REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Prelucrarea solului cu utilaje complexe

15/5/2020

0 Comments

 
Picture
Fermierii adoptă, în funcţie de dotarea tehnică, diferite tehnologii de prelucrare a solului. 
Ferestrele scurte pentru pregătirea patului germinativ şi seceta din ce în ce mai frecventă i-au determinat să facă investiţii în utilaje mai complexe, care permit reducerea numărului de treceri, creşterea randamentului, scăderea consumului de combustibil şi, mai ales, scurtarea timpului necesar pentru prelucrarea solului astfel încât semănatul să aibă loc atunci când condiţiile sunt prielnice. Pentru a afla mai multe despre modalităţile avantajoase de prelucrare a solului, am solicitat informaţiile necesare lui Andrea Tomaselli, directorul firmei Tomit Agri Macchine.

Se apropie sezonul prelucrării solului pentru semănăturile de toamnă şi ca atare ar fi bine să discutăm puţin despre utilajele necesare pregătirii patului germinativ. După cum se ştie, sunt trei curente în acest sens: convenţional, minimum-tillage şi no-tillage. Ca urmare a condiţiilor din ultimii ani (perioade propice scurte, lipsa apei din sol), varianta minimum-till a început să câştige teren datorită rapidităţii şi complexităţii lucrărilor rezultate printr-o singură trecere. Prelucrarea minimum-till se poate face în două feluri: „vertical tillage“ şi „conventional tillage“.

Pus în vânzare la începutul anilor '90, cultivatorul Max-Chisel produs în Statele Unite ale Americii de compania Great Plains, mai puţin cunoscut, este probabil primul utilaj apărut din această categorie, a cultivatoarelor complexe, şi în mod sigur promotorul sistemului „vertical tillage“.

Max-Chisel este un utilaj primar, agresiv, construit pentru a asigura o fracturare uniformă a solului. Construit pe o platformă extrem de solidă, Max-Chisel are în dotare două rânduri de discuri exclusiv concave, patentate şi denumite Samurai Edge. Discurile înlătură agresiv rădăcinile, tăindu-le şi apoi încorporându-le în primii 10-20 cm, împingându-le către sol pentru a accelera procesul de descompunere. Discurile cu diametrul de 61 cm, montate pe braţe individuale şi cu spaţiere de 38 cm, asigură o degajare uşoară a resturilor vegetale. Rulmenţii fără gresare sunt încastraţi în suporţi turnaţi, sigilaţi cu şase garnituri pentru a menţine vaselina înăuntru şi praful afară. Ancorele spaţiate la 38 cm lucrează împreună pentru a prelucra (primul rând de ancore având o distribuţie specifică pe cadru) şi a afâna solul (cel de-al doilea rând de ancore graţie geometriei speciale şi aşezării în linie a acestora sparge hardpanul şi afânează solul), nivelându-l şi păstrându-i profilul prelucrat atât pe orizontală, cât şi pe verticală. Când este echipat cu ancore Heavy-Duty cu auto reset acest utilaj „hibrid“ prelucrează solul la o adâncime de până la 35 cm, iar rezultatul prelucrării solului la suprafaţă este mai bun decât cel obţinut cu un disc greu. Ancorele pot flota, ele lucrând la adâncimea setată sau pot fi excluse. Tăvălugul tocător posterior, plasat în spatele fiecărei ancore, împinge solul prelucrat înapoi în tranşeu, efectuând o sigilare a acestuia. Astfel se diminuează efectul de evapotranspiraţie, se păstrează profilul vertical lăsat de ancore şi se toacă eventualele resturi vegetale rămase la suprafaţă. Pentru soluri grele este disponibil încă un tăvălug compactor. Max-Chisel este disponibil în două variante rigide, cu lăţimi de lucru de la 3,5 până la 4,5 metri şi alte două variante cu închidere hidraulică de 5 şi 6 metri. Toate au caracteristica standard de ajustare hidraulică a secţiilor de discuri pentru controlul adâncimii, ancore Heavy-Duty cu o forţă de penetrare de aproximativ 1,200 kgf la o adâncime de 30-35 cm. Cultivatorul prelucrează solul mai agresiv decât oricare utilaj tradiţional şi lasă o suprafaţă foarte bine nivelată, permiţând unui utilaj de ultimă trecere precum DiscoVator sau Turbo Max, să finiseze în faţa semănătorii de precizie în cazul prăşitoarelor, iar în cazul înfiinţării cerealelor păioase se poate folosi imediat o semănătoare complexă, precum Spartan.

În concluzie, dacă luăm în considerare numărul de prelucrări (tăiere resturi vegetale, înglobare, prelucrare, afânare, tocare şi compactare) putem spune că acest utilaj este probabil cel mai complex din marea familie a cultivatoarelor agresive. Pe piaţa autohtonă, produsele marca Great Plains, din care face parte şi cultivatorul Max-Chisel, sunt puse la dispoziţie de către importatorul oficial Tomit Agri Macchine.


Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE