REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Prelucrări complexe ale solului

1/9/2020

0 Comments

 
Picture
În agricultură, ferestrele de lucru au devenit din ce în ce mai scurte, punând astfel presiune pe agricultori pentru a le finaliza în epoca optimă. Un nou an agricol începe, iar lucrările solului sunt printre primele operaţii întreprinse de fermieri. Pentru a le efectua rapid, sunt nevoiţi să investească în tehnică agricolă performantă - utilaje compexe care permit efectuarea simultană a mai multor lucrări.
Vertical minimum tillage
​

„Suntem în plin sezon de efectuare a lucrărilor de pregătire a solului pentru semănăturile de toamnă şi, ca atare, ar fi bine să discutăm despre un utilaj de prelucrare primară minimum tillage în varianta vertical tillage, care a început să câştige teren datorită rapidităţii şi complexităţii lucrărilor rezultate la o singură trecere. Combinatorul Cultirapid Pro reprezintă expresia maximă a versatilităţii în multitudinea de maşini agricole disponibile pe piaţă. Caracteristica principală o reprezintă modularitatea şi posibilitatea de personalizare a configuraţiei de lucru sau de completare a acesteia în timp. Cu cele trei zone de prelucrare a solului, combinatorul MA/AG Cultirapid Pro poate fi considerat de departe cel mai complex utilaj de prelucrare primară“, a afirmat Lucian Stănescu, director de vânzări Cesivo Agricultura. Rugat să ne prezinte caracteristicile combinatorului şi avantajele folosirii acestuia, reprezentantul companiei a trecut în revistă caracteristicile utilajului.

Prima zonă este cea de legătură cu tractorul, fiind reprezentată de bara de remorcare cu ochi oscilant categoria F3 şi dispozitiv hidraulic (versiune omologată pentru transport stradal). În cea de-a doua zonă (prelucrarea întâi), discurile atacă terenul pe o adâncime de până la 15-20 cm, rup şi amestecă resturile vegetale, permiţând organelor active următoare să lucreze eficient, fără să se înfunde. Cele două rânduri de discuri concave dinţate cu diametrul de 610 mm şi grosimea de 6 mm realizate din oţel înalt-aliat cu bor sunt montate pe un ax din oţel cu suporţi oscilanţi cu doi rulmenţi cu role conice - sistem MA/AG. Secţiunea de discuri este aranjată în formă de romb, sistem patentat, şi permite reglarea manuală a înclinării în diverse poziţii în funcţie de tipul şi cantitatea resturilor vegetale de pe sol.

Distanţa destul de mare dintre discuri permite o prelucrare optimă a solului 
şi, în acelaşi timp, o mai bună gestionare a suprafeţei de lucru chiar şi la viteze mari (7-15 km/h). Zona a 3-a (a doua prelucrare) este reprezentată de ancorele cu profil curb tip „Michel“ de 600 mm dispuse pe două rânduri, care realizează decompactarea solului fără inversarea straturilor, terenul fiind lucrat până la o adâncime de maxim 35 cm reglată hidraulic. Acţiunea ancorelor permite afânarea solului pentru un control mai bun al rezervei de apă şi în acelaşi timp ajută la restaurarea solului. În versiunea „bază“, utilajul are în partea din spate un sistem de prindere oscilant în trei puncte, ideal atât pentru numeroasele versiuni disponibile în catalogul MA/AG, cât şi pentru alte variante aflate deja în posesia clientului. Ancorele au un sistem de protecţie cu bolţ de forfecare, brăzdar şi protecţie antiuzură interschimbabile.

În zona a 4-a se află căruciorul de transport format din doi cilindri hidraulici dotaţi cu dispozitiv de siguranţă cu supapă de blocare, ce comandă roţile majorate montate pe semiaxe cu opt găuri. Următoarea zonă - grupul de sfărâmare cu discuri duble (în standard cu discuri stelate şi ondulate) cu autocurăţare amestecă solul şi acţionează asupra bulgărilor rezultaţi din prelucrările elementelor din faţă, aducând granulaţia solului la nivelul optim, aceasta fiind ultima 
zonă de prelucrare.

Acesta optimizează ruperea şi încorporarea resturilor vegetale în sol, permiţând transformarea acestora în îngrăşământ organic natural şi deci creşterea cantităţii de humus. Utilajul se termină cu un tăvălug de finisare/nivelare (zona a 6-a), care poate fi de mai multe feluri: inelar, packer, colivie, cu colţi, compact roll sau neted.

„Cei peste 40 de ani de experienţă MA-AG garantează acest produs ca fiind extrem de fiabil în orice condiţii, iar dintre multiplele avantaje ale folosirii acestui utilaj am să enumăr doar câteva: o excelentă productivitate, cu o viteză de lucru cuprinsă între 7 şi 15 km/oră, cu un randament mediu orar între 4 şi 7 
hectare în funcţie de model, asigură, în consecinţă, o reducere a costurilor; prelucrarea terenului în strat dublu datorită folosirii scarificatorului - decompactor anterior Cultilam; o reducere semnificativă a consumului de combustibil per hectar şi limitarea eroziunii; posibilitatea de a fi folosit pentru agricultura biologică, datorită dispunerii organelor de lucru care permit controlul buruienilor; reducerea numărului de treceri, obţinută datorită dispunerii, numărului şi tipului organelor de lucru; reducerea cu până la 50% a costurilor comparativ cu sistemul «tradiţional» de lucru ce implică plugul şi grapa cu discuri, luând în considerare preţul echipamentului, costurile de întreţinere (minime), deprecierea (durată lungă de viaţă a utilajului) şi costurile de utilizare (productivitate înaltă); procentul ridicat de resturi vegetale încorporate în sol, de până la 90%; îmbunătăţirea calităţii solului (cantitatea crescută de humus în stratul 0-30 cm) după câţiva ani de folosire a acestui utilaj, obţinută datorită neinversării straturilor, prezenţa râmelor şi a altor microorganisme în straturile superioare ale solului fiind crescută semnificativ.“ Pe piaţa autohtonă, produsele marca MA/AG, din care face parte şi combinatorul Cultirapid Pro, sunt puse la dispoziţia fermierilor de către dealer-ul autorizat Cesivo Agricultura.

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE