REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Prelucrarea verticală a solului cu utilajele Great Plains

1/11/2019

0 Comments

 
Picture
Poate nu mulţi cunosc faptul că unele tehnologii de prelucrare a solului - cum este, spre exemplu, vertical-tillage - sau de însămânţare - cum este semănatul în rânduri gemene (Twin-row), au fost dezvoltate de compania americană Great Plains.
Pe piaţa românească, compania Great Plains este reprezentată de Tomit Agri Machine, care doreşte să aducă în atenţia fermierilor autohtoni anumite soluţii tehnologice pentru provocările pe care aceştia le întâmpină în procesul de producţie.

„În agricultură, şi mai ales în ultimii ani, este greu să faci previziuni. Suntem familiarizaţi cu dificultăţile pe care le au agricultorii pentru că şi noi am avut o fermă în România şi nu aveam certitudine asupra costurilor de producţie şi valorificării - mereu era un semn de întrebare. Vremea continuă să aibă un rol esenţial în agricultura românească şi de aceea dorim să ne axăm pe tehnologiile de prelucrare a solului care permit păstrarea apei în sol atunci când ea este necesară sau ajută la evitarea băltirii apei atunci când este prea multă. Noi suntem specializaţi pe tehnologia de prelucrare a solului, nu comercializăm tractoare sau combine, iar pentru noi Great Plains reprezintă un brand premium. În următoarea perioadă vom promova mai intens utilajele Max-Ghisel pentru prelucrarea solului şi Turbo-Max pentru managementul resturilor vegetale“, a afirmat Andrea Tomaselli, directorul firmei Tomit Agri Machine, în cadrul unei eveniment desfăşurat pe 4 octombrie a.c. în localitatea 1 Decembrie, judeţul Ilfov.

Ploaia căzută în acea zi nu a permis reprezentanţilor firmei să facă o demonstraţie practică - aşa cum era planificată, având loc doar prezentarea tehnică a utilajelor Great Plains. „Ieri am testat utilajele în condiţii foarte grele de lucru deoarece solul era foarte uscat, pentru că nu a plouat de luni întregi. În această perioadă fermierii nu au îndrăznit să intre în câmp cu utilajele de frică să nu le rupă. Pentru noi a fost o provocare şi suntem plăcut surprinşi de modul în care au lucrat utilajele noastre“, a mai spus Tomaselli. La întâlnirea cu fermierii au fost prezenţi şi reprezentanţii companiei Great Plains pentru Europa de Est şi România, respectiv Veselin Valev şi Alexandru Berghin.

O companie care dezvoltă tehnologii

„Compania Great Plains a fost înfiinţată în anul 1976 în Kansas (SUA), unde se află şi centura de porumb al Americii, şi ne mândrim cu faptul că suntem în top 3 companii producătoare de utilaje pe piaţa americană. Pe lângă utilajele destinate tehnologiei convenţionale de prelucrare a solului, în portofoliu avem şi utilaje pentru sistemele minimum-tillage (lucrări minime) şi no-tillage. Anumite linii tehnologice şi termeni care acum sunt în vogă sunt inventate de Great Plains. Noi nu producem simple utilaje, ci tehnologii. De exemplu, sistemul de însămânţare no-tillage cu triplu disc de la semănătorile de păioase, semănatul în rânduri gemene de la semănătorile de precizie, sistemul de prelucrare a solului în plan vertical (vertical-tillage), toate au fost dezvoltate şi puse în practică de Great Plains. O altă preocupare a noastră o reprezintă optimizarea procesului de fertilizare folosind o tehnică unică pentru hrănirea plantelor, respectiv aplicarea precisă a fertilizanţilor în timpul şi cantitatea dorite. Nu comercializăm utilaje standard, ci adaptate la nevoile fermierilor. Dacă un utilaj este util într-o anumită parte a lumii, poate să nu fie potrivit în alta. În ciuda acestui fapt, noi vindem utilaje în toată lumea, acoperim o piaţa foarte mare, şi asta pentru că suntem flexibili“, a precizat Veselin Valev.

Beneficii ale sistemului vertical-tillage

Tema evenimentului organizat la ferma Agrokaiser a constat în prezentarea tehnologiei verticale de prelucrare a solului şi a avantajelor acesteia. „Un teren poate să arate bine la suprafaţă, însă ceea ce are într-adevăr importanţă pentru fermieri este în interior. Ne interesează să restructurăm solul în plan vertical, fără a-l mobiliza înainte sau în lateral, şi să păstrăm conţinutul de humus şi bacteriile benefice în stratul pe care îl lucrăm. Ne interesează să evităm compactarea solului şi există o cifră magică în agricultură, respectiv 1.700 kilopascali, care reprezintă presiunea la care nici o rădăcină nu penetrează. Traficul de pe sol, utilajele convenţionale etc. creează o  compactare (hardpan). Nu sunt împotriva folosirii plugului, sunt zone unde este necesar; practic, revoluţia în agricultură a fost adusă de plug, însă modul său de lucru îi dezavantajează pe fermieri prin faptul că distruge structura solului, introduce seminţele de buruieni de la suprafaţă în interior, creând astfel rezerva de buruieni, şi îngroapă la adâncime nutrienţii aflaţi în stratul superficial, iar fermierii compensează acest lucru folosind fertilizanţi, ceea ce duce la costuri suplimentare. Ideea tehnologiei verticale este să evite toate aceste dezavantaje, iar beneficiile financiare sunt evidente“, a mai precizat reprezentantul companiei pentru Europa de Est.

„Utilajele destinate acestui sistem se deosebesc de celelalte prin faptul că fac o prelucrare pe verticală a solului: decompactează, taie şi înglobează pe verticală. Unul dintre avantajele sistemului este reducerea numărului de treceri - cel puţin cu una faţă de tehnologia convenţională de pregătire a terenului, ceea ce se traduce prin creşterea randamentului. Cu cât numărul de lucrări este mai mic cu atât consumul de motorină este mai scăzut şi timpul necesar pentru prelucrarea solului şi pregătirea lui pentru semănat este mai scurt“, a subliniat Lucian Stănescu, director pe zona de sud-vest a ţării în cadrul firmei Tomit Agri Machine. Sistemul de prelucrare a solului pe verticală permite maximizarea producţiilor deoarece îmbunătăţeşte capacitatea de infiltrare a apei, iar sistemul radicular al plantelor se poate dezvolta în profunzime, ajungând la apa şi nutrienţii necesari, generând astfel o cultură viguroasă capabilă să asigure producţii ridicate. Obiectivul sistemului vertical-tillage este de a elimina compactarea solului, de a sparge hardpanul şi de a preveni o tasare suplimentară a solului. Studiile efectuate în Statele Unite ale Americii, unde sistemul este aplicat la scară largă, arată creşteri semnificative ale producţiei. Conform unui studiu realizat de Farm Journal pe o perioadă de 5 ani, sporul mediu de producţie la cultura de porumb a fost de 815 kg/ha în sistem vertical-tillage comparativ cu cel convenţional.

Prezentarea utilajelor

Ideea evenimentului a fost de a fi prezentată o linie completă de utilaje destinate tehnologiei de prelucrare a solului pe verticală, pornind de la subsolier până la maşina de semănat. „Tehnologia verticală începe cu subsolierul, iar rolul lui este de a elimina toate efectele negative şi greşelile provocate de celelalte utilaje cu care s-a lucrat. Prin introducerea subsolierului în tehnologia convenţională de prelucrare a solului se poate obţine o creştere a producţiei cu până la 900 kg porumb/ha“, a susţinut Veselin Valev. Subsolierul are o adâncime de lucru de până la 40 cm, elimină compactarea solului cauzată de utilajele convenţionale, precum plugul, discurile şi cultivatoarele şi asigură o densitate uniformă cu o minimă disturbare la suprafaţă, fără a îngropa resturile vegetale. „Pentru a calcula adâncimea optimă de lucru trebuie să luăm în calcul jumătatea distanţei dintre ancore pentru a obţine o fracturare maximă a solului. Folosirea subsolierului ajută în principal la păstrarea apei în sol şi la drenaj“, a afirmat Alexandru Berghin, reprezentant Great Plains pentru România. Max-Ghisel este un utilaj primar, agresiv, construit pentru a asigura o fracturare uniformă a solului. Este format din două rânduri de discuri concave, patentate şi denumite Samurai Edge.

Discurile înlătură  rădăcinile, tăindu-le şi apoi încorporându-le în primii 10-15 cm de sol pentru a accelera descompunerea lor. Echipamentul prelucrează solul mai agresiv decât orice utilaj tradiţional, dar lasă o suprafaţă nivelată, permiţând unui utilaj de ultimă trecere, precum Turbo-Max, să finiseze solul în faţa semănătorii de precizie. Ancorele agresive cu autoreset din echiparea utilajului prelucrează solul pe verticală până la adâncimea de 35 cm şi îl restructurează. „Avantajul principal al utilajului este acela că realizează o pregătire preliminară a solului la o adâncime de lucru de 15 până la 35 cm, iar viteza optimă de deplasare este de 9-12 km/h. Discurile din faţă taie şi încorporează, iar ultima linie din fluxul tehnologic al utilajului este în plan vertical, având rolul de a sparge compactarea solului“, a menţionat Valev. În completare, reprezentantul companiei în România a afirmat că cele două baterii de discuri Samurai Blades sunt foarte ascuţite şi pot să încorporeze până la 85% din resturile vegetale rămase în urma unei producţii de porumb de 14 t/ha, într-o singură trecere.

Turbo-Max este la ora actuală cel mai vândut produs al companiei americane, patentat de Great Plains, şi oferă beneficii atât la pregătirea terenului în primăvară, cât şi în toamnă, la controlul resturilor vegetale. Este un utilaj versatil, putând fi folosit cu succes ca echipament secundar, pentru dezmiriştire, sau pentru pregătirea patului germinativ în vederea înfiinţării culturilor de plante prăşitoare, dar şi pentru înfiinţarea pachetelor vegetale, Cover Crop. Utilajul este echipat cu două baterii de discuri Turbo Blades, patentate de Great Plains - pe care le întâlnim şi pe maşina de semănat directă, care încorporează în mod eficient resturile vegetale şi favorizează descompunerea acestora. Lucrează la viteze de lucru mari deoarece discurile drepte nu necesită o putere mare pentru tracţiune. Grapa cu colţi, ce face parte din construcţia utilajului, are rolul de a omogeniza şi a asigura un pat germinativ uniform pentru performanţe maxime la semănat, iar tăvălugul posterior lasă o suprafaţă fermă, prin eliminarea bolovanilor şi presarea solului. „Great Plains implementează pe echipamentele de prelucrare şi în mod special pe Turbo-Max un sistem care permite operatorului să controleze modul de lucru al acestora din cabină. Se pot controla unghiul de înclinaţie al discurilor, tăvălugul, iar cu ajutorul sistemului Down Pressure se distribuie hidraulic greutatea utilajului în mod uniform pe toată lăţimea de lucru a echipamentului, asigurând astfel o penetrare uniformă a solului“, a mai adăugat Berghin.

Semănătorile Spartan construite pentru a face faţă celor mai grele condiţii

În privinţa semănătorilor, directorul zonal Lucian Stănescu a subliniat caracteristica acestora de a se preta, cu minime ajustări, atât pentru lucrul în teren prelucrat, semiprelucrat, cât şi neprelucrat. „În România, semănatul direct nu este des întâlnit, dar utilajul Turbo-Max, folosit pentru dezmiriştire, şi Max-Ghisel, utilizat pentru prelucrarea solului, permit intrarea maşinii de semănat pentru înfiinţarea culturilor de păioase. Pentru semănarea plantelor prăşitoare uneori mai este nevoie de o lucrare cu Turbo-Max pentru realizarea unui pat germinativ perfect.“ O altă particularitate a semănătorilor constă în faptul că zona de însămânţare este independentă faţă de discul frontal: „Discurile Turbo Blade din faţă fac practic toată munca, pentru că deschid transeul, astfel încât cele două discuri de însămânţare să nu întâmpine niciun efort, iar seminţele să fie plasate la acelaşi nivel, obţinându-se astfel uniformitate la răsărirea culturii“, a spus Berghin. Linia tehnologică a sistemului vertical se închide cu semănătoarea Great Plains, care este flexibilă şi poate răspunde la multe din provocările cu care se confruntă fermierii.

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE