REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Picture

Prețurile răsadurilor în creștere cu circa 25%

20/1/2022

0 Comments

 
Picture
​În bazinul legumicol din comuna Băleni Sârbi, județul Dâmbovița, se produc preponderent tomate.
Mulți dintre producători s-au obișnuit să cumpere răsad obținut în condiții profesionale, așa cum este și firesc. Nu este doar o activitate care necesită un anumit grad de specializare, dar presupune mult efort și un risc destul de mare, mai ales în condițiile de vreme cu variații atât de mari de temperatură.
​Știind ce înseamnă o plantă de calitate pentru viitorul unei culturi, Ionuț Dumitru, legumicultor în Băleni, a dezvoltat, pe lângă activitatea de producere de legume, și pe cea de producere răsaduri.
Are o fermă de 5 hectare, din care 1,5 hectare spații protejate. Producția de răsad a venit ca o completare, apoi a transformat-o într-o activitate de sine stătătoare, stimulat și de cererea tot mai mare, în special din partea producătorilor care au culturi comerciale.
Anul acesta însă, el estimează că prețul unui fir de răsad va fi mai mare cu circa 25%, din cauza creșterilor la toate inputurile, inclusiv la forța de muncă, cel puțin cu același procent sau chiar mai mult. Pentru încălzire folosește cocs, pentru care sezonul trecut a plătit 1.200 lei/tonă, iar acum 1.600 lei /tonă, achiziționat înainte de Crăciun.
Toate acestea ar trebui, teoretic, să ducă și la creșterea prețului final al legumelor, în primăvară, mai ales dacă punem la socoteală și dublarea prețului îngrășămintelor. Dar sunt și alți factori implicați, spune legumicultorul din Băleni. Chiar dacă la producătorii mari, cererea de răsaduri are tendință de creștere, este posibil ca mulți dintre cei cu suprafețe mici să reducă sau să renunțe din cauză că nu vor putea face față cheltuielilor cu întreținerea culturilor.
 
Dacă vorbim de răsaduri, pe specii, proporția nu s-a modificat foarte mult.
”În zona Băleni se produc preponderent tomate, cu o creștere la varietățile de culoare roz, cele crețe așa numite ”de grădină”, precum și a altor specialități. Chiar dacă în Europa trendul este către tomatele de mici dimensiuni, la noi această tendință crește mult mai lent. Au crescut însă comenzile de răsaduri la salate, deoarece au preț bun și este cerere tot anul”, mai spune Ionuț Dumitru.
Răsadul se produce în cuburi de 7/7 cm, ceea ce permite obținerea unei calități foarte bune și care, în caz de întârziere a plantării, să poată menține plăntuțele în parametri optimi. Aceste avantaje, plus rapiditatea la livrare, datorită distanței mici, contează foarte mult atunci când ai de ales între oferta unui producător intern și răsadul din import. Producătorii din Grecia sau Turcia nu își pot permite aceste dimensiuni, deoarece costurile de transport ar mări prețul și mai mult.
 
Roxana Drăghici
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE