REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Presele Impress, făcute să impresioneze

15/7/2021

0 Comments

 
Picture
FLORIN NEACŞU, director general adjunct NHR Agropartners

Presele Impress sunt produse de Poettinger la fabrica sa din Grieskirchen (Austria), dar în curând producţia va fi mutată în apropiere, într-o nouă fabrică, construită într-un timp record, din necesitatea de a face faţă cererii crescânde de utilaje pentru recoltarea furajelor. 

Noua fabrică a fost inaugurată pe 11 iunie 2021 şi va produce toată gama de prese şi greblele de mari dimensiuni. Utilajele pentru lucrările solului se produc la Vodanany (Cehia), iar semănătorile, inclusiv cele pentru semănare în mulci (Terrasem), se produc la Bernburg (Germania).
​

În România, de 20 de ani, importatorul oficial Poettinger este NHR Agropartners.

Gama de prese de balotat Impress cuprinde prese cu cameră fixă, prese cu cameră variabilă şi combinaţii pentru balotat şi înfoliat baloţi, produse în trei variante: Impress Standard, Impress Master, destinate fermierilor obişnuiţi, şi Impress Pro, celor cu volum de lucru foarte mare. Modelele cu cameră variabilă Impress 155V şi 185V sunt fără sistem de tocare, iar cele Master şi Pro, atât la presele cu cameră fixă, cât şi la cele cu cameră variabilă, cu 16, respectiv 32 de cuţite. Presele Poettinger (Pro) sunt singurele din lume care asigură lungimea de tocare de numai 36 mm, ceea ce oferă o compresie ridicată a balotului. Caracteristicile de bază ale acestor prese Poettinger sunt fiabilitatea, uşurinţa şi siguranţa utilizării şi capacitatea de a balota cu performanţe deosebite orice material, umed sau uscat: paie, fân, siloz. Intrarea lui Poettinger pe piaţa preselor pentru baloţi cilindrici a fost determinată de dorinţa de a aduce tehnologia de balotare existentă la un nivel superior. Acest lucru a fost posibil deoarece mulţi dintre angajaţii Poettinger sunt ei înşişi fermieri.

Prin urmare, ei se gândesc continuu cum să îmbunătăţească maşinile cu care lucrează, urmărind în special creşterea productivităţii, uşurinţa operării şi întreţinerii şi siguranţa în exploatare. Astfel, unele sisteme nu sunt doar îmbunătăţite, ci sunt regândite complet.

Puncte-cheie ale preselor Poettinger Impress:

  • Opţiune de legare cu plasă sau cu folie în loc de plasă;
  • Unice pe piaţă! Posibilitatea de a scoate pachetul de cuţite în afara presei pentru întreţinere uşoară şi în siguranţă;
  • Fluxul de material este pe deasupra rotorului transversal, ceea ce creşte capacitatea presei;
  • Bara de tracţiune cu suspensie integrată şi înălţime reglabilă hidraulic, care permite preluarea brazdelor cu volum mare;
  • Unice pe piaţă! Tocare cu 32 de cuţite la Impress Pro (16 cuţite la  Master), dimensiunea tocăturii minim 36 mm, pentru presare optimă;
  • Cel mai mare grad de siguranţă în exploatare;
  • Uşurinţa întreţinerii (separarea componentelor, gruparea locurilor de intervenţie, gresare centralizată, opţional automată, lubrifierea progresivă a lagărelor etc.).

Pick-up

Sunt disponibile doua lăţimi de pick-up, de 2,05 m şi, opţional la modelul Master şi standard la modelul Pro, de 2,3 m. Montarea cu arcuri a pick-up-ului asigură o apăsare pe sol de numai 100 kg, iar suspendarea din mijloc îi conferă posibilitatea de oscilare cu 120 mm pe fiecare parte. Acestea, împreună cu roţile de sprijin pivotante, asigură o adaptare perfectă la conturului terenului.

De la pick-up, un rotor de ridicare a materialului transportă materialul de balotat pe sus la sistemul de tocare, astfel că materialul intră în camera presei pe sus, peste rotor, nu pe sub rotor ca la presele convenţionale. Regândirea fluxului de material în presă pe sus, pe deasupra rotorului, a adus multe avantaje: un flux lin şi natural al materialului, care intră în camera de balotare tangenţial, la un unghi ideal, rezultând astfel o capacitate mare de intrare a materialului în presă, tradusă în performanţa mare de balotare. În plus, camera de balotare este alimentată mai uniform pe toată lăţimea, favorizând formarea baloţilor. De asemenea, cuţitele tocătorului intră spre rotor pe sus, asigurând o tăiere curată. Pentru începerea balotării sunt prevăzute atât la presele cu cameră fixă, cât şi variabilă patru valţuri, două sub şi două deasupra gâtului de alimentare, care asigură intrarea uniformă a materialului pe toată lăţimea camerei de presare.

​
Tocarea materialului la dimensiune mică permite o compactare mai mare, baloţi mai grei şi cu fermentaţie mai bună, tăiere mai uşoară a balotului, putere mai redusă necesară la remorca tehnologică de amestecat şi distribuit furaje. La paie, tocarea la dimensiuni reduse nu mai necesită tocare suplimentară la folosirea balotului şi elimină praful la manipulare şi distribuire. Cuţitele au sistem de protecţie individual şi pot fi dezactivate cu uşurinţă. Densitatea baloţilor poate ajunge la 80-120 kg materie uscată pe metru cub.

Indiferent dacă se balotează materiale umede sau uscate, paie, fân sau siloz, datorită sistemului de tocare foarte eficient şi cu calitate similară cu cea de la remorcile autoîncărcătoare pentru siloz, se realizează baloţi uniformi şi cu densitate mare, asigurând un furaj de calitate pentru animale. Sistemul de tocare este inspirat de la remorcile autoîncărcătoare, unde Poettinger este lider mondial, este unic în lume la presele de balotat (brevet Poettinger). Pachetul de cuţite se scoate în afara presei, pe partea dreaptă, asigurând cel mai mare nivel de siguranţă, dar şi reducerea timpului intervenţiei.

Avantajul enorm este că operatorul nu mai trebuie să intre în camera presei pentru intervenţii şi înlocuirea cuţitelor, acestea putând fi ascuţite sau înlocuite în exteriorul presei, în afara zonei 
periculoase, asigurând cel mai mare grad de siguranţă a operatorului.

Forma specială a cuţitelor, cu două lame ascuţite, astfel încât se pot doar inversa în timpul zilei, fără a mai fi necesar un set de cutite de rezervă, asigură întreţinere simplă şi o durată dublă de serviciu. Schimbarea cuţitelor este foarte uşoară: se coboară pick-up-ul şi, hidraulic, se roteşte pachetul de cuţite în afară, unde acestea se pot inversa sau înlocui cu uşurinţă. Podeaua sistemului de tocare este flexibilă. Dacă are loc o blocare, secţiunea transversală a gâtului poate fi mărită temporar prin coborârea podelei. Aceasta permite deblocarea cu uşurinţă şi fără efort. Legarea balotului prin înfăşurarea cu un număr prestabilit de straturi de plasă sau de folie porneşte automat când balotul atinge dimensiunea reglată, iar ciclul de înfăşurare este foarte scurt. Aceasta este o funcţie care economiseşte timp. Pornirea înfăşurării se poate comanda, la nevoie, şi manual. Anvelopele sunt alese pentru conservarea solului, prin reducerea compactării, care are efect direct asupra producţiei şi profitului.

Urmele adânci duc la costuri mai mari cu până la 20%, dar şi la pierderea mai rapidă a apei din sol. Întreţinerea zilnică este foarte prietenoasă. Prin separarea părţilor mecanice de cele hidraulice şi electrice a fost implementat un concept foarte uşor de accesat. Toate componentele transmisiei sunt localizate pe partea stângă, iar cele hidraulice, electrice 
şi electronice pe dreapta. Sistemul automat de lubrifiere a lanţului uşurează întreţinerea şi garantează o fiabilitate mare a presei. La modelele Pro, în afara lubrifierii automate a lanţului, există un sistem de gresare progresivă a lagărelor valţurilor,  folosind un distribuitor cu un singur niplu. Opţional, poate fi montat un sistem automat de gresare. Presele cu cameră fixă sunt prevăzute cu valţuri, iar cele cu cameră variabilă cu trei curele fără sfârşit, cu presiune controlată hidraulic. Valţurile, respectiv cele trei curele asigură rotirea baloţilor în orice situaţie, chiar cu material tocat mărunt, umed sau uscat, atât la paie, fân, cât şi la siloz.

Presele cu cameră fixă, cu diametrul baloţilor de 1,3 m, şi cele cu cameră variabilă, cu diametrul baloţilor de 0,8-1,55 m, lucrează în bune condiţii cu un tractor de 75-100 CP, cele cu diametrul baloţilor de la 0,9 la 1,85 m cu un tractor de 75-100 CP, iar cele cu sistem de infoliere, cu tractor de 130 CP. Lăţimea baloţilor este la toate modelele de 1,2 m. Cele mai populare sunt presele cu cameră fixă Impress 125F (Master sau Pro), care fac baloţi de 1,3 m diametru şi lăţime de 1,2 m. La presele combinate cu sistem de înfoliere se obţine într-o singură trecere un furaj bun, curat, care se poate păstra în siguranţă o perioadă mai lungă de timp. Poziţia braţelor sistemului de înfoliere asigură coborârea centrului de greutate foarte aproape de sol, ideal pentru reducerea riscului de deteriorare a foliei şi pentru încărcarea fără probleme chiar şi a baloţilor de mari dimensiuni. Sistemul de înfoliere lucrează la turaţii de lucru mari (36 rpm), realizând productivitate, eficienţă şi un furaj de calitate în orice condiţii de operare. Sistemul de infoliere este disponibil pentru baloţi de la 1,1 la 1,5 m diametru. Un senzor de poziţie permite corecţia înclinării maşinii pentru lucrul pe teren înclinat.

Toate presele sunt operate cu ajutorul unui computer dedicat Select control sau Power control sau prin ISOBUS. Avantajul este că se pot folosi tractoare diferite în funcţie de disponibilităţi, operând presa de la terminalul tractorului. Presele sunt certificate AEF, pentru compatibilitate cu sistemul ISOBUS al mai multor mărci de tractoare. Presa poate fi operată în modul manual sau complet automat, când operatorul nu trebuie să urmărească decât pornirea şi oprirea tractorului. Un bloc de valve hidraulice este montat pe aripa roţilor din stânga, asigurând controlul manual al funcţiilor presei în cazul unei defecţiuni. Presiunea balotului se selectează din terminal, în trei zone de densitate, cu mărime reglabilă. Baloţii realizaţi au muchiile foarte drepte.

Presare, legare cu folie şi înfoliere într-un singur pas 

Recent, pentru a îmbunătăţi şi mai mult calitatea furajului balotat, Poettinger a lansat o nouă funcţie pe presele sale Impress: un sistem multifuncţional de legare, care poate folosi plasă sau folie de plastic. Avantajele legării cu folie sunt calitatea superioară a silozului, protecţie îmbunătăţită datorită numărului mai mare de straturi şi manipulare uşoară a balotului.

Furajul este bine protejat când este împins din echipamentul de înfoliat şi când este transportat din câmp. Baloţii de siloz beneficiază, de asemenea, de compresie suplimentară: diametrul poate fi redus cu 3 cm, corespunzând unei reduceri a cantităţii de oxigen cu aproximativ 70 litri, care reduce riscul mucegăirii printr-o reducere rapidă a valorii pH-ului.

Datorită noului sistem de legare, care poate fi folosit pentru înfăşurarea baloţilor cu plasă sau cu folie, sistemul asigură o flexibilitate maximă în orice condiţii de lucru. Este necesar mai puţin timp pentru a schimba sistemul de legare. Rola de plasă sau folia de plastic sunt frânate hidraulic printr-un sistem de tensionare.

Pentru a proteja folia şi a uşura schimbarea între folie şi plasă şi invers a fost instalat un valţ suplimentar în faţa suportului valţului. Valţul este proiectat ca să susţină role cu material de înfăşurare până la 1.420 mm lăţime şi cu diametrul de până la 310 mm. Are o cameră video în standard pentru a asigura urmărirea şi siguranţa în funcţionare. Aceasta permite operatorului să monitorizeze procesul de legare şi înfoliere.


Pentru a asigura o depozitare igienică şi de durată, baloţii trebuie depozitaţi în picioare (aşezaţi pe suprafaţa circulară). Presiunea exercitată de conţinutul balotului întinde folia, straturile de folie sunt presate împreună şi balotul este sigilat chiar mai bine. Pentru aceasta, Poettinger a realizat un sistem de rotire/întoarcere a balotului. Conceput special pentru orice tip de material furajer, opţional este prevăzut un covor pe care se eliberează balotul pe sol pentru a-l proteja când părăseşte sistemul de înfoliere. El este montat sub înfoliator şi poate fi întins sau strâns la nevoie.

Legarea cu folie şi înfolierea completă economisesc resurse. Folosind un singur fel de material pentru înfăşurare şi înfoliere se economiseşte timp la despachetarea balotului. Nu mai este necesară separarea plasei de folie, ceea ce face mai uşoară reciclarea şi este mai prietenoasă cu mediul.

Iată că presele Impress au o mulţime de elemente constructive şi funcţionale noi şi eficiente, care sunt apreciate de utilizatori şi chiar impresionează.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE