REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Prin azotul lăsat în sol de soia, fermierii câştigă bani

15/12/2017

0 Comments

 
Picture
Valentin Mihai, product manager în cadrul companiei americane DuPont Pioneer, a vorbit în cadrul unui eveniment organizat luna trecută la Bucureşti despre cultura de soia şi aspectele tehnologice care îi asigură succesul.

Pioneer şi-a câştigat un bun renume atât la nivel mondial, cât şi naţional în ceea ce priveşte superioritatea biologică a seminţelor de soia, şi nu numai. Pentru a pune în valoare potenţialul productiv al varietăţilor sale, compania a început recent un parteneriat cu BASF pentru a folosi la bacterizarea seminţelor de soia produsul inovator Hi-Coat Super Soy. Inoculantul şi beneficiile acestuia au fost prezentate pe larg în numărul trecut al revistei „Agrimedia“. Reprezentantul Pioneer a susţinut că este o combinaţie câştigătoare pentru fermieri deoarece sunt create premisele obţinerii unor producţii satisfăcătoare. „De anul viitor, DuPont Pioneer oferă seminţe premium, preinoculate cu bacterii din genul Rhizobium, cu ajutorul produsului Hi-Coat Super Soy ce asigură o viabilitate sporită a bacteriilor, ceea ce se traduce printr-o excelentă rată de formare a nodozităţilor viabile, care, desigur, se regăseşte în producţii ridicate. România are tradiţie şi fermieri experimentaţi în cultura de soia.

Putem cultiva cu uşurinţă o suprafaţă cuprinsă între 350.000 şi 500.000 ha. Din păcate, suprafaţa actuală cultivată este de doar 150.000-170.000 ha, asta din mai multe cauze, în special lipsa irigaţiilor. În aceste condiţii, se pune întrebarea: putem cultiva soia şi în condiţii de secetă? Răspunsul meu este că da, dar aceasta nu trebuie să fie excesivă, ci moderată. O altă întrebare care se poate pune: dacă la porumb se pot obţine producţii de 10-13 t/ha, la soia se pot realiza 4 t/ha? La porumb, consumul specific de apă este aproape la fel de mare ca la soia. Cultura de porumb are un necesar de apă de aproximativ 9.000 mc, iar soia de aproximativ 6.000 mc, deci 60-70% din ce consumă porumbul va consuma la capacitate maximă soia. Atunci înseamnă că se pot obţine producţii de 4 t/ha în condiţii de secetă, dar aplicând o tehnologie bună, o inoculare bună, prin alegerea maturităţii corecte a soiurilor şi folosind produse de protecţie de calitate. Agronomic, soia este deosebit de importantă prin cantitatea mare de azot lăsată în sol (aproximativ 80-120 kg/ha), ceea ce duce la costuri mai scăzute cu aproximativ 150 euro/ha pentru cultura următoare. Soia lasă azot în sol şi de aceea fermierii câştigă bani, practic rămân cu ei în buzunar. Aş dori să menţionez faptul că aproximativ 30% din azotul total pe care îl acumulează planta de-a lungul ciclului ei de viaţă rămâne în sol, prin resturile vegetale. Acel azot se află sub formă organică şi va intra în procesul de mineralizare pentru a fi accesibil culturii următoare“, a spus dl Mihai. Potrivit specialistului Pioneer, consumul specific al soiei este de 63 kg de azot s.a. per tona de seminţe, ceea ce înseamnă că pentru o producţie de 5 tone/ha este necesară o cantitate de 300 kg azot s.a. „Ştim că bacteria Rhizobium cu care este preinoculată sămânţa de soia poate să ofere întreaga cantitate de azot necesară plantei. Aceasta poate asigura peste 250 kg de azot, însă recomandarea mea este să se realizeze o fertilizare starter, care să asigure o cantitate maximă de 30 kg de azot pentru a nu inhiba dezvoltarea bacteriilor; acestea trebuie lăsate să funcţioneze, iar apoi se verifică dacă se formează acea leghemoglobină roşiatică, ce se observă atunci când sunt secţionate nodozităţile care s-au format pe rădăcini. În mod normal, aproape de înflorit mai trebuie aplicată o fertilizare astfel încât să completăm necesarul de azot al plantei, dar acest lucru se face după o verificare.“ Perioada optimă de semănat a soiei este atunci când la adâncimea de semănat sunt cel puţin 12 grade Celsius, care se înregistrează, de regulă, după data de 15 aprilie. Densitatea de semănat recomandată este de 55-65 boabe germinabile/mp, adâncimea de semănat este cuprinsă între 4 şi 6 cm, iar norma de sămânţă este de 80-110 kg/ha. În ceea ce priveşte distanţa între rânduri la semănat, s-a făcut recomandarea ca aceasta să fie cuprisă între 30 şi 50 cm. „Am semănat folosind distanţe între rânduri de 25 până la 70 cm şi cele mai bune rezultate în România s-au obţinut în plaja 30-50 cm.

Densitatea de semănat trebuie să fie stabilită în funcţie de maturitatea soiului şi condiţiile de cultură. Privitor la pregătirea solului, majoritatea fermierilor ară, dar acest lucru nu favorizează păstrarea apei în sol şi dezvoltarea capilarităţii, pentru asta trebuie efectuate lucrări minime. Acolo unde nu putem iriga ar trebui să ne gândim cum să păstrăm cât mai mult apa în sol. Tehnici există, dar trebuie adaptate în funcţie de condiţiile din ferme. Pregătirea patului germinativ se face din toamnă, iar în primăvară se fac doar lucrări superficiale.“ Nu trebuie uitat faptul că programul de susţinere a agriculturii din Uniunea Europeană prevede încurajarea cultivării de soia în statele membre, ceea ce duce la subvenţii suplimentare pentru fermieri. Referitor la implicarea companiei Pioneer în a furniza fermierilor soluţii viabile, specialistul a afirmat următoarele: „Compania se bazează pe trei piloni importanţi. Primul se referă la satisfacerea nevoilor agricultorilor, ale clienţilor noştri, iar noi spunem ca avem produsul potrivit pentru hectarul potrivit. Al doilea pilon este inovarea, care întotdeauna a fost motorul companiei noastre şi care duce la progres economic. Cel de-al treilea pilon se referă la beneficiile comune şi astfel creştem împreună“. În cadrul evenimentului s-a făcut cunoscută informaţia privitoare la cea mai mare producţie de soia din lume, de 11 tone/ha, care a fost obţinută folosind un soi Pioneer, iar condiţiile de cultură au fost unele speciale. În SUA se desfăşoară anual un concurs naţional unde fermierii se întrec cu producţiile obţinute, însă acestea sunt obţinute pe suprafeţe mici, unde se aplică tehnologii înalte. „În SUA se folosesc soiuri din cele mai timpurii maturităţi, care diferă de cele cultivate la noi în ţară. În aceste condiţii se poate ajunge la producţii excepţionale“, a precizat dl Mihai. La nivel mondial, cei mai mari producători de soia sunt SUA, Brazilia, Argentina şi Ucraina.

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE