Ele pot fi trecute uşor din poziţie de lucru în poziţie de transport şi invers prin intermediul unor cilindri hidraulici. În timpul lucrului, acestea se adaptează cu uşurinţă gradului de denivelare a solului.

În cele ce urmează vom prezenta câteva variante care au confirmat în ultimul timp şi pe piaţa din România.

Combinatorul GRATOR este folosit pentru pregătirea patului germinativ în vederea semănatului şi poate să fie dotat cu organe de lucru de tip „daltă“ (GAMMA) sau „săgeată“ (DELTA), susţinute de cadru prin intermediul unui suport de tip elastic. Este dotat cu patru rânduri de organe active. Numărul organelor active este de 25 la varianta 250, 29 la varianta 300, 46 la varianta 450, 61 la varianta 600, 91 la varianta 900 şi 121 la varianta 1200. Acesta este realizat pentru lăţimi de lucru de 2,5, 3, 4,5, 6, 9, şi 12 m. Lucrează în agregat cu tractoare, având puterea cuprinsă între 70 şi 340 CP, în funcţie de tipul cultivatorului şi de tipul de sol pe care urmează să lucreze. Adâncimea maximă de lucru la care poate lucra este de 10 cm. În faţă, combinatorul este dotat cu o bară de nivelare reglabilă pe înălţime. Combinatorul Grator este dotat cu un sistem de prindere la baza energetică în trei puncte, categoria a II-a, pentru versiunile 300, 450 şi 600, şi cu o timonă cu bară în două puncte, categoria III/IV, pentru versiunile 900 şi 1200. Pentru versiunile 900 şi 1200 se pune la dispoziţia fermierului şi un cărucior pentru transport. Tot în cazul acestor variante apar şi roţile de adâncime. La variantele care depăşesc 3 m, cadrul este pliabil, realizat din module. Trecerea din poziţia de lucru în poziţia de transport şi invers se face prin intermediul unor cilindri hidraulici acţionaţi de la instalaţia hidraulică a tractorului. Lucrează în agregat cu un tăvălug dublu cu bare, tip „colivie“, cu diametrul de 300 mm pentru variantele de 2,5, 3, 4,5 şi 6 m şi de 400 mm pentru variantele de 9 şi 12 m. Acesta este dotat şi cu un set de lumini pentru timp de noapte şi cu tăbliţe de avertizare.

Combinatorul IENA
de tip cu cadru fix, o nouă realizare a grupului italian, se foloseşte pentru pregătirea patului germinativ în vederea semănatului. Lăţimea de lucru poate fi de 3 sau 4 m, lucrează la adâncimi de până la 10 cm, iar numărul de organe active poate fi de 18, 24, 27 sau 36. Acestea din urmă pot fi montate pe două sau trei rânduri (deci are două sau trei secţii de organe active), fiind de tip cu suport arc. Organul de lucru propriu-zis (sapă) poate fi de tip GAMMA sau DELTA - tip săgeată. Acesta poate lucra în agregat cu trei tipuri diferite de tăvălugi, şi anume: Packer, de cauciuc şi flanşat, toate fiind cu diametrul de 500 mm. În faţă, acesta este dotat cu o bară nivelatoare, de tip cu dinţi, iar în spate este montat un tăvălug folosit pentru tasarea stratului superficial al solului, lucrare prin care se micşorează gradul de afânare realizat prin lucrările anterioare, mărunţirea bulgărilor, distrugerea crustei şi netezirea suprafeţei solului şi tăvălugirea culturilor agricole. Lucrează în agregat cu un tractor, având puterea cuprinsă între 75 şi 150 CP. Sistemul de prindere al combinatorului este în trei puncte, de categoria a II-a. În lateral sunt montate apărători pentru reţinerea bulgărilor aruncaţi de către organele active în zona de lucru şi eliminarea posibilităţii aruncării acestora în zona nelucrată. Totodată, se delimitează astfel şi zona lucrată de zona nelucrată. Combinatorul IENA poate să lucreze în agregat şi cu semănătoarea Gaspardo, tip „DAMA“, astfel încât la o singură trecere să se realizeze atât pregătirea patului germinativ, cât şi semănatul. În faţă se montează o pereche de scormonitori de urmă (două la număr), cu bolţ reglabil şi ştift de siguranţă, pentru urmele tractorului.

Combinatorul „GRANCHIO“, cu lăţimea de lucru de 6 m, adâncimea de lucru de 10 cm, este dotat cu un sistem modulat, trecerea din poziţia de lucru în poziţia de transport şi invers făcându-se cu ajutorul unor cilindri hidraulici acţionaţi de la instalaţia hidraulică a tractorului. La tractor este nevoie de cel puţin două distribuitoare hidraulice. Gabaritul stradal este de 2,5 m. Organele active sunt de tip „daltă“ şi sunt susţinute pe cadru de către un suport elastic. Numărul acestora este de 25. Greutatea acestuia este de 4.850 kg. Reglarea grupului port-arcuri (port-organe active elastice) la adâncimea de 10 cm se face manual. Combinatorul Granchio este ataşat la baza energetică prin intermediul unei timone cu bară în două puncte, categoria III/IV. Acesta mai este dotat cu o bară de nivelare de tip cu dinţi, reglabil pe înălţime, tăvălug-colivie (cu bare) anterior şi posterior, cu diametrul de 50 cm, set de lumini şi tăbliţe de avertizare. Acest tip de combinator poate lucra în agregat cu tractoare cu puteri cuprinse între 200 şi 250 CP, în funcţie de tipul solului. Pentru transport se pune la dispoziţia fermierului şi un cărucior rabatabil telescopic. Combinatorul este dotat şi cu un sistem de prindere a semănătorii, în cazul în care dorim să efectuăm pregătirea patului germinativ şi semănatul la o singură trecere.

Cultivator TERREMOTO GRUBBER
, care are două rânduri de organe active tip săgeată, lucrează în agregat cu un tăvălug cu bare, la o adâncime de lucru care poate varia între 15 şi 20 cm şi încorporează în sol resturile vegetale. Lăţimea de lucru poate varia între 2,3 m şi 6 m, în funcţie de tipul cultivatorului. Numărul organelor active este de 5 la varianta 230, 7 la varianta 300, 11 la varianta 450 şi 13 la varianta 400. Ancora la acest cultivator este diferită faţă de concurenţă, fiind rezultatul unui proiect de câţiva ani. Această variantă este de tip cu cadru fix. La varianta pe trei rânduri se poate schimba dalta, menţinând ancora, la varianta pe două rânduri nu se poate schimba dalta, iar ancorele sunt de mai multe feluri, în funcţie de diferitele tipuri de sol, variantele de 3 şi 3,5 m lăţime de lucru sunt cu cadru fix, iar varianta de 4,5 m este cu cadru rabatabil. Cultivatorul se utilizează în agregat cu un tăvălug: simplu colivie, dublu colivie, cu inele, Packer sau cauciuc. Reglarea tăvălugului se face prin intermediul bolţurilor. Sistemul de siguranţă poate fi de tip cu bolţ de forfecare sau cu arcuri pentru terenurile cu pietre. Ataşarea se face în trei puncte, categoria III. Acesta este dotat cu un rând de discuri pentru acoperire cu diametrul de 460 mm. Discurile laterale sunt de tip „telescopice“ şi se pot regla. El este dotat şi cu un set de lumini pentru timp de noapte şi cu tăbliţe de avertizare.

Cultivatorul TERREMOTO 3
, care are trei rânduri de organe active tip daltă, lucrează în agregat cu un tăvălug cu bare, la o adâncime de lucru care poate varia între 15 şi 25 cm. Acesta încorporează în sol resturile vegetale. Lăţimea de lucru poate fi de 2,3, 3 sau 3,5 m, în funcţie de tipul cultivatorului. Numărul organelor active poate fi 7, 10 sau 12. Acestea din urmă sunt realizate dintr-un material de calitate care să reziste în timp la solicitările din sol. Cultivatorul se utilizează în agregat cu un tăvălug: simplu colivie, dublu colivie, cu inele, Sterntiller tandem, Packer sau cauciuc, cu diametrul de 600 mm. Secţia este dotată cu sistem de siguranţă „cu bolţ de forfecare“ sau „cu arcuri“ pentru terenurile cu pietre. Se pretează pentru tractoare cu puteri cuprinse între 70 şi 180 CP, în funcţie de tipul cultivatorului. Prinderea la baza energetică se face prin sistemul în trei puncte, categoria a III-a. Deflectoarele sunt montate în X şi sunt folosite pentru amestecarea intensivă a resturilor vegetale. Bara nivelatoare este de tip „cu discuri“. Discurile laterale sunt de tip „telescopice“. Acesta este dotat şi cu un set de lumini pentru timp de noapte, cu tăbliţe de avertizare şi poate să lucreze până la 10 km/h.

Pe lângă varietatea şi fiabilitatea gamei de cultivatoare şi combinatoare, Serviciul de Finanţare Maschio Gaspardo România a pregătit pentru fermieri o nouă finanţare, în colaborare cu Unicredit Bank. Această finanţare are drept caracteristică principală dobânda zero pentru clientul final.

Această campanie se desfăşoară până la data de 31 decembrie 2014 şi cuprinde mai multe game de produse. Din următoarele ediţii ale revistei „Agrimedia“ veţi putea afla mai multe detalii despre această campanie.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE