REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

PRIA Agriculture: exportul de cereale în perioada crizei

1/5/2020

0 Comments

 
Picture
Videoconferinţa PRIA Agriculture: „Exportul de cereale în perioada crizei“, a avut loc în data de 16 aprilie a.c. PRIA Agriculture rămâne astfel alături de comunitatea agricolă din România şi în aceste momente dificile şi pune în dezbatere un subiect extrem de important: exportul de cereale în perioada crizei.
„Să începem cu rezervele de stat. Chiar aseară primul-ministru a atenţionat Ministerul Agriculturii că trebuie refăcute rezervele de stat. Din câte ştiu eu, rezervele de stat trebuiau să existe. Nu este la ştirea publicului că până în momentul de faţă s-a intrat în rezervele de stat. Deci până în momentul de faţă noi ştim că rezervele de stat sunt intacte. Până acum nu s-a atins nimeni de ele, deoarece nu am fost în situaţia în care să consumăm din rezervele de stat“ şi-a început discursul Nicolae Sitaru, preşedintele APPR.

„Este public faptul că în România în 2019 s-au cules 10,2 milioane de tone de grâu, la care, dacă adăugăm un milion de tone din 2018 rămas nevândut, la sfârşitul anului 2019 România avea 11 milioane de tone de grâu. Cea mai simplă socoteală pe care poate să o facă Guvernul este ce cantitate din cele 11 milioane de grâu a placat în afară. S-au semănat pentru anul acesta anumite cantităţi şi socoteala aceasta ar trebui să fie simplă şi ar fi trebuit să ştie foarte clar situaţia stocurilor din România“, a mai adăugat acesta. „Preţul grâului a scăzut cu 30 de euro per tonă după ce s-a adoptat măsura de interzicere a exportului de cereale“. „România este total dependentă de piaţa externă, noi exportăm 60% din grâul pe care îl producem (...) pieţele externe se cuceresc foarte greu şi se pierd foarte uşor. Practic, ieşim din nişte pieţe şi ne vor ocupa alţii locul. Miniştrii pleacă, fermierii rămân, iar noi agricultorii vom vinde în pierdere ani buni de acum încolo producţiile noastre. Vreau să mai adaug că măsura aceasta nu ne afectează doar pe noi cei care nu avem recoltă bună din cauza secetei în Bărăgan, afectează şi zonele care nu au probleme cu seceta în România, că preţul grâului a scăzut instant după măsura aceasta cu 30 de euro per tona.“ Sitaru a ţinut să mai precizeze că, „deşi în Bărăgan este secetă, în alte zone ale României nu este secetă şi necesarul de grâu al României pentru anul acesta va fi asigurat cu recolta din acest an. Producem mai mult decât dublu faţă de cât consumâm. Rezerva de stat în momentul acesta la grâu este, din câte ştiu eu, de 300 şi ceva de tone de grâu. Făina şi grâul sunt subiecte sensibile pentru că de ele depinde preţul păinii. Dar vreau să vă spun că, de-a lungul timpului, în România, grâul în primăvara anului 2004 a fost 1.200 de lei tona şi nu s-a întâmplat nimic, pâinea a continuat să se producă în Romania, iar în primăvara lui 2005 grâul a fost 160 de lei tona, deci a fost de 7-8 ori mai mic decât cu un an şi ceva înainte. Voiam să spun cu acest lucru că preţul grâului este foarte volatil şi se întâmplă să crească şi să scadă şi uneori producătorii câştigă, alteori pierd bani. Aşa funcţionează piaţa. Piaţa este cel mai nemilos arbitru“, a mai adăugat Sitaru.

„Doresc să adaug câteva lucruri despre aşa-zisa măsură a interzicerii exportului de cereale. Înţeleg că suntem în criză epidemiologică, putem să vedem că ar putea exista un risc alimentar în ceea ce priveşte asigurarea resurselor alimentare, doar că aceste chestiuni nu se fac aşa. Există o lege a rezervelor de stat care spune clar că România, ca stat, trebuie să-şi constituie anumite rezerve strategice. Avem şi o Administraţie Naţională a rezervelor strategice. An de an, Guvernul verifică şi înnoieşte aceste stocuri, materiile prime nu ies de la rezervele de stat decât cu aprobări excepţionale ale prim-ministrului sau ale ministrului Apărării Naţionale. Prima dată, înainte să ia măsura interzicerii exportului de cereale, prim-ministrul sau Guvernul României trebuia să facă un inventar al rezervelor strategice ale României, însă acest lucru nu a fost făcut“, şi-a început discursul av. Cristian Popescu, partener Popovici Niţu Stoica & Asociaţii.

„Cum poţi tu, România, care eşti parte a pieţei unice europene, atât timp cât nu există nicio directivă, nicio decizie la nivelul comunităţii europene, să vii să spui că interzici exportul de cereale, ca a doua zi să spui că doar în spaţiul non-UE? În primul rând, o clarificare - nu mai există noţiunea de export în UE, ci de achiziţii intracomunitare. Prin urmare, cum implementez eu acea restricţie a exportului printr-o măsură unilaterală la nivelul UE printr-o decizie a Ministerului de Interne din România?

Adică, dacă eu livrez intracomunitar către o firmă din Germania sau din Spania sau din Belgia, poate statul român să interzică acelei firme să se ducă mai departe către Tunisia sau către zona arabă? Evident că nu am cum să aplic legea română la acel nivel“, a mai adaugat Cristian Popescu.
​

Prezentă şi ea la în cadrul evenimentului, Alexandra Suciu Sorensen, market development Commoditrader, şi-a început discursul astfel: „În această perioadă de criză trebuie să găsim soluţii, iar acestea deja există. (...) În această perioadă de criză, vedem că avem utilizatori interesaţi din ţările în care încă nu am lansat oficial platforma, deci este clar că reprezintă o necesitate şi o oportunitate. Platforma Commoditrader a fost afectată pozitiv de acestă criză. Vedem o activitate mult mai intensă pe platformă, iar lumea îşi schimbă modul de acţiune. Toată industria este într-o continuă schimbare, iar industria agricolă trebuie să încerce şi o astfel de platformă online. Vedem interesul utilizatorilor noştri şi pe cel al unor noi utilizatori, tocmai pentru că o astfel de platformă poate oferi transparenţă şi o comunicare mult mai uşoară între parteneri. (...) Am simţit la începutul perioadei o creştere destul de mare în ceea ce priveşte grâul, dar, de asemenea, am avut şi tranzacţii care au avut loc pe porumb. Deci, ambele au un interes deosebit. Bineînţeles, preţurile au fluctuat foarte mult şi poate este şi unul dintre motivele pentru care s-au schimbat tot timpul interesul pentru cele două produse“.

„Şi fermierii sunt în linia întâi şi asigură hrana pentru noi toţi! De aceea este foarte important ca businessurile lor să funcţioneze cât mai eficient în această perioadă“, a declarat Raluca Voivozeanu, CEO PRIAevents, la finalul evenimentului.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE