REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Prezentarea tehnologiilor în mişcare la Demo Show Moldova

15/10/2017

0 Comments

 
Picture
Pe 5 octombrie a.c., Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Maşini Agricole din România (APIMAR), reprezentată de şase companii participante, a organizat, în parteneriat cu DLG Intermarketing, în localitatea Horia, judeţul Neamţ, o demonstraţie tehnică, denumită Demo Show Moldova. Tematica manifestării a fost pregătirea terenului şi semănatul.
Evenimentul a reunit circa 200 de fermieri care au asistat la o prezentare practică desfăşurată pe terenul agricol al Liceului tehnologic „Ion Ionescu de la Brad“ - întemeietorul ştiinţei agricole româneşti.  „Este primul eveniment de acest gen pe care îl organizăm în Moldova şi ne place să spunem că nu mai prezentăm utilaje, ci tehnologii în mişcare. La manifestare am încercat să-i aducem pe cei interesaţi, pe care i-am contactat personal, atât noi, cei de la DLG Intermarketing, cât şi reprezentanţii firmelor participante. Considerăm că evenimetele organizate în acest mod au un succes mai mare. Abordarea directă a fost una corectă şi din punctul nostru de vedere este un început bun pentru că fermierii au venit, deşi mai au treabă în câmp, mai au de recoltat. Ne-am concentrat să invităm fermieri din judeţele Neamţ, Vaslui, Bacău, Iaşi, Botoşani, Suceava şi am avut câţiva invitaţi chiar şi din Buzău. Locaţia este una deosebită şi dorim să sprijinim personalul didactic să adune foşti absolvenţi, dintre care unii au devenit agricultori de seamă, cum este şi Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR, în vederea aniversării a 200 de ani de la naşterea lui Ion Ionescu de la Brad“, a spus dna Corina Mareş, director DLG Intermarketing.

„Astăzi arătăm împreună cine suntem şi mă bucur foarte mult că fermierii au venit la eveniment, chiar dacă mai au de recoltat floarea-soarelui. Suntem mulţumiţi de modul în care este organizat şi, mai ales, de faptul că se desfăşoară pe terenul Liceului agricol «Ion Ionescu de la Brad», ceea ce are o semnificaţie puternică pentru noi, cei care lucrăm în agricultură“, a afirmat dna Monika Puiu, preşedinte APIMAR. Prezentarea caracteristicilor tehnice ale utilajelor a fost realizată de dl Ovidiu Ranta, profesor de mecanizare în cadrul USAMV Cluj-Napoca. Firmele participante au adus câte două tractoare şi două implemente, iar compania Farmtech a prezentat încărcătorul telescopic Schaffer, modelul 8610 T.

Florin Neacşu, director general adjunct NHR Agropartners

„Fiind consecvenţi ideii de a promova agricultura conservativă, cu lucrări reduse, ne-am gândit că ar fi interesant să prezentăm o grapă cu discuri care face o pregătire superficială a miriştii, respectiv Poetinger Terradisc 6001, dar şi o semănătoare, tot de la Poetinger, modelul Terrasem C6, pentru semanatul în mulci, în teren nepregătit sau semipregătit. Pentru că sunt utilaje mari, am venit cu tractoare care au aproximativ 300 CP, un tractor Deutz-Fahr Seria 9340, de 340 CP, şi un tractor Fastrac 8330, de 330 CP, de la compania JCB. Sperăm ca agregatul, tractor şi utilaj, să prezinte interes pentru că tractoarele sunt relativ noi pe piaţă, iar utilajele se comportă foarte bine în condiţii de lucrări în regim conservativ. Ideea acestui eveniment a fost aceea de a ne întâlni cu cât mai mulţi clienţi, pentru că în această zonă suntem mai puţin prezenţi şi este o ocazie foarte bună să fim alături de fermieri.  Mai mult, peste maximum o lună vom deschide o nouă filială în Bacău. Acest tip de eveniment este util fermierilor, pentru că au ocazia să compare utilaje de la mai multe firme, îşi pot da seama care tehnologie este cea mai potrivită pentru condiţiile din fermele lor şi pot decide în final care sunt acele utilaje pe care vor să le aibă în parcul lor de maşini agricole. Aşteptăm să vină mai mulţi fermieri pentru că este primul de acest tip, iar în funcţie de concluziile pe care le vom trage la final vom decide dacă îl vom organiza şi în alte zone sau ce alte tematici vom aborda.“

Bogdan Aancuţei, director de vânzări Agritehnica

„Noi am vrut să prezentăm la această demonstraţie o tehnologie care să fie în concordanţă cu noile provocări climatice, cum sunt lipsa precipitaţiilor şi scurtarea perioadei de efectuare a lucrărilor agricole. În acest sens, strategia este de a păstra apa în sol până la momentul semănatului, iar aceasta presupune efectuarea unui dezmiriştit imediat după recoltare, pentru că duce la distrugerea capilarităţii, a resturilor vegetale şi la forţarea samulastrei. Chiar dacă dezmiriştitul duce la pierderea apei pe o adâncime de 5-7 cm, lucrarea permite păstrarea apei în orizontul inferior, astfel încât la semănat să poţi avea apă în sol. Lucrarea de dezmiriştit se poate efectua cu discul scurt Horsch Joker, de 8 m lăţime de lucru, care prelucrează superficial solul, până la adâncimea de 10 cm. Utilajul lucrează în agregat cu un tractor Fendt 939, de 390 CP, dotat cu o transmisie vario fără trepte de viteză şi un sistem de management al motorului ce permite lucrări în viteză şi consumuri minime. O altă tehnologie pe care o prezentăm este cea de semănat în teren dezmiriştit, în benzi, pe care vrem să o promovăm. Este o tehnologie care vine să o completeze pe cea de lucrări minime. Cu semănătoarea Horsch Focus, fermierul poate fertiliza, concomitent cu semănatul, pe două adâncimi şi două cantităţi diferite. În felul acesta, îngrăşământul este plasat acolo unde trebuie şi forţează planta să se dezvolte, în căutarea nutrienţilor. Îngrăşământul starter este plasat sub seminţe şi îi conferă o dezvoltare bună în stadii incipiente, iar cealaltă parte de îngrăşământ este mai la adâncime, pentru a stimula dezvoltarea sistemului radicular. O rădăcină puternică conduce la o plantă viguroasă. O altă noutate este folosirea într-o demonstraţie organizată a tractorului clasic marca Fendt 1050, de 500 CP. Este un tractor versatil, cu multe inovaţii şi se pretează pentru ferme cu sole împrăştiate pe mai multe comune. Privitor la manifestare, având în vedere că este primul an în care ne-am propus să ieşim din configuraţie şi din zona de prezentare tehnică efectivă şi să intrăm în zona de tehnologie, eu zic că este un început bun.“

Răzvan Tomescu, director de marketing Titan Machinery România

„Este prima iniţiativă de acest gen a APIMAR, iar pentru această demonstraţie am adus tractorul Case IH Maxxum, de 150 CP, care lucrează cu semănătoarea Vaderstad Rapid 300 S - una dintre cele mai vândute semănători de păioase pe care le comercializăm. De asemenea, mai prezentăm tractorul Case IH Optum 300 CVX, cu transmisie variabilă, în tandem cu combinatorul Vaderstad Top Down 300, care are o lăţime de lucru de 3 m şi poate lucra la adâncimi de până la 40 cm. O altă noutate pe care o facem cunoscută fermierilor este campania pentru piese de schimb şi întreţinerea tractoarelor, unde acordăm peste 30% discount. Îi mai informăm despre vestita promoţie «EarlyBird», ce constă în oferirea unei remorci Pronar la achiziţionarea unei combine Case. Remorca are şnec de descărcare, iar dimensiunea sa diferă în funcţie de dimensiunea combinei. Titan Machinery este prima companie din România cu reţea proprie de semnal RTK, are acoperire naţională 100%, ceea ce permite efectuarea lucrărilor agricole cu o precizie de 2,5 cm, ajutând astfel la eficientizarea lucrului în câmp. O dotare minimă cu sisteme GPS, fără ghidare automată, costă în jur de 2.000 de euro, iar un cost maxim se ridică la 13.000 de euro. Aş dori să mai subliniez faptul că Titan Machinery România a câştigat premiul de «Best Importer» la nivel mondial pentru produsele Vadersadat, la nici un an şi jumătate de la preluarea mărcii. În ţară, avem opt filiale, iar până la sfârşitul anului vom mai deschide un punct de lucru la Brăila. Pentru anul următor avem în plan inaugurarea unei noi filiale care va fi în zona de sud a ţării, probabil în Alexandria.“

Florin Marin, director activităţi postvânzare AgroConcept

„Am venit cu două tractoare New Holland din seriile T7 şi T8, pentru că ne-am gândit că se potrivesc foarte bine pentru această zonă, deşi, iniţial, doream să-l aducem pe cel mai performant tractor de la New Holland, cel din gama T9, de 620 CP, însă interesul a fost ca participarea la acest eveniment să fie cât mai aproape de nevoile fermierilor din zonă. Tractorul NH T7.315, de 300 CP, are o transmisie AutoCommand cu variaţie continuă, poate să se deplaseze cu viteze foarte mici şi poate atinge 50 km/h. Este echipat cu un motor modern Tier 4B, cu injecţie directă, Common rail, şi este echipat cu tehnologia SCR de reducere a noxelor, prin intermediul aditivului AdBlue. Asigură un confort ridicat datorită suspensiei faţă şi pe cabină, inclusă în dotare standard.

În cabină avem cel mai mic nivel de zgomot din clasa sa, de doar 69 decibeli, este o cabină luxoasă, cu scaun din piele şi cu suspensie pneumatică controlată electronic. Tractorul este echipat cu sistem ISOBUS, ceea ce ne permite să controlăm toate funcţiile utilajului cu care lucrează în tandem, direct de pe monitorul tractorului. Tractorul este preechipat cu sistem GPS, care asigură o precizie de până la 2 cm. NH T7 lucrează cu semănătoarea semidirectă Kverneland U-drill 600 şi dorim să arătăm că acest tractor, desemnat «Tractorul anului 2016», care nu este de talie foarte mare, însă poate merge foarte bine cu această semănătoare care are o lăţime de lucru de 6 m şi care, în trecut, era mai des tractată de un tractor cu o putere mai mare, din gama T8. Semănătoarea are un buncăr de seminţe cu o capacitate de 4.300 de litri şi este echipată cu două distribuitoare pentru seminţe, astfel încât distribuţia să fie precisă. Este pretabilă şi în situaţiile în care fermierii vor să lase cărări tehnologice. Un alt aspect important este acela că adâncimea de semănat şi presiunea pe secţie se realizează din interior, de pe monitorul tractorului. Maşina de semănat poate opera cu viteze de la 10 până la 18 km/h. Tractorul NH T8.410, de 340 CP, are o transmisie UltraCommand, cu 18 viteze înainte şi 4 înapoi, se poate deplasa cu  viteze de până la 50 km/h, este echipat cu un motor cu injecţie Common rail şi respectă tehnologia SCR de reducere a noxelor cu AdBlue. Poate fi echipat cu suspensia punte-faţă, cu o preechipare pentru montare de GPS şi poate fi echipat cu sistem ISOBUS, pentru a conecta implementele.

Tractorul lucrează cu combinatorul dezmiriştător tractat Kverneland CTC 427, de 4 m, care poate lucra până la adâncimi de 30 cm. Utilajul asigură o încorporare foarte bună a resturilor vegetale şi astfel nu se pierde apa din sol. Este potrivit pentru majoritatea lucrărilor, iar pentru culturile de toamnă este un utilaj ideal. În regiunea Moldova, suntem prezenţi cu centrul regional de la Iaşi şi, de curând, am deschis un punct de lucru la Vaslui, unde avem o echipă de vânzări şi un depozit de piese de schimb.“

Francis Desbonnets, director general Agri Alianţa

„Am venit la Demo Show Moldova cu două tractoare Kubota, de 170 şi 111 CP, cu un disc scurt purtat Kubota CD 2000, cu o lăţime de lucru de 4 m, şi o semănătoare de păioase pneumatică cu disc din seria SD 1000. Numărul de utilaje cu care am venit a fost stabilit în unanimitate de firmele participante care fac parte din APIMAR, iar ideea evenimentului a fost să nu ne prezentăm utilajele pe beton, ci la lucru, în câmp. Suntem aici pentru a provoca fermierii din zonă, să le trezim interesul şi faţă de acest tip de evenimente. Probabil nu va fi multă lume, având în vedere că este primul eveniment pe care îl organizăm în aşa manieră, dar este un început. Expoziţia pe care o făcea în trecut APIMAR împreună cu RomAgroTec, la Podu Iloaiei, era un succes şi cred că a fost o greşeală că s-a renunţat la organizarea ei. La această demonstraţie a fost aleasă o locaţie foarte bună pentru că aici este o şcoală agricolă şi este nevoie de specialişti şi să dezvoltăm mediul rural românesc. Agricultura se face acum cu utilaje moderne şi condiţiile pe care le avem în tractoarele moderne sunt similare cu cele din autoturisme. Avem nevoie de oameni formaţi, tractorişti şi tehnicieni. Din păcate, la ora actuală, şcolile şi universităţile din România nu sunt dotate cu ce au nevoie, cu o tehnologie nouă, iar cei care învaţă acum nu sunt pregătiţi, de exemplu, să repare un tractor performant.“

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE